• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V poradí už 15. kolo Eurovia SBL prinesie ostro sledovaný duel Prievidze s Košicami. Naladiť sa na víťaznú vlnu budú chcieť Levičania, ktorí sa predstavia v Spišskej Novej Vsi a tiež Komárno, doma privíta Karlovku. O jubilejné desiate víťazstvo v rade zabojuje Inter v Žiline a tretiu výhru za sebou môže získať Svit v Handlovej.

PP & TV Raj Žilina - BK Inter Bratislava

Športová hala Rosinského, sobota 2. decembra o 17.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Martin Margala, Peter Macura

Čo je dôležité vedieť: Nováčik citeľne pocítil absenciu zahraničných hráčov na svojej súpiske, doma proti Prievidzi bola z toho najhoršia prehra v aktuálnom ročníku - 56:117. Ani tentoraz ich pred svojim publikom nečaká ľahká skúška, do Žiliny totiž pricestuje úradujúci majster. Inter si užíva hernú pohodu, ktorú dokumentuje prvé miesto v tabuľke. V stredu si na svoje konto pripísal už deviate víťazstvo za sebou, v Handlovej uspel po výsledku 101:63. 

Kto proti komu: Inter si musí dať pozor hlavne na priestor pod košom, kde dobre operovala žilinská dvojica Jakub Merešš a Tomáš Ďurana. Na túto úlohu budú pripravení Michal Baťka, Stefan Matovič či Radoslav Rančík. 

Čísla, čísla, čísla: Veľký rozdielom je defenzíva jednotlivých tímov, zatiaľ čo Inter inkasuje len 75 bodov na zápas, tak u Žiliny je priemer viac ako 93 bodov. 

Povedali pred zápasom:

Miroslav Futo, asistent trénera Žiliny: "V krátkom slede nás čaká ďaľší zápas s vysoko kvalitným družstvom, tentoraz to bude Inter. Veríme, že sa chlapci poučili z posledného zápasu, ktorý sme nezvládli, nebudú opakovať rovnaké chyby a pristúpia k zápasu s veľkým odhodlaním a bojovnosťou a potešia našich skvelých fanúšikov."

Oliver Vidin, tréner Interu: "Jednoznačne sa od nás očakáva, že v Žiline musíme zvíťaziť. Nemusí byť ľahké správne sa motivovať, keď vieme, že súperovi chýbajú zahraničné opory. Musíme však podať koncentrovaný výkon, aby sme prinášali víťazstvá aj zo zápasov vonku. Navyše, práve tieto zápasy, ak v nich podáme koncentrovaný výkon a zahráme podľa našich predstáv, nám môžu pomôcť aj do ďalších, možno náročnejších stretnutí, ktoré nás čakajú."

 

BC Prievidza - KB Košice

Niké aréna, sobota 2. decembra o 17.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Peter Ženiš, Richard Sirocký

Čo je dôležité vedieť: Ostro sledovaný duel tabuľkových susedov a ťahák 15. kola Eurovia SBL. Prievidžania sa naladili na tento súboj jednoznačným víťazstvom o 61 bodov v Žiline, ale teraz ich čaká súper iného kalibru. "Býci" totiž potvrdili, že nevyrovnané výkony z prvej štvrtiny základnej časti sú definitívne minulosťou. Dôkazom toho bolo piate víťazstvo v rade, doma sa im podarilo ukončiť víťaznú sériu Levíc, keď ich zdolali bez väčších problémov 102:83.

Kto proti komu: Pre trojicu hráčov Košíc to bude prvý návrat do známeho prostredia. Ako sa ukážu pred priaznivcami Prievidze Richard Körner, Igor Marič a Svetozar Stamenkovič? 

Čísla, čísla, čísla: V prospech Košíc hovorí aktuálne lepšia forma, ale aj o čosi lepšia ofenzívna sila spolu s defenzívou. 

Povedali pred zápasom:

Jaytornah Wisseh, hráč Prievidze: "Košice sú výborným tímom. Musíme hrať tak, aby pre nich nebol žiadny bod jednoduchý. Rovnako sa musíme v obrane vysporiadať s ich výbornou trojkovou streľbou. My budeme hrať naplno a bojovať celých 40 minút."

Igor Marič, hráč Košíc: "Prievidza má skvelých fanúšikov a domá hrá výborne. Sám som zvedavý, ako ma prijmú diváci, ale nech je už reakcia publika hocijaká, ja tam pôjdem s cieľom urobiť všetko pre víťazstvo Košíc. Dúfam, že tam odohráme dobrý zápas a dokážeme vyhrať."

Videopozvánka na zápas Prievidza - Košice:

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Mestská športová hala, sobota 2. decembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Igor Pipíška, Tomáš Turček

Čo je dôležité vedieť: Komárno trochu prekvapivo prišlo o svoju tohtosezónnu domácu neporaziteľnosť, o tento počin sa postarali basketbalisti Svitu, ktorí vyhrali 87:77. Pre "obuvníkov" však pokračuje séria domácich stretnutí, naladiť sa na víťaznú vlnu budú chcieť proti Karlovke. V tabuľke sú aktuálne na šiestom mieste a ak chcú pomýšľať na lepšie umiestnenie, tak musia naplno bodovať. Lenže rovnako rozmýšľajú aj "vysokoškoláci", tým sa totiž podarilo v správnom čase zastaviť sériu prehier. V "štvorbodovom" stretnutí zvíťazili nad Spišskou Novou Vsou 96:74.

