• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V stredu večer kompletným štvrtým kolom pokračuje najvyššia súťaž basketbalistov – Eurovia Slovenská basketbalová liga. Dve mužstvá, Nitra a Banská Bystrica, zabojujú o svoje prvé víťazstvá v ročníku 2014/15. Naproti tomu Komárno a Levice si budú chcieť aj naďalej uchovať svoju nezdolanosť.

ISKRA SVIT – ŠKP BANSKÁ BYSTRICA

Iskra Aréna, streda 15. 10. od 18:00

Svit v úvodných troch kolách dosiahol iba jedno víťazstvo, cez víkend mu pri domácej premiére rybník vypálila Prievidza (69:83). Už po štyroch dňoch prichádza šanca na reparát a zverenci trénera Rudolfa Juga ju chcú naplno využiť. Lenže pod Tatry prichádza Banská Bystrica. Tá síce v sobotu vyfasovala v Bratislave s Interom o 35 bodov (60:95), ale odhadovať silu „policajtov“ podľa tohto výsledku by bolo zavádzajúce. Vo Svite sa skutočne môže stať hocičo, o to zaujímavejšie stretnutie by to mohlo byť. Pravda, ak obaja súperi začnú konečne napĺňať svoj potenciál.

MBK BANÍK HANDLOVÁ – BK INTER INCHEBA BRATISLAVA

ŠH, streda 15. 10. od 18:00

Inter cestuje na hornú Nitru posmelený jednoznačným víťazstvom nad Banskou Bystricou (95:60) a preto neprekvapia slová rozohrávača či krídelníka Stana Baldovského: „Do Handlovej ideme s tým, že chceme zvíťaziť. Proti Banskej Bystrici sme vyhrali o 35 bodov a podali sme dobrý kolektívny výkon. Chceme ho zopakovať. Máme silu na každom poste a ja verím, že vyhráme.“ Nejde o žiadne veľkohubé vyhlásenia, Handlová sa v úvode sezóne ešte musí zohrať. Ak ale udrží stopercentné nasadenie a koncentráciu, bude ťažkým súperom. Ak nie, hrozí jej, že dopadne podobne ako v sobotu v Leviciach, kde síce uhrala vyrovnaný prvý polčas (46:46), ale potom odpadla (76:93), čo nahnevalo kouča Ľudovíta Smačka: „Bolo vidieť veľký rozdiel v nasadení a kolektívnosti, kde nás Levice úplne prevýšili. Hrali sme bez srdca, bez nasadenia a totálne individualisticky.“ Len pripomíname, že Inter stále nemôže počítať s reprezentantom Petrom Šimkom, ktorého ešte počas prípravy vyradilo zranenie Achilovky. Do tréningového procesu sa už zapája Martin Rančík.

MBK SPU NITRA – BK LEVICKÍ PATRIOTI

ŠH Dolnočermánska ul., streda 15. 10. od 18:00

Levice sú zatiaľ azda najpríjemnejším prekvapením nového ročníka SBL. V úvodnom kole zaskočili Prievidzu (65:64), v treťom si poradili aj s Handlovou (93:76), a tak majú pod dvoch zápasoch v kolónke dve víťazstvá a nula prehier. Naproti tomu Nitra má nulu v kolónke víťazstiev. Najhoršie, čo by teraz mohlo Levičanov postihnúť, je predčasné sebauspokojenie. Uvedomuje si to aj Ladislav Garaj, manažér Patriotov, keď hovorí: „Slová chvály nás síce tešia, všetci si ale uvedomujeme, že je pred nami ešte 34 zápasov, a to ako sa nám doteraz darilo, sa pri veľkom uspokojení môže rýchlo otočiť. Cestujeme do športovej haly, v ktorej sme ešte nikdy nevyhrali. Hoci veľa hráčov je tu nových a detailne nepozná históriu súbojov medzi Levicami a Nitrou, pre nás ako klub a rovnako aj pre fanúšikov je to vždy špeciálna udalosť. Aj teraz sa ich s nami chystá do Nitry veľa. Veríme, že sa im odmeníme kvalitným výkonom.“

Pri spomínaných víťazstvách bol ústrednou postavou Luka Igrutinovič. Ten má aktuálne skvelé priemery 24 bodov a 15 doskokov na zápas. Lenže Nitrania to vedia a jedným z hlavných bodov ich herného plánu bude zastaviť niekdajšieho mládežníckeho reprezentanta, ktorý so Srbskom vybojoval titul vicemajstrov sveta v kategórii do 19 rokov. Potvrdzujú to aj slová mladého nitrianskeho pivota Juraja Šimončíka: „Musíme sa sústrediť na tímovú obranu. Na levickej strane individuálne vyniká hlavne Igrutinovič, my musíme urobiť všetko preto, aby sa nám ho podarilo ustrážiť. Všetci sme už veľmi hladní po prvom víťazstve v lige. Proti Leviciam musíme dodržiavať trénerove pokyny, hlavne sa musíme snažiť hrať jednoducho, rýchlo a agresívne počas celých 40 minút a zároveň sa vyvarovať výpadkov."

