• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Prvú štvrtinu základnej časti zakončia tri zaujímavé stretnutia. Hlavným ťahákom bude jednoznačne súboj o lídra Niké SBL, Svit sa pobije o prvé miesto s Komárnom. Nemenej zaujímavé to bude aj pod Zoborom, Nitra a Prievidza majú rovnaký cieľ - ukončiť čakanie na víťazstvo. A do tretice bude o čo hrať v hlavnom meste, Inter a Handlová by radi vylepšili svoje aktuálne umiestnenie v tabuľke.

Niké SBL 2023/2024 - 9. kolo základnej časti (sobota 4. novembra):

Slávia SPU Nitra - BC Prievidza (15.30 h)

Pred zápasom: Nitra sa borili so zdravotnými problémami, preto ich návrat derby zápasov s Levicami bol jednoznačnou záležitosťou majstra (53:107). Absencia amerického dua James Jordan a Sal Nuhu by už mohla byť minulosťou, s ich návratom do zostavy sa odhodlanie získať prvý domáci úspech zvyšuje. "Na tréningoch sme si s chlapcami trošku rozobrali zápas v Leviciach. Hlavne hráči zo 'starej gardy' zhodnotili, že sme sa nie moc dobre prezentovali a že by sme nemali pokračovať takýmto štýlom ďalej. Rešpektujeme silu súperov, ale aj keď sme nováčik, nie je na mieste skláňať hlavu pri každom súperovom koši a rezignovať. Chceli sme sa ísť do ligy prezentovať, práve prvé zápasy nám ukázali, že je to možné. Prišla na nás krízová situácia s Levicami, aj s okolnosťami zranených hráčov. Berme to tak, že to je už v archíve, že nás čaká súper, ktorý síce bude veľmi ťažký, vzhľadom k tomu, že má 5 neúspešných zápasov. Taký súper je proti nám ťažký, tak ako to bolo doma s Interom. Debatu v kabíne sme uzavreli tak, že chceme nadviazať na prvé zápasy a chceme sa prezentovať dobrým výkonom. Snažíme sa o to, aby sme najbližší zápas odohrali v plnom počte," uviedol tréner Ľubomír Urban. S týmito slovami by sa nováčik rád odlepil z posledného miesta v tabuľke a ukázal, že chce byť náročným súperom pre každého, kto sa predstaví v meste pod Zoborom. "Po našom nevydarenom stretnutí v Leviciach, sa musíme zomknúť a musíme proti Prievidzi podať diametrálne odlišný výkon. Tento týždeň sme potrénovali. Dúfame, že aj zranení spoluhráči budú na sobotu už k dispozícii. Prievidza aktuálne tiež nie je v ideálnej forme, keďže prehrala posledných 5 zápasov. My hráme na domácej palubovke, kde nás prídu povzbudiť naši fanúšikovia a aj svojím fandením nás poženú k viťazstvu. Aj napriek vysokej prehre v Leviciach sme pozitívne naladení a už sa tešíme na zápas," dodal Jozef Vojtek. 

Ako už prezradili Nitrania v predzápasových vyjadreniach, tak ani Prievidza sa nenechádza v ideálnom hernom, no najmä výsledkovom rozpoložení. Situácia so zdravotnými starosťami sa síce mierne zlepšila, ale doma proti Svitu musel ísť dosť skoro dole Lukas Milner. Strata podkošového hráča sa odrazila aj prehre so Svitom (76:86), ktorá bola v poradí už piatym neúspechom v rade. Fanúšikovia už bijú na poplach, z tohto pohľadu bude vystúpenie v Nitre viac ako kľúčové. "Príprava nevyzerala nejako diametrálne odlišne, hlavne sme zanalyzovali chyby z minulého zápasu. Jednoznačne sa musíme vyhnúť hluchým minútam, ktoré nastávajú najčastejšie v tretej štvrtine a musíme si dať pozor aj na rýchlu hru Nitry," myslí si Patrik Lukáč. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Stanislav Bara, Mária Donovalová
Kde sledovať: 

IMG 7270

Inter Bratislava - MBK Baník Handlová (17.00 h)

