• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Prvé banícke retro derby pritiahlo do Handlovej nielen osobnosti česko-slovenského basketbalu, ale najmä vo veľkej miere zaplnilo tribúny tamojšej športovej haly. Prečítajte si viac o víkendovom podujatí.

Tradičné predsezónne stretnutie hráčov a funkcionárov klubu s fanúšikmi sa vedenie Baníka rozhodlo zatraktívniť a zvýšiť tak záujem divákov o basketbal v meste. Za bránami handlovskej športovej haly skrsla myšlienka zorganizovať exhibičný zápas medzi bývalými hráčmi Handlovej a Prievidze. Tento projekt dostal originálny a výstižný názov "Prvé banícke retro derby".

Tento nápad, ako sa neskôr ukázalo, oslovil množstvo nadšencov basketbalu na hornej Nitre a do handlovskej športovej haly si našlo cestu približne sedem stoviek divákov. Pozvanie na historicky prvé podujatie svojho druhu prijalo takmer 60 hráčov, trénerov a funkciunárov. Medzi nimi boli veľké osobnosti česko-slovenského basketbalu, ako napríklad Boris Lukášik, Jozef Lovík st., Jozef Lovík ml., Miroslav Rehák, Ivan Chrenka, Peter Chrenka, Marián Stopka, Dušan Lukášik, Peter Orgler, Milan Linkeš, Jaroslav Morávek, Josef Flóreš, Ľuboš Jelačič, Viliam Ridzoň a ďalší.

Úvodnému rozskoku exhibičného zápasu predchádzal slávnostný akt, otvorenie klubovej Siene slávy. Následne boli do nej uvedení dvaja basketbaloví velikáni, bratia Boris a Dušan Lukášikovci. Starší z bratskej dvojice Dušan si žiaľ už túto poctu nemohol vychutnať osobne a bol uvedený do Siene slávy in memoriam. Divákov ale príjemne prekvapila účasť mladšieho Borisa, ktorý predstúpil do stredového kruhu handlovskej palubovky, prihovoril sa im a následne vhodil úvodný rozskok stretnutia. Tomu predchádzal obrovský "standing ovation", sprevádzaný mohutným potleskom.

Zápas mala takmer po celý čas pod kontrolou Prievidza, ktorej tempo udávala dvojica Ridzoň a Boor. Handlovčania sa po celých štyridsať minút iba doťahovali a už v prvej polke si hostia vypracovali pohodlné vedenie. Dvojciferné bodové manko sa domácim podarilo v tretej štvrtine zmazať, dokonca strhli tesné vedenie na svoju stranu. Bolo to však ich prvé a posledné vedenie v zápase. Súper spoza kopca znova ušiel Handlovej do vysokého vedenia a ani vynikajúci výkon domáceho Holúbeka k druhému zvratu nepomohol. Handlovčanom sa ale v závere podarilo aspoň znížiť na prijateľný rozdiel a po záverečnom hvizde zostal na ukazovateli stav 66:63, v prospech výberu Prievidze.

Baník Handlová – Baník Prievidza 63:66 (16:22, 8:12, 20:13, 19:19)

Body za Handlovú: Holúbek 17, Miloševič 13, Nedeliak 11, Homola 10, Madaj 7, Štefánik 3, Morávek 2

Body za Prievidzu: Ridzoň 16, Boor 16, Szalay 9, Bílik 6, Špiner 6, P.Pipíška 5, Pavlenda 4, Biňovský 2, Paraík 2

Stretnutie, v ktorom sa predstavilo mnoho zvučných mien spod ligových košov, rozhodovala legendárna rozhodcovská dvojica, Vladimír Címa a Igor Juhas.

V závere bola ocenená trojica hráčov. Pamätnú plaketu za najstaršieho hráča zápasu si z rúk prezidenta viceprimátora mesta Handlová Radoslava Iždinského, prezidenta klubu MBK Handlová Rudolfa Vlka a člena Dozornej rady Imricha Weisza, prevzala ikona handlovského basketbalu Milan Linkeš. Ďalším oceneným bol najlepší strelec celého duelu Peter Holúbek, ktorý nastrieľal do prievidzského koša 17 bodov. Tretieho oceneného vyberalo svojim potleskom hľadisko a v tomto prípade sme hľadali najužitočnejšieho hráča zápasu. Diváci právom vytlieskali Viliama Ridzoňa, ktorý v minulosti nosil kapitánske "céčko" oboch celkov.

Zdroj a foto: mbkhandlova.eu