• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Eurovia Slovenská basketbalová liga vstupuje do poslednej štvrtiny základnej časti. Kluby tak majú už iba deväť zápasov na to, aby si pred play-off vypracovali čo najlepšiu pozíciu v tabuľke.

VŠEMvs Karlovka Bratislava – MBK SPU Nitra

ŠH FTVŠ Lafranconi, streda 21.1. od 18:30

Karlovka vstúpila do najvyššej basketbalovej súťaže mužov víťazstvom v Nitre, čím naznačila, že v tejto sezóne nemieni byť outsiderom ligy. To počas jej troch štvrtín aj dokazovala viacerými víťazstvami doma aj vonku a momentálne sa v tabuľke „bije“ so Svitom o piatu priečku. V posledných dvoch kolách sa jej však veľmi nedarilo, keď najprv doma podľahla Handlovej a následne v treťom bratislavskom derby aj na Interi. S Nitrou si hráči Milana Černického v tejto sezóne poradili už trikrát a zajtra ich doma čaká posledný zápas proti tímu spod Zobora v základnej časti. „Dôležité bude ubrániť podkošové duo Justin Ward, Roman Vido, ktorí sú ťahúňmi družstva spod Zobora. Na obvode si budeme musieť dať pozor najmä na Jakuba Novysedláka a uzdraveného Lukáša Bukoviča. Určite budeme chcieť využiť výhodu domácej palubovky a zvíťaziť proti Nitre aj vo štvrtom tohtosezónnom vzájomnom súboji,“ povedal k zápasu asistent trénera Karlovky, Peter Ivanovič.

Nitra to má v tejto sezóne dosť náročné. V predošlých rokoch patrilo družstvo Ľubomíra Urbana k lídrom ligy, no tento raz sa pohybujú na samom chvoste tabuľky, keď dokázali zvíťaziť iba trikrát v sezóne. Prvýkrát v Spišskej Novej Vsi, následne doma s Handlovou a naposledy v 24. kole nad Svitom. Ako sa už spomínalo, s Karlovkou sa Nitranom v tejto sezóne takisto veľmi nedarí, no aj keď sa zajtra očakáva štvrté víťazstvo domáceho celku, Nitrania zápas dopredu nevzdávajú. „Karlovka má dobré družstvo, čo aj potvrdzuje svojimi doterajšími výsledkami a predvedenou hrou. Ako nováčik súťaže si počínajú nad mieru úspešne. Bude to pre nás náročný zápas, ako každý. Už nie raz sme ukázali, že vieme mať aj dobré úseky v hre. Žiaľ, ukážeme aj to, že v týchto úsekoch nevieme vydržať dlhšie, preto treba, aby sme v dobrom tempe zotrvali dlhšie, najlepšie počas celého priebehu zápasu. Bolo by dobré, keby sme tempo a fyzickejšiu hru nastolili my ako prví,“ hovorí Pavol Teplan.

Karlovka Bratislava – Nitra v sezóne 2014/2015:76:71(v), 67:60(d), 92:79 (v)

MBK Handlová – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

ŠH, streda 21.1. od 18:00

Od príchodu Branka Maksimovića do handlovského tímu vidíme určité pokroky toho hornonitrianskeho družstva. Handlová si v priebehu niekoľkých týždňov vybojovala mnoho dôležitých víťazstiev a momentálne v tabuľke obsadzuje štvrté miesto, ktoré si utvrdila aj minulotýždňovým víťazstvom na Karlovke. V poslednom kole sa handlovským „baníkom“ taktiež darilo, keď v domácom zápase porazili hráčov Nitry. Zajtra ich čaká už štvrté stretnutie so Spišskou Novou Vsou, proti ktorej majú v tejto sezóne zatiaľ bilanciu 3:0 na zápasy. „Čaká nás veľmi nebezpečný súper. Spišská Nová Ves po príchode Mandića ožila a stále hrá o postup do prvej osmičky. Na súpera sa zodpovedne pripravujeme a okrem Stanojevića by mali nastúpiť všetci hráči,“ informuje Ivan Kartáč, športový riaditeľ MBK Handlová.

