• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Nová basketbalová adresa Abuho Kigaba je už známa. Ex-hráč Spišských Rytierov prichádza pomôcť MLP Academics Heidelberg k záchrane v najvyššej súťaži v Nemecku.

U reprezentanta Kanady je to zaujímavá paralela, podobne ako Isaiah Washington opúšťal pred rokom „Novovešťanov“, tak aj Kigaba čaká v easyCredit BBL rovnaká úloha. 25-ročný krídelník odchádzal z Niké SBL ako jeden z kandidátov na MVP základnej časti, keď mal priemer 19,4 bodu, 7,3 doskoku, 1,9 asistencie a 1,1 zisku na zápas. „Odchod Kigaba nás určite veľmi mrzí, veď nám odišiel ľudský i basketbalový líder. Ukazuje sa, že náš letný skauting je na vysokej úrovni, v minulom roku Bundesliga u nás ulovila Washingtona, v tejto sezóne do krajiny majstrov sveta odchádza Kigab. Samozrejme, že to nie je tak, že zahraničný klub si ukáže na hráča a ten ide, no Kigab mal v zmluve klauzulu, ktorá mu za istých finančných kompenzácií túto možnosť prinášala. Nemci odstupné zaplatili a nám neostáva nič iné, ako Abuovi poďakovať za odvedené služby a popriať mu v novom pôsobisku veľa šťastia a dobrých basketbalových úspechov. Samozrejme nás teraz čaká neľahká úloha, nájsť na obmedzenom trhu hráča podobných kvalít, čo určite nebude jednoduché. Navyše musíme nájsť náhradu aj za Lopeza, no spolu s trénerským štábom vyvíjame maximálne úsilie, aby sme boli do druhej polovice sezóny pripravení a konkurencieschopní,“ vyjadril sa generálny manažér Spišiakov Michal Búza.

Heidelberg je súčasťou BBL od roku 2022, v dávnej histórii (50. – 70. roky) patril k najlepším tímom Nemecka. Aktuálne bojuje klub druhý rok po sebe o zotrvanie v súťaži, v tabuľke je bilanciou 2 výhier a 12 prehier na predposlednom mieste, podobne ako Crailsheim. „Som nadšený, že budem súčasťou tejto organizácie. Verím, že tento rok môžeme ešte dosiahnuť veľké veci. Som pripravený urobiť všetko, aby sme uspeli,“ prezradil Kigab pre oficiálny web svojho nového zamestnávateľa.

Strata na pokojný stred tabuľky nie je výrazná, bývalý Rytier chce pomôcť vylepšiť situáciu už vo svojom debute za Heidelberg, v piatok ich doma čaká RASTA Vechta.

Zdroj: spisskirytieri.skmlp-academics.de

Foto: Ladislav Szibilla