• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Základná čast Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy pokračuje v tradičnom programe, v sobotu je na programe pätica zápasov 3. kola.

MBK Lučenec - MBK SPU Nitra

Športová hala ARENA, sobota 15. októbra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Tomáš Doušek, Stanislav Bara, Ladislav Bartoš

Čo je dôležité vedieť: Lučenec má za sebou stretnutie v Komárne, kde síce nezvíťazil, ale zanechal sympatický dojem. Nováčik naznačil svoje možnosti, do domáceho zápasu s Nitrou preto vstupuje ako favorit. Nitrania majú za sebou náročný týždeň. Nedeľňajšia prehra s Karlovkou, o deň neskôr debakel v Prievidzi donútila vedenie klubu k ráznym zásahom v tíme. S družstvom sa rozlúčil Quentin Demeritte, novými tvárami sú Juevol Myles a Goran Ostojič. Zverenci trénera Petra Semana cestujú do Lučenca so zdvihnutým prstom, uvidíme ako sa to prejaví na ich výkone.

Kto proti komu: Za Nitru môže už v sobotu debutovať rozohrávač Juevol Myles, Lučenec sa zatiaľ spolieha na výkony Strahinju Stojačiča, ktorý má po dvoch zápasoch priemer 25,0 bodu. 

Čísla, čísla, čísla: Lučenčania sú silní pod košom, proti Komárnu zaznamenali z tohto priestoru 44 zo 71 bodov. Pozor si musia dávať Nitrania aj na stratené lopty, zverenci trénera Ivana Kurilla získali v stredajšom stretnutí až 12 lôpt.

Povedali pred zápasom:

Mojmír Sychra (asistent trénera Lučenca): „Po náročnom stredajšom zápase v Komárne sa opäť pripravujeme na ďalší domáci duel s Nitrou. Tá sa posilnila o dvoch nových legionárov. Aj to je jeden z dôvodov, prečo to nebude ľahký zápas. Nitra síce prehrala obidve doterajšie kolá a momentálne je na samom dne tabuľky, do Lučenca však určite nepricestuje ako odovzdaný súper. My sa aj tentoraz musíme sústrediť na obranu a prezentovať sa podobnou hrou, ako to bolo prípade zápasu so Spišskou Novou Vsou. Veríme, že našich divákov potešíme aj tentokrát.“

Filip Pejovič (hráč Nitry): "Bude to pre nás veľmi ťažký zápas. Lučenec je určite dobrý tím. Majú v ňom vysokých hráčov, ktorí si dobre kontrolujú doskok. My musíme byť pozorní v obrane a taktiež v práci pod košom. Pozor si musíme dávať na Stojačiča. Je veľmi rýchly, preto si ho musíme v stretnutí kontrolovať. Ak budeme koncentrovaní a dodržíme veci, ktoré nám tréner ukázal, môžeme odohrať dobrý zápas."

 

BK Levickí Patrioti - MBK Rieker Com-therm Komárno

Športová hala, sobota 15. októbra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213 a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Peter Ženiš, Marek Turčin

Čo je dôležité vedieť: Jarmočné derby, ťahák tretieho kola alebo súboj dvoch účastníkov Alpsko-jadranského pohára. Zápas Levíc a Komárna má viacero privlástkov, pre ktoré sa môžeme tešiť na kvalitný basketbal. Už teraz je jasné, že jedno z družstiev príde o svoju neporaziteľnosť. Patrioti získali dva body po výhre v Spišskej Novej Vsi, Komárno má za sebou premiéru v novom ročníku, doma triumfovali nad Lučencom.

Kto proti komu: Na krídlach si to rozdajú Slováci, za Levice to je čoraz lepší Jaroslav Musil, na strane Komárna šiesty hráč 2. kola Matej Marchyn. Pod košom bude bojovať Reginald Keely napríklad s Romanom Vidom.

Čísla, čísla, čísla: Oba tímy sa opierajú o doskoky, Levice mali v stredu na svojom konte 44 lôpt a 46 bodov spod koša, Komárno zase 41 doskokov a 42 bodov z priestoru pod obručou. 