Kto proti komu: Prvýkrát od svojho odchodu sa v Komárne predstaví dvojica Andrej Kuffa a Roman Vido. Ako ich privíta domáca dvojica Miles Bowman a Miše Diminič?

Čísla, čísla, čísla: Tabuľkovo ich síce delí len jedna pozícia, ale veľký rozdiel panuje v počte priemerných bodov na zápas. Komárno dáva viac ako 82 bodov, Karlovka len niečo vyše 76 bodov. 

Povedali pred zápasom:

Vuk Djordjevič, hráč Komárna: "Po našom poslednom domácom zápase, ktorý sme prehrali, si všetci uvedomujeme, že takýto výkon sa nesmie opakovať. Vybrali sme si zrejme zlý deň. Pevne verím, že sa to už nebude opakovať. Do zápasu s Karlovkou sa musíme poučiť z našich chýb z predchádzajúceho zápasu a vyvarovať sa im. Iba tak môžeme byť úspešní a dúfam, že zvyšné tri domáce zápasy v sérii už budú v našej réžii. Už tento zápas ukáže, ako sme sa z prehry poučili."

Peter Ivanovič, tréner Karlovky: "Komárno má na domácej palubovke kladnú bilanciu, očakávame neľahký duel. Dôlezité bude ubrániť ich legionárov a podať koncentrovaný tímový výkon."

 

MBK Handlová - Iskra Svit

Mestská športová hala, sobota 2. decembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Miroslav Matejčík, Jakub Izák

Čo je dôležité vedieť: V čase písania článku ešte nebolo známe meno nového trénera Handlovej. "Baník" viedol v stredajšom stretnutí kapitán Ondrej Haviar, ale ani on nezastavil už v poradí tretiu prehru za sebou. Handlovčania sa proti úradujúcemu majstrovi držali takmer 30 minút, ale napokon prehrali hladko 63:101. To Svit prichádza povzbudený triumfom na komárňanskej palubovke. Aj s osmičkou hráčov dokázali uspieť, keď vyhral 87:77. Okrem ďalšieho víťazstva vonku majú zverenci trénera Michala Madzina motiváciu v podobe možného preskočenia aktuálneho štvrtého tímu v tabuľke Prievidze. 

Kto proti komu: Svit rýchlo našiel nového dirigenta hry, A.J. Walton predviedol v Komárne výborný komplexný výkon. K akým číslam ho pustí handlovský Jeremy Landenbergue?

Čísla, čísla, čísla: Nevyrovnaná forma Handlovej sa podpisuje aj na slabšej defenzíve a ofenzíve. "Podtatranci" naproti tomu patria k najofenzívnejším tímom súťaže, ich hra je však postavená aj na dobre obrane.

Povedali pred zápasom:

DeAndre Davis, hráč Svitu: "V Handlovej sme už túto sezónu hrali. Bolo tam búrlivé prostredie a preto musíme zostať koncentrovaní a hrať tímovo. Je nás stále málo a preto musíme byť pripravení aj mentálne a bojovať. Ak na to pripravení budeme, tak si myslím, že môžme odohrať dobrý zápas."

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - BK Levickí Patrioti

Mestská športová hala, sobota 2. decembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Ján Kovalčík, Peter Karniš, Matúš Čurilla

Čo je dôležité vedieť: Spišiakov aj naďalej sprevádza smola, na Karlovke neuspeli v dôležitom stretnutí, keď prehrali hladko 74:96. Tréner tímu Erich Korfanta sa po tomto súboji nevyhol kritike do vlastných radov, hlavne za výkon v prvom polčase. "Novovešťania" sa stále trápia so zraneniami, počas týždňa sa museli rozlúčiť so službami rozohrávača Michaela L'Africaina. Patrioti prišli v stredu o víťaznú sériu v Košiciach, zlá prvá štvrtina sa podpísala na ich prehre 83:102. V tabuľke sú aj naďalej na druhom mieste, ak však nechcú na túto pozíciu pustiť Košice, tak musia potvrdiť na Spiši rolu favorita.

Kto proti komu: Jednoznačné spoľahnutie je v domácich radách na pivota Michela-Ofika Nzegeho. Sily si s ním zrovnajú Boris Bojanovský, Garrick Sims či Kentwan Smith. Komu sa podarí viac vyťažiť z priestora pod košom?

Čísla, čísla, čísla: Spišská Nová Ves prehrala už jedenásť stretnutí v rade, Levickí Patrioti však zostávajú spolu s Interom jedinými tímami, ktoré majú kladnú bilanciu na palubovkách súperov.

Povedali pred zápasom:

Teo Hojč, tréner Levíc: "Každý ligový zápas je náročný. Vieme, že nás nečaká nič jednoduché, Spišská je na domácej palubovke vždy nebezpečná. Najdôležitejšie bude, aby sme predviedli lepšiu hru, ako v Košiciach. Vieme, čo musíme zlepšiť a budeme sa o to snažiť."

Foto: Vladimír Králik