• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Je tu záverečné kolo pred vianočnými sviatkami, ktoré uzatvorí prvu polovicu základnej časti a rozhodne zároveň o nasadení tímov na záverečnom turnaji Slovenského pohára. Na basketbalových priaznivcov čakajú zaujímavé konfrontácie. Štvrtá Žilina privíta lídra z Bratislavy, Prievidza sa pokúsi prerušiť šnúru prehier na Spiši, Svit môže potvrdiť dobrú formu proti Lučencu a Handlová sa môže opäť o čosi viac zdvihnúť prípadným triumfom proti Komárnu.

Iskra Svit - BKM Lučenec 

Iskra aréna, streda 19. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Tomáš Lukáč, Tomáš Kiss, Jozef Špirka

Aktuálne informácie: Svit si vychutnal zaslúžene dlhšiu zápasovú prestávku, pred televíznymi kamerami totiž zobral minulú stredu oba body z prievidzskej palubovky po víťazstve 82:72. Teraz stojí pred "medveďmi" ďalšia výzva - potvrdiť dobrú formu a ukončiť prvú polovicu základnej časti na treťom mieste. Čakanie ich najbližšieho súpera - Lučenca na víťazstvo sa opäť o čosi predĺžilo, v "štvorbodovom" zápase prehrali s Handlovou doma 72:77. Nováčik má tak stále na konte len jediné víťazstvo a momentálne ťahá už osemzápasovú šnúru prehier. Zverencom trénera Tibora Jányho chýba povestný kúsok, aby ukončili túto čiernu sériu.

Motívy zápasu: Rozhodovať môžu individuálne kvality, keďže lavičky oboch celkov nemajú až tak výraznú kvalitu. Lepšie sú v tomto smere na tom domáci, no potvrdia to aj v samotnom stretnutí? 

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Ak chceme potvrdiť pozitívnu náladu v tíme a ísť na sviatky spokojní, potrebujeme podať výkon a dosiahnuť výsledok, aký si želáme. K tomu vedie cesta len cez koncentrovaný výkon a plné nasadenie počas celého zápasu. Verím, že nám k tomu pomôže aj plná Iskra Aréna a že si náš domáci zápas opäť užijeme v super atmosfére."

 

MBK Handlová - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Mestská športová hala, streda 19. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Tomáš Doušek, Tomáš Holländer

Aktuálne informácie: Handlová sa konečne dočkala, cenné víťazstvo v Lučenci prišlo v správnom čase. Stále je však na čom pracovať, družstvo MBK má veľký potenciál, len ho ešte nedokáže pravidelne potvrdiť výsledkami. Teraz však prichádza pre "krekáčov" dôležité obdobie, po dlhej sérii stretnutí u súpera, sa teraz predstavia doma, kde si môžu výrazne polepšiť aktuálne tabuľkové postavenie. Prvá šanca prichádza proti Komárnu. "Obuvníci" mali 11-dňovú prestávku od súťažného zápasu, naposledy prehrali so Žilinou 73:93. Bude tak zaujímavé sledovať, komu sa podarí pred sviatkami bodov polepšiť.

Motívy zápasu: Pre Handlovú je to určite po dlhej odmlke návrat do domovského stánku. V akcii sa predstavia viaceré nové tváre, ktoré už naznačili svoj potenciál. Komárno by zase rado vylepšilo svoju aktuálnu bilanciu u súperov - 1 výhra a 6 prehier. V hre je aj samozrejme bodové prilepšenie do tabuľky. 

Povedali pred zápasom:

Peter Torda, tréner Handlovej: "Chceme nadviazať na víťazstvo z Lučenca, hoci proti nám stojí kvalitný súper s množstvom kvalitných hráčov, ako aj trénerom. Hlavným motívom je však potešiť domácich fanúšikov, ktorí nás nemali šancu vidieť hrať doma posledný mesiac a chceme im, aj nám pripraviť pekné sviatky."  

Liam O'Reilly, hráč Komárna: "Ešte si pamätáme vyrovnaný zápas v prvom zápase s týmto súperom, preto nám je viac ako jasné, že to nebudeme mať jednoduché. Handlová bude mať navyše výhodu domáceho prostredia, my sme však už po poslednom ligovom zápase tvrdo pripravovali na tréningoch na tento duel, preto očakávam, že túto prácu zúročíme už v stredu."