BK 04 AC LB SPIŠSKÁ NOVÁ VES – MBK RIEKER COM-THERM KOMÁRNO

ŠH, streda 15. 10. od 18:00

Spišiaci hostia lídra Eurovia SBL. Kolená sa im však neroztriasli. „Na zápas s lídrom tabuľky sa pripravujeme ako na každý iný,“ hovorí tréner Ivan Kurilla a pokračuje: „Komárno má však skúsený tím, pozor si musíme dávať hlavne na dvojicu Jankovič - Bannister, ktorá tvorí hru hostí. My však ideme do zápasu s vlastnou víziou: brať doma body aj silným tímom. Na to však potrebujeme odohrať poctivý zápas v defenzíve a plniť taktické pokyny aj smerom dopredu. Veľmi by sme chceli čo najdlhšie držať vyrovnaný stav a znervózniť hostí, ktorí sem prídu v úlohe favorita a budú chcieť získať všetky body, čo by v prípade vyrovnaného duelu mohla byť naša výhoda.“ Žiaľ, nevýhodou Spišiakov je príliš široká maródka. Stav zranených hráčov sa v uplynulých dňoch nijako výrazne nezlepšil, absentovať budú Pipíška, Antoni, Panis, Smik a ani Štefan Bečarik, ktorý však už začal s individuálnym tréningom.

Komárno je na tom po tejto stránke podstatne lepšie, navyše sa vezie na vlne eufórie vyvolanej suverénnym vstupom do novej sezóny. Aj keď bude miernym favoritom, Spišiaci už nie sú tým fackovacím panákom z minulého ročníka, s bilanciou 2-1 im momentálne patrí solídna štvrtá pozícia, a tak nie je vylúčené, že práve v tomto dueli by sme sa mohli dočkať nejakého prekvapenia.

VŠEMvs KARLOVKA BRATISLAVA – BC PRIEVIDZA

ŠH FTVŠ Lafranconi, streda 15. 10. od 18:30

Vicemajster sa síce nechal ozbíjať Levicami (64:65), ale potom v repríze finále zdolal majstrovský Inter (70:65) a cez víkend uspel aj na pôde bronzového Svitu (83:69). Nálada v mužstve je podľa našich informácii uvoľnená a zdravo sebavedomá. V takomto rozpoložení zavítajú „baníci“ k nováčikovi. „S Karlovkou očakávam výhru. Bude to ťažký zápas, pretože sú to bojovní, agresívni, mladí chalani. Berieme to zodpovedne, my ideme s tým, s čím od začiatku sezóny, teda s patričnou agresivitou a určite aj s odhodlaním vyhrať,“ hovorí skúsený harcovník Vlado Hovaňák. My len dodávame, že lepší sa už aj zdravotný stav „baníkov“, no stále im chýba reprezentant Marek Jašš.

Karlovka to však vicemajstrovi nechce uľahčiť. Naopak, po sobotnej prehre v Spišskej Novej Vsi by si chcela napraviť chuť práve proti Prievidzi. „Po prehre na Spiši sme boli sklamaní, očakávali sme vyrovnanejšie stretnutie a najmú lepší výkon z našej strany,“ znejú slová asistenta Petra Ivanoviča, ktorý vzápätí dodal: „Príčiny výsledku, ako aj chyby, sme si však už vysvetlili a opäť naplno zaberáme v tréningu. Skúsenosti a kvalitní legionári budú na strane súpera, my chceme v druhom domácom zápase zabojovať pred plnou halou o čo najlepší výsledok a podať po celý čas koncentrovaný výkon.“ Pozitívom je, že nováčika netrápia žiadne vážnejšie problémy, akurát skúsený Richard Kucsa má narazené koleno, ale hrať by mal. Karlovka navyše očakáva, že bude mať opäť „plný dom“, pre divákov pripravuje v polčasovej prestávke tanečné vystúpenie aj streleckú súťaž o ceny.