• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Šieste kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy pokračuje druhým hracím dňom. Nováčik z Lučenca sa pokúsi pripraviť prvú prehru Leviciam, naopak Spišská Nová Ves sa pokúsi o prvé víťazstvo proti Handlovej. Zaujímavý duel sa črtá v Komárne, kde privíta vicemajster Košice.

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - MBK Handlová

Mestská športová hala, sobota 29. októbra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Anton Šarišský, Peter Karniš

Čo je potrebné vedieť: Spišiaci zostávajú ako jeden z mála tímov v novej sezóne bez víťazstva. V poslednom zápase proti Košiciam hrali 20 minút s favoritom vyrovnanú partiu, ale strelecké suchoty v tretej štvrtine opäť priniesli zverencom Dávida Demečka len jeden bod do tabuľky. Handlová naberá fazónu, po troch prehrách prišli dve dôležité víťazstvá, najskôr na palubovke Karlovky a následne vybojovaná domáca výhra proti nebezpečnému Svitu. 

Kto proti komu: Vidíme to na súboj rozohrávačov, u domácich je streleckým lídrom s priemerom 14,8 bodu Aleksa Šolevič, na hosťujúcej strane je to skúsený Nenad Miloševič s 15,8 bodmi. 

Čísla, čísla, čísla: Spišiaci sa môžu opierať o rýchlosť mladého tímu, v Košiciach získali až trinásť lôpt. Skúsení Handlovčania mali proti Svitu až 75% úspešnosť streľby za 2 body. 

Povedali pred zápasom:

Miroslav Majerčák (asistent trénera Spišskej Novej Vsi): "Určite v súvislosti s Handlovou nebudeme hovoriť, že je nováčik. Postavili na tento ročník výborný tím, plný zvučných mien, ide o to za aký čas sa zohrajú. Napriek tomu ideme zabojovať o výhru. K nej sa môžeme dopracovať len basketbalom , ktorý budeme hrať plných 40 minút. V každom doterajšom zápase sme totiž na chvíľu 'odišli', čo súperi nekompromisne potrestali. Musíme ešte viac eliminovať straty a naši kľúčoví hráči si musia dať pozor na fauly. Veľmi ťažko sa vstupuje do druhého polčasu s troma, či štyrmi faulami."

Lukáš Pivoda (asistent trénera Handlovej): "V Spišskej Novej Vsi chceme nadviazať na našu minišnúru dvoch víťazstiev a pokračovať v zlepšovaní našej hry. Spišská je nebezpečná najmä v prechodovej fáze, kde sa snažia o čo najrýchlejšie zakončovanie. Spoliehajú sa najmä na rozohrávača Šoleviča, ktorý je alfa omega tímu a my si na neho musíme dať veľký pozor." 

 

 

MBK Rieker COM-therm Komárno - KB Košice

Mestská športová hala, sobota 29. októbra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič (SR), Wolfgang Kirnbauer, David Heinrich (obaja Rak.)

Čo je potrebné vedieť: Súboj minuloročného vicemajstra so štvrtým tímom predchádzajúceho ročníka bude zaujímavý z viacerých pohľadov. "Obuvníci" majú zatiaľ za sebou len tri stretnutia, ale mali aj čas na doliečenie viacerých zranení. Košičania majú zatiaľ proti silnejším tímom bilanciu 0-2, preto bude mať pre nich zápas veľký význam. 

Kto proti komu: Veľmi zaujímavý duel sa črtá na poste pivota, komárňanský tím sa opiera o služby Waynea Langstona, ten košický zase o Michala Baťku či Vladimira Ivelju. 

Čísla, čísla, čísla: Okrem silného podkoša (42 zo 78 bodov v poslednom zápase proti Interu) má Komárno aj silnú základnú zostavu, na Pasienkoch zaznamenala až 70 bodov. V tomto smere ich vyzve ofenzívna sila býkov, ktorú dokumentuje 44% za tri body a 66% za dva body v zápase so Spišskou Novou Vsou.