 

PP & TV Raj Žilina - BK Inter Bratislava

Športová hala na Rosinskej ceste, streda 19. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Stanislav Bara, Stanislav Mlynarčík

Aktuálne informácie: Žilinčania zakončia prvú polovicu základnej časti najťažšou možnou skúškou, na domácej palubovke privítajú lídra súťaže z Bratislavy. Hráči z mesta pod Dubňom však už v tejto sezóne nie raz ukázali, že sa dokážu rovnať aj tabuľkovo vyššie postaveným celkom. Presvedčiť sa o tom mohli naposledy Levice, ktoré až v závere zlomili žilinský odpor, aby vyhrali 84:76. "Žlto-čierni" naproti tomu hrajú vo veľkej pohode, štvrté víťazstvo za sebou pridali bez výraznejších starostí, keď doma deklasovali Spišskú Novú Ves 105:66. Inter je už istým víťazom prvej polovice základnej časti, čo by rád potvrdil aj triumfom v Žiline. 

Motívy zápasu: Žilina neprehrala pred svojimi fanúšikmi od 6. októbra, Inter neuspel u súperov len v dvoch prípadoch. Ktorá bilancia sa podarí vylepšiť? 

Povedali pred zápasom:

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Interu Bratislava patrí v tabuľke SBL prvá priečka. Ide o tím s vysokou kvalitou a širokou lavičkou, plný skúsených hráčov s najvyššími ambíciami. Hráme doma a chceme predviesť kvalitný výkon. Každý zápas proti Interu je pre nás možnosťou učiť sa, ako spraviť veci lepšie. Máme určité zdravotné problémy, no verím, že na zápas budeme pripravení. Verím, že nám fanúšikovia v tomto zápase pomôžu, lebo ich hlasivky z tribúny budeme potrebovať."

Oliver Vidin, tréner Interu: "Predchádzajúci zápas proti Žiline sme doma vyhrali o 33 bodov. Ale to nič neznamená, lebo v momente, ak nepodáme rovnaký výkon, tak sa môžeme dostať do vážnych problémov. Musíme hrať našu hru, Žilinčanom nedovoliť tie herné prvky, na ktorých si zakladajú a ustrážiť niektorých jednotlivcov, ktorí sú oporami družstva. No a v útoku si musíme posúvať loptu a hrať maximálne kolektívne."

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - BC Prievidza 

Mestská športová hala, streda 19. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Lukáš Životský, Richard Sirocký

Aktuálne informácie: Spišská Nová Ves podáva stále kolísavé výkony, na jednej strane dokážu zabrať v dôležitých stretnutiach, na strane druhej príde sem-tam tvrdá prehra. Taká sa zrodila práve na Pasienkoch, kde prehrali 39-bodovým rozdielom. Odčiniť a opäť sa priblížiť k stredu tabuľky môžu pred novoveštianskym publikom. Tri prehry po sebe nezaznamenali totiž len oni, ale aj ich stredajší súper. Prievidzi opäť mierne dochádza dych v druhej polovici žrebu. Zverenci trénera Michaela Claxtona začali strácať body aj doma, v televíznej predohrávke prehrali so Svitom 72:82 a v tabuľke sa prepadli na piatu pozíciu. 

Motívy zápasu: Motívy sú jasné pre oboch - ukončiť trojzápasové čakanie na víťazstvo. Môžeme očakávať aj výrazné individuálne výkony, či už od domácej dvojice John Florveus a Eric Nottage, alebo od hosťujúceho dua Tim Derksen a Richard Körner.

Povedali pred zápasom:

Joe Rocca, hráč Spišskej Novej Vsi: "Prievidza je veľmi dobre trénovaný tím. My sa po prehre na Interi musíme dať dokopy a začať hrať opäť ako jeden tím. Ak tvrdo pracujeme, tak máme možnosť zdolať kohokoľvek v tejto lige. Šancu máme aj proti Prievidzi, pôjdeme určite za víťazstvom."

Maroš Helmecy, asistent trénera Prievidze: "Čaká nás cesta do Spišskej Novej Vsi, ktorá ukazuje, že je silným súperom pre každého, a to hlavne na domácej palubovke. Či už v obrane alebo útoku, musí každý jeden z nás odovzdať na ihrisku všetko. Zvíťaziť môžeme len ak budeme hrať tímovo. Našim verným fanúšikom chceme ukázať, že vieme hrať basketbal, aký sa na BC Prievidza patrí."

Foto: Lukáš Droppan