Povedali pred zápasom:

Teo Hojč (tréner Levíc): „Keď viete, že vás čaká tím, ktorý je na čelných pozíciách v lige posledných pár rokov, tak je jasné, že musíme odovzdať zo seba najlepší výkon, aby ste boli dobrým súperom. Tento rok Komárno opäť postavilo veľmi silný tím. Ich predsezónne výkony hovoria o ich sile. Pripravujeme sa na nich, ako na každý zápas. Viem, že môj tím bude bojovať, ako to obvykle aj robí.“

Richard Ďuriš (tréner Komárna): "Levice majú výborný vstup do ligy, vyhrali prvé dva zápasy a rovnako ako aj my, vyhrali tiež v Alpsko-jadranskom pohári, takže bude to poriadny boj. Je to pre nás derby zápas a keďže do každého stretnutia ideme s tým, aby sme ho vyhrali, nebude tomu inak ani v Leviciach. Tento duel chceme vyhrať a verím, že predvedieme dobrý basketbal." 

 

BC Prievidza - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 

Niké aréna, sobota 15. októbra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Martin Margala, Martin Hudec, Lucia Gálová

Čo je dôležité vedieť: Prievidza pokračuje v nahustenom programe, v pondelok síce jasne zvíťazila nad Nitrou, ale v stredu prekvapujúco zakopla vo Svite. Pre zverencov trénera Miljana Čuroviča je to zdvihnutý prst, pred úvodným stretnutím Európskeho pohára FIBA ich preveria hráči Spišskej Novej Vsi. Potešujúcou správou je návrat jedného zo "zlatých chlapcov" Igora Mariča. Spišiaci čakajú na prelomenie dlhej série prehier, každým stretnutím sa ich výkony zlepšujú. Podarí im druhýkrát v krátkom čase prekvapiť úradujúceho majstra?

Kto proti komu: Najlepším strelcom Spišskej Novej Vsi je zatiaľ s priemerom 17,0 bodu Američan Phil Henry. Na domácej strane sa ho bude snažiť zastaviť Rastko Dramičanin, ktorý po troch dueloch priemer 16,7 bodu. 

Čísla, čísla, čísla: Prievidžania si musia dávať pozor na straty, Spišiaci dokázali v stredu vyťažiť v tejto štatistike 20 bodov. Hostia budú mať za úlohu zastaviť streľbu za 2 body, vo Svite mali zverenci Miljana Čuroviča až 65% úspešnosť.

Povedali pred zápasom:

Mário Ihring (hráč Prievidze): „Po prehre vo Svite sme boli sklamaní, ale nálada v tíme sa zásadne nezmenila. Mali sme stretnutie, na ktorom sme si povedali určité veci, ktoré sme spravili v zápase, vytkli sme si chyby a budeme snažiť napraviť si chuť na zápase so Spišskou, do ktorého určite ideme na 100%.“

Tomáš Osvald (hráč Spišskej Novej Vsi): "Bolo by veľkou chybou cestovať do Prievidze v porazeneckej nálade. Majster prekvapivo prehral v minulom kole vo Svite, a tak bude na nás namotivovaný, no nesmieme sa ho zľaknúť a hrať naplno celých 40 minút. Základom bude poctivá obrana, máme na čom stavať, veď proti silným Leviciam nám to v defenzíve celkom šlo. Musíme obmedziť straty, tie nás zrážajú na kolená a byť agresívni po celý zápas."

 

BK Iskra Svit - BK Inter Bratislava 

Iskra aréna, sobota 15. októbra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Anton Šarišský, Tomáš Kiss

Čo je dôležité vedieť: Podtatranci sa revanšovali za zbabraný výkon v Leviciach najlepším možným spôsobom, doma zvíťazili nad úradujúcom majstrom z Prievidze. Teraz ich čaká ďalší papierový favorit, ktorého chcú obrať o doterajšiu neporaziteľnosť v novej sezóne. "Žlto-čierni" pokrstili zrekonštruovanú handlovskú halu výhrou 101:86. 

Kto proti komu: Tréner Michal Madzin sa môže spoľahnúť na rozohrávačske duo Eric Palm a Evan Singletary, ktoré proti Prievidzi zaznamenalo 39 bodov. Inter má však na svojej strane skúseného Aleksandara Vlahoviča, ale aj Mareka Kozlíka. 