Povedali pred zápasom:

Roman Vido (hráč Komárna): "Košice hrajú rovnako ako minulý rok kvalitný basketbal a očakávame, že budú hrať aj rovnako tvrdo a rýchlo. Dôležité bude, aby sme si ustrážili ich útočné doskoky a nedovolili im jednoduché strely, pretože majú na perimetri výborných strelcov. Verím, že do našej haly príde v sobotu čo najviac ľudí, pretože práve oni nám dodávajú najviac energie a spolu s nimi zápas zvládneme! "  

Maurizio Galata (hráč Košíc): "V Komárne sa hrá veľmi ťažko. Sú tam - neviem či ich nazvať vynikajúci - ale v každom prípade fanúšikovia so srdcom pre Komárno. Hladina zvuku je tam obrovská a na ihrisku nepočuť vlastné slovo. To sťažuje komunikáciu. Osobne navyše nemám rád tamojšie koše, ktoré sú pre mňa akoby začarované. V každom prípade sa chceme pripraviť tak, aby sme tam zabojovali o víťazstvo."

 

 

BK Levickí Patrioti - MBK Lučenec

Športová hala, sobota 29. októbra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213 a Youtube

Delegácia rozhodcov: Igor Pipíška, Marek Turčin, Martin Margala

Čo je potrebné vedieť: Nováčik z Lučenca stojí pred neľahkou úlohou - zastaviť rozbehnutých Levických Patriotov. Zverenci trénera Tea Hojča zostávajú v sezóne 2016/2017 ako jediný tím Eurovia SBL bez porážky. Ich hernú pohodu dokumentuje aj víťazstvo v Alpsko-jadranskom pohári na palubovke slovinského KK Tajfun Šentjur, ktoré malo postupovú pečiatku. Tím Ivana Kurillu však necestuje v porazeneckej nálade, za sebou má sériu dvoch víťazstiev (Nitra, Karlovka).

Kto proti komu: Najlepším ligovým strelcom je s priemerom 24 bodov lučenecký Strahinja Stojačič. V levickom drese je zase jedným zo streleckých ťahúňov Američan Jarvis Summers.

Čísla, čísla, čísla: Levice mali proti Prievidzi až piatich dvojciferných strelcov, majstrovi dali 26 bodov po stratách a lavičke mala na výhre 93:68 podiel v podobe 31 bodov. Nováčik mal proti Karlovke až 46% úspešnosť za tri body a tiež vysoký počet bodov po stratách súpera (20).

Povedali pred zápasom:

Jozef Vojtek (hráč Levíc): "V sobotu nás čaká ambiciózny nováčik z Lučenca. V príprave, a tak isto prvými zápasmi v lige ukazuje, že Lučenec nebude len do počtu a čaká nás ťažký super. V našom tíme po vydarenom úvode sezóny panuje dobrá atmosféra a všetci sa veľmi tešíme na ďalší zápas. Samozrejme, musíme zostať s nohami na zemi a ďalej predvádzať našu hru a kolektívny výkon, ktorý nás zdobil v doterajších stretnutiach."

Mojmír Sychra (asistent trénera Lučenca): „V sobotu cestujeme k aktuálnemu lídrovi tabuľky, ktorý je v doterajšom priebehu súťaže neporazeným družstvom. Levice disponujú kvalitným hráčskym kádrom, ktorý bojuje okrem Eurovia SBL aj v pohárovej Európe – Alpsko-jadranskom pohári. My by sme sa radi prezentovali kvalitnou hrou a potešili našich fanúšikov, ktorí – pevne veríme – nás prídu na zápas podporiť v hojnom počte."

