• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Basketbalová sezóna 2023/24 ešte nemá v análoch zapísaný ani jeden strelený kôš, nik ešte nedoskočil žiadnu loptu, nik nerozdal ani jednu asistenciu. Víťaz základnej časti, či postupujúci do play off sú ešte vo hviezdach, no Spišskí Rytieri už majú jedno prvenstvo isté. Na súpisku totiž dopísali hráča, ktorého krstné meno je určite najdlhšie z tých, ktorí pod Tatrami kedy okúsili basketbalový chlebík. Abu Haef Abd El Magid Sultan Kigab je rodákom zo Sudánu, no ľudsky i basketbalovo vyrastal v krajine javorového lista, v Kanade.

Tento 24-ročný, 198 cm vysoký hráč na pozícii 4, je odchovancom univerzity Oregon Ducks a uplynulú sezónu strávil v tíme Ottawa Blackjacks. Spišská Nová Ves bude pre neho jeho prvou európskou zastávkou. „Situácia na trhu s voľnými hráčmi nás donútila poskladať káder trochu inakšie, ako to bolo plánované. To nemusí znamenať nič zlé, ale asi budem mať po sezóne o zopár šedín viac. Konkrétne na tomto poste nás odmietlo, alebo špekulovalo s podpisom toľko hráčov, že niečo také si ozaj nepamätám. Spolu s GM, Mišom Búzom sme pri videách presedeli množstvo hodín, videli sme stovky borcov. No prilákať kvalitu do našej ligy je nesmierne náročné. Voľba napokon padla na Abu Kigaba, čo môže byť potencionálne veľmi zaujímavá záležitosť. Abu je z Kanady a verím, že do tímu prinesie troška pestrosti. Je občasným reprezentantom svojej krajiny, hral hlavne v kvalifikačných zápasoch, keď Kanada nemohla postaviť svoju top zostavu. Abu je navyše svetovým šampiónom do 19 rokov. Bude to jeho prvá sezóna v Európe, verím, že si zvykne na iné prostredie i kultúru a že nám pomôže k naplneniu našich cieľov,“ okomentoval príchod novej posily Rytierov hlavný kouč Teo Hojč.

Z príchodu hráča na dôležitom poste má radosť aj GM Rytierov Michal Búza: „Poviem to na rovinu. Chceli sme na tento post Európana, ideálne Balkánca, no trh a naše možnosti nám to neumožnili. Po troch mesiacoch intenzívneho hľadania sme s napokon rozhodli pre Kigaba. Verím, že bude šťastnou voľbou, jeho príchod očakávame v najbližších hodinách. Nech už je tu, potrebujeme trénovať v čo najkompletnejšom zložení, aby sme sa čo najlepšie pripravili na všetky výzvy, ktoré nás čakajú.“

Highlighty novej posily Rytierov:

Zdroj: spisskirytieri.sk

Foto: fiba.basketball