Pred zápasom: Na hre Interu je vidieť progres, čo ukázalo aj stretnutie v Komárne. Síce s vicemajstrom tesne prehrali (76:81), ale najnovšia akvizícia v žlto-čiernom drese, Antonio Daye, by mala byť správnym dielikom do skladačky bratislavského klubu. Pred svojimi fanúšikmi sa im zatiaľ hrá lepšie, čo chcú potvrdiť aj teraz. Top štvorka nie je ďaleko, no zároveň sa musia mať na pozore pred prenasledovateľmi. "Ako som povedal už po zápase v Komárne, nemôžeme byť spokojní, že sme prehrali, ale aspoň s niektorými pozitívnymi vecami, ktoré boli lepšie ako v predošlých stretnutiach, môžeme byť relatívne spokojní. Teraz si to musíme preniesť do stretnutia s Handlovou. Odohrať proti nej dobrý zápas a samozrejme, hrať o víťazstvo. Dúfam, že všetci budeme zdraví a že už aj nový hráč sa adaptuje a teda, že predvedieme dobrý tímový výkon. Handlová je jedno z najpríjemnejších prekvapení, má svoju kvalitu, ale my musíme ukázať našu kvalitu a spraviť všetko preto, aby sme ju zdolali," uviedol tréner Danilo Rakočevič. 

Áno, Handlová je rozhodne najpríjemnejšie prekvapenie doterajšieho priebehu sezóny. Veď "baníci" už teraz majú na svojom konte toľko víťazstiev, ako za celú základnú časť v predchádzajúcom ročníku. "V sobotu cestujeme do Bratislavy, kde nastúpime proti domácemu Interu. Ide o tím, ktorého zloženie je kombináciou skúseností s mladou dravosťou. Domáci budú hladní po úspechu. Inter je kvalitný tím, s dobrými legionármi na svojej súpiske. V poslednom stretnutí odohral veľmi dobrý zápas v Komárne a pred úvodným rozskokom sobotného merania síl bude favoritom. My sa celý týždeň pripravujeme najlepšie ako vieme. Našim cieľom je predviesť najlepší možný výkon a zápas ukáže, na aký výsledok to bude stačiť," vyjadril sa kouč Nenad Miloševič. Už teraz je jasné, že po prvej štvrtine základnej časti nebude Handlová horšie ako štvrtá, no samozrejme by rada bola čo najvyššie. Formu má dobrú, čo dokumentuje aj víkendové víťazstvo nad Spišskými Rytiermi (85:80). "Inter sa v ostatnom období dostal do dobrého herného tempa a jeho výkony sa rapídne zlepšili. To nás motivovalo pripravovať sa celý týždeň ešte tvrdšie. Uvedomujeme si, že to v Bratislave bude veľmi náročné, napriek tomu urobíme pre víťazstvo všetko," dodal Tomas Balčiunas. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Jakub Izák, Richard Sirocký
Kde sledovať: 

IMG 5333 

Iskra Svit - BC Komárno (18.00 h)

Pred zápasom: Šláger 9. kola a ideálna koncovka za prvou štvrtinou základnej časti, v priamom súboji si to rozdajú "medvede" s "diablami" o post lídra Niké SBL. Sviťania idú do tejto bitky po bezchybnom mesiaci, v októbri nenašli premožiteľa a séria 5 výhier za sebou ich vyšvihla na prvé miesto v tabuľke. Iskre sa darí vyhrávať vonku a doma zostáva jediným tímom, ktorý ešte nenašiel premožiteľa, a to by chceli udržať čo najdlhšie. "Čaká nás ďalší náročný zápas, súboj o prvé miesto. Verím, že nás príde podporiť plná hala a budeme natoľko pripravení, že tento zápas zvládneme a natiahnem našu víťaznú šnúru," vyhlásil Julius Brown. 

Odhodlanie a sebavedomie rozhodne nechýba ani Komárnu, tiež sa aktuálne drží na pozitívnej vlne výsledkov a pod Tatrami má šancu vrátiť sa tam, kde bolo v úvode sezóny. Kým Svit je doma stopercentný, tak o vicemajstrovi to platí na palubovkách súperov. Úspešne dopadla aj premiéra Miljana Čuroviča na lavičke BC, v dohrávke 8. kola uspeli proti Interu (81:76). Je jasné, že v Iskra aréne to bude súboj, aký k záveru prvej štvrtiny základnej časti patrí. "Vo Svite sa hrá vždy ťažko, špeciálne, keď sú vo forme. Myslím si, že sme sa na nich ale dobre pripravili a predvedieme lepší výkon, ako proti Interu," myslí si Martin Danielič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Anton Šarišský, Peter Karniš, Vladimír Karnay
Kde sledovať: 

Foto: Martin Havran, Vladimír Dorňák, Ľuboslav Kurinec