 

 

VŠEMvs Karlovka Bratislava - BK Iskra Svit

Hala prof. Rovného, streda 26. októbra o 19.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Marek Turčin, Stanislav Bara, Ladislav Bartoš

Čo je potrebné vedieť: Oba tímy vstupujú do zápasu s jediným cieľom - odčiniť prehru z predchádzajúceho stretnutia. Karlovka podáva doma lepšie výkony ako na palubovkách súperov, príkladom bolo aj stretnutie s Lučencom. S nováčikom dlho držali krok, ale záverečnú 10-minútovku prehrali rozdielom 13 bodov. Hráči Iskry siahali na výhru v Handlovej, ale lepšie individuálne výkony na strane "baníkov" rozhodli o ich cennom triumfe.

Kto proti komu: Streleckým lídrom "vysokoškolákov" je s 13,5 bodmi Dalibor Hlivák. Na hosťujúcej strane udáva tón rozohrávačska dvojica Eric Palm a Evan Singletary. V priemere dávajú spoločne v zápasoch takmer 40 bodov. 

Čísla, čísla, čísla: Zverenci trénera Petra Ivanoviča mali v sobotu dobrú podporu z lavičky (25 bodov) a spod košu (38 zo 71 bodov). Sviťania minuli v Handlovej len štyri trestné hody (82% úspešnosť), mali 30% úspešnosť za tri body a za 2 body premenili 56% pokusov.

Povedali pred zápasom:

Tomáš Polák (asistent trénera Karlovky): „Čakáme náročné stretnutie so súperom, ktorý je momentálne na vlne. Vieme o ich hernom štýle a aj silných stránkach jednotlivých hráčov, čo rešpektujeme a zohľadnili sme to aj v našej príprave. Našim hlavným cieľom je ale sústrediť sa na náš výkon, vykonávanie vecí, na ktorých koncepčne pracujeme a túžbe vyhrať.“

Martin Bachan (hráč Svitu): „Karlovka má svoju kvalitu a preto nás nečaká ľahký zápas. Hrajú rýchlo a agresívne, ale verím, že sa nám podarí dotiahnuť zápas do víťazného konca.“

 

MBK SPU Nitra - BK Inter Bratislava

Mestská športová hala, streda 26. októbra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Igor Pipíška, Miroslav Matejčík, Tomáš Turček

Čo je potrebné vedieť: Nitrania stále zostávajú v novej sezóne bez víťazstva, po stredajšej prehre s Levicami prišlo k zmene na trénerskej lavičke. Z pozície asistenta trénera sa presunul na hlavnú stoličku Dragan Ristanovič. Proti favoritovi nemajú čo stratiť, preto bude zaujímavé sledovať, aký impulz dodá nový kormidelník mladému tímu spod Zobora. Inter sa pomaly, ale isto rozbieha k stabilne kvalitným výkonom. Svedčí o tom sobotňajší dôležitý triumf nad vicemajstrom z Komárna. Zverencov trénera Olivera Vidina však trápia viaceré zranenia.

Kto proti komu: Nové posily nitrianskeho tímu mali čas na aklimatizáciu. Ako si poradia s Juevolom Mylesom a Goranom Ostojičom skúsení hráči na strane Interu?

Čísla, čísla, čísla: Proti Leviciam dali Nitrania takmer polovicu bodov (30 zo 67) z priestoru pod košom. Inter si vybojoval dva body hlavne spoza trojkového oblúku, proti Komárnu zaznamenal 13 úspešných pokusov pri 40% úspešnosti.

Povedali pred zápasom:

Filip Pejovič (hráč Nitry): "Bude to ťažký zápas, pretože Inter považujem za jeden z najlepších klubov na Slovensku, ktorého lídrom je výborný slovenský basketbalista Rado Rančík. My však nemáme čo stratiť. Potrebujeme vylepšiť našu hru a výkon. To je pre nás prvoradé." 

Roman Ivan (asistent trénera Interu): „Zranenia v našom tíme sú stále také, aké boli. Vidno to bolo aj na minulom zápase proti Komárnu. Samozrejme, v Nitre chceme zvíťaziť, ale nemôžeme nikoho podceňovať. Lepšie povedané, my nikoho ani nepodceňujeme v tejto súťaži, pretože je dosť vyrovnaná.“

Foto: Karol Scholtz