Aco Mandić, ktorého spomína Ivan Kartáč, začínal tohtoročnú sezónu práve v Handlovej. Pod vedením bývalého trénera Ľudovíta Smačka však odohral len jeden zápas. Do tímu Novovešťanov sa pridal na konci decembra a aj vďaka jeho výkonu si zverenci Ivana Kurillu pripísali veľmi dôležité víťazstvá nad Nitrou, Komárnom, Levicami a Svitom. Po víťazstve vo východniarskom derby však Spišiaci dvakrát neuspeli, a to doma s Prievidzou a naposledy v Banskej Bystrici. „Verím, že prehra v Banskej Bystrici na nás nijako nedoľahla. My sa z chýb, ktoré sme spravili, musíme poučiť. Tak, ako sme dokázali otočiť proti Leviciam, sme to v Bystrici nezvládli, ak by prehra na nás doľahla tak to by bolo zlé,“ hovorí o poslednom zápase Spišskej Novej Vsi Ivan Kurilla. „V Handlovej nás čaká ťažký zápas v skvelom basketbalovom prostredí. Chceme v tomto stretnutí  zahrať zodpovedne v obrane  a v útoku odohrať správne nacvičené herné systémy. Na zápas sa veľmi tešíme,“ dodáva novoveský tréner.

Handlová – Spišská Nová Ves v sezóne 2014/2015: 95:76(v), 98:61(d), 81:75 (v)

ŠKP Banská Bystrica – MBK Rieker COM-therm Komárno

ŠH Dukla na Štiavničkách, streda 21.1. od 18:00

Banskobystričania ťahali až šesťzápasovú šnúru prehier, ktorú prerušili v 26. kole víťazstvom v Nitre. Na svoju druhú výhru v novom roku však už nemuseli čakať tak dlho, ako na tú prvú, a hneď v nasledujúcom zápase doma porazili aj Spišskú Novú Ves. V 28. kole doma „policajti“ privítajú veľmi silné Komárno, s ktorým si nevedeli poradiť ani v prvých dvoch zápasoch vonku, ani v tom poslednom doma. „Vieme, že v stredu nastúpime proti veľmi dobrému a silnému družstvu s kvalitnými hráčmi a trénerom. Komárno si v posledných zápasoch vydobylo status jedného z tímov ašpirujúcich na titul majstra Slovenska. Navyše spolu pracujú v rovnakom zložení už od prvého kola, čiže ich zohranosť a vzájomné poznanie sa je z pohľadu tejto ligy na vysokej úrovni,“ hodnotí svojho stredajšieho súpera banskobystrický tréner. „Každý tím má okrem silných stránok aj tie slabšie, plus každý zápas je iný. Preto sa budeme snažiť čo najefektívnejšie zastaviť tie silné a, naopak, využiť tie slabšie stránky. Ak sa nám to bude dariť vo väčšom množstve ako súperovi, udržíme si úplnú koncentráciu a nasadenie na to, čo máme počas celej doby stretnutia, tak si môžeme prvýkrát v sezóne pripísať víťazstvo aj nad tímom z prvej trojky SBL,“ dodáva Martin Blaho.

Aj Komárno ešte nedávno ťahalo šesťzápasovú šnúru, avšak, na rozdiel od svojho stredajšieho súpera, víťaznú. Siedme víťazstvo v rade si už „lodiari“ nepripísali, keď v poslednom kole natrafili na Prievidzu, s ktorou prekvapivo prehrali až o 25 bodov, čím sa v tabuľke posunuli na tretie miesto „Po ťažkom zápase v Prievidzi očakávame opäť jeden veľmi náročný duel v Banskej Bystrici. Ale myslím si, že sme dobre pripravení na toto stretnutie a po nepríjemnej poslednej prehre urobíme všetko pre to, aby sme sa opäť dostali na víťaznú vlnu,“ hovorí hráč Komárna, Siniša Bilić.