Čísla, čísla, čísla: Základná päťka Iskry zaznamenala v 2. kole dokopy 69 bodov, v sobotu ich vyzve najlepšia ofenzíva ligy. Interisti dávajú v priemere na zápas 95 bodu.

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin (tréner Svitu): „Po dvoch dňoch nás čaká ďalší basketbalový sviatok a zápas s Interom Bratislava. Uvedomujeme si silu súpera, ktorý má skúsených hráčov na každom poste. Do zápasu pôjdeme s odhodlaním pobiť sa o čo najlepší výsledok, bojovať a odovzdať zo seba maximum. Verím, že nám plná tribúna pomôže dodať energiu a že si všetci užijeme tento zápas.“

Oliver Vidin (tréner Interu): „V rámci prípravy sme vo Svite dokonca odohrali turnaj, ktorý sme aj vyhrali. Hoci vtedy nám nešlo o to, aby sme ho vyhrali, ale aby sme budovali náš tím a zlepšovali sa. Svit sme vtedy zdolali o vyše 50 bodov. Teraz to ale ani náhodou nebude rovnaký zápas. Svit má naspäť dvoch reprezentantov, ktorí vtedy nehrali a tiež doviedol dvoch Američanov, rozohrávača a strelca. Je to teda úplne iný mančaft, ktorý, ako všetci vieme, v stredu vyhral nad Prievidzou. Podľa mňa najpodstatnejšia bude obrana a doskok, hlavne útočný. Ak budeme schopní, rovnako ako v posledných dvoch zápasoch, odstaviť pod vlastným košom a doskočiť pod súperovým, keď sa každý jeden, ktorý bude na palubovke, prejaví ako má a dodrží pokyny, nemali by sme podľa môjho názoru
mať nejaké väčšie problémy.“

 

KB Košice - MBK Handlová

Angels aréna, sobota 15. októbra o 19.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Martin Kúkelčík, Peter Karniš, Ján Kovalčík

Čo je dôležité vedieť: Košice počas týždňa zaznamenali prvé víťazstvo, ale vôbec sa nerodilo ľahko. Na Karlovke ho "býci" ratovali doslova v záverečných sekundách. Handlovčania pokračujú v náročnom žrebe a čakaní na prvé víťazstvo. Domácu halu totiž nepokrstili ziskom dvoch bodov, nad ich sily boli hráči Interu Bratislava.

Kto proti komu: V drese Košíc sa v 2. kole vytiahol Vladimir Ivelja, autor 22 bodov. Vyzývateľom na strane hostí je čoraz lepšie hrajúci Peter Sedmák, ktorý si proti Interu zapísal do štatistík 16 bodov. 

Čísla, čísla, čísla: "Východniari" mali v poslednom zápase výbornú streľbu za tri body, z trinástich pokusov premenili až deväť, čo činilo 69% úspešnosť. Handlovčania zase hrozili z hranice dvoch bodov, doma sa prezentovali 65% úspešnosťou.

Povedali pred zápasom:

František Sabol (prezident Košíc): "Po cennom víťazstve z Karlovky sa už všetci tešíme na domácu premiéru proti nováčikovi z Handlovej. Osobne ho vnímam ako veľmi náročného súpera, ktorý vyskladal na sezónu silný tím. Našim cieľom je samozrejme doma zvíťaziť a veľmi by ma potešila vyššia návšteva. Basketbal totiž robíme pre divákov a našim úsilím je mať plnú halu. Od hráčov chcem vidieť agresívny herný prejav, agresívnu obranu a hru so srdcom."

Lukáš Pivoda (asistent trénera Handlovej): „Na Košice sa pripravujeme ako na každý iný zápas. Kvalitou sú určite na podobnej úrovni ako Prievidza a Inter, takže nás opäť nečaká nič ľahké. Podľa môjho názoru rozhodne to, ako budeme pracovať v obrane, pretože Košice majú veľký útočný potenciál a my si nemôžeme dovoliť byť nedôslední ako proti Interu.“

Foto: Daniel Faix