Banská Bystrica – Komárno v sezóne 2014/2015: 75:91(v), 95:100(v), 71:84 (d)   

BC Prievidza – EUCOS Levickí Patrioti

Niké aréna, streda 21.1. od 18:00

Prievidžania stále bojujú o prvenstvo v tabuľke. Momentálne majú na svojom konte 49 bodov, podobne ako Inter Bratislava, a svoju pozíciu potvrdili aj posledným domácim víťazstvom nad Komárnom. V stredu čaká hornonitriansky tím ďalší domáci zápas, a to s Levicami, ktoré ich už raz v tejto sezóne zaskočili. Práve v ich prvom stretnutí zaváhali a z Levíc si odniesli veľmi nečakanú prehru. „Keď budeme hrať tak, ako posledný zápas, tak by sme mali bez problémov vyhrať. Budeme sa snažiť hrať disciplinovane a rozhodnúť zápas čo najskôr, aby sme nepripustili nejaké prekvapenie a nehrali tak, ako proti Nitre,“ konštatuje jeden z najlepších obranárov ligy, Marek Jašš.

Žlto-zeleným sa už päť kôl nedarí, keď si posledné víťazstvo pripísali ešte v starom roku, a to doma proti Handlovej. Naposledy vycestovali Levičania do Svitu, kde zverencom Rudolfa Juga podľahli takmer o 40 bodov. „Vo Svite sme dokázali držať krok s domácimi do 18.minúty. Dovtedy to bolo z našej strany dobré aspoň v útočnej fáze. Budem sa asi opakovať, ale ak nezačneme bojovať v defenzíve ako tím, ak sa hráči budú šetriť len na útok, nepohneme sa ďalej. Čaká nás ďalší veľmi ťažký súper hrajúci v absolútnej pohode. My môžeme na jeho palubovke prekvapiť iba bojovnosťou a nasadením počas štyridsiatich minút hry. Do tréningového procesu tímu sa vrátil po dlhodobom zranení Maurizio Galata, zvyšok tímu je zdravotne v poriadku,“ hovorí manažér Levických Patrotov, Ladislav Garaj.

Prievidza – Levice v sezóne 2014/2015: 64:65(v), 97:48(d), 101:61 (v)

BK Iskra Svit – BK Inter Incheba Bratislava

Hant aréna, streda 21.1. od 18:00

Svit si v sobotňajšom kole pripísal prvé víťazstvo v roku 2015. V zápase na domácej palubovke si hráči Rudolfa Juga poradili s Levičanmi, ktorých zdolali v pomere 101:66. Minulý týždeň sa však „podtatranci“ posilnili až o štyroch hráčov, z toho traja už zasiahli do spomínaného zápasu s Levicami. „Po doplnení tímu sme nabrali na kvalite a verím, že zajtra nás čaká výborný zápas. Predpokladáme, že bude vypredane. Tréner môže počítať so všetkými hráčmi, okrem Míčku a Finduru,“ povedal Ján Drobný, prezident BK Iskra Svit.

Staronový tréner Interu Bratislava, Oleg Meleščenko, svoje pôsobenie na lavičke žlto-čiernych začal úspešne. Najprv majster zvíťazil v Leviciach a naposledy aj v domácom bratislavskom derby s Karlovkou. So Svitom, ku ktorému Bratislavčania zajtra pocestujú, ich už v tejto sezóne dvakrát zaskočil. Najprv v prvom domácom zápase, keď s ním odohrali vyrovnanú partiu a zvíťazili „len“ o šesť bodov, a následne aj v Iskra aréne, odkiaľ si Inter odniesol štvorbodovú prehru. „Očakávam, že to určite bude ťažký zápas. Vo Svite sa nehrá jednoducho a zvlášť teraz, keď majú štyroch nových hráčov. My ale jednoznačne chceme vyhrať a s týmto cieľom tam aj ideme. Musíme hrať našu hru s dobrým nasadením a agresivitou a myslím si, že tentokrát tam zvíťazíme,“ hovorí hráč Interu, Martin Bílik.

Inter Bratislava - Svit v sezóne 2014/2015: 98:92(v), 94:92(d), 63:107 (v)