• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Okrem možnosti sledovať Levice v Európskom pohári FIBA, je tu aj tradičné menu v podobe Niké SBL a jeho 10. kola. K aktuálne poslednej Nitre pricestuje líder z Komárna, späť na pozitívnu ceste výsledkov plánuje nielen Svit, ale aj Inter. V súboji tabuľkových susedov proti sebe nastúpia Lučenec a Prievidza. 

Niké SBL 2023/2024 - 10. kolo základnej časti (streda 8. novembra, 18.00 h):

BKM Lučenec - BC Prievidza

Pred zápasom: Obe družstvá sa po prvej štvrtine základnej časti nenachádzajú zrovna na pozíciách, ktoré by chceli, respektíve očakávali. Horšie z tohto pohľadu sú na tom "pelikáni", zatiaľ sa im v doterajšom priebehu ročníku doma uspieť nepodarilo a momentálne ťahajú 3-zápasovú šnúru prehier. Nový tréner Lučenca Jordi Guárdia je zatiaľ s tímom krátko, no už sa odhodlal k prvému zásahu do družstva. Proti Prievidzi by mal debutovať americký pivot Jordan Jones. "Po prehre s Levicami družstvo dobre trénuje a koncentruje sa na najbližší duel. Vieme, že toto stretnutie je pre nás veľmi dôležité. Sme dobre pripravení, prechádzame si detailami, pretože tie budú kľúčové počas 40 minút. Prievidza rada hrá vo vysokom tempe, musíme sa im v tomto smere rovnať, ak chceme vyhrať," vyhlásil Guárdia. 

Prievidza si mohla po sobote vydýchnuť, konečne sa jej podarilo ukončiť čakanie na víťazstvo. Proti nováčikovi z Nitry to nebola jednoduchá úloha, na konci bol ale spokojnejší práve celok z hornej Nitry. Teraz by na to radi zverenci trénera Sašu Jankoviča nadviazali, aj keď to tiež nebude ľahké. Zaujímavosťou v tomto smere je, že jeho tím má lepšiu bilanciu u súperov, ako je tomu pred domácim publikom. Otáznik visí nad účasťou Lukasa Milnera, ktorý v stretnutí s Nitrou absentoval. "Myslím si, že tréneri odviedli maximum, aby nás na tento zápas perfektne pripravili. Teraz to už je na nás, aby sme zápas v stredu zvládli, lebo vieme, že je to pre nás dôležité. Samozrejme, Lučenec má svoju kvalitu, no my k tomu pristupujeme zodpovedne a snažíme sa sústrediť čo najviac na nás a našu predvedenú hru, aj v útoku, aj v obrane, aby sme sa zlepšovali a napredovali ako tím. Viem, že každý jeden z nás pre to urobí maximum a verím, že zápas dokážeme vyhrať," uviedol Lukáš Bolek. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Zubák, Peter Karniš, Richard Sirocký
Kde sledovať:

0M6A9400 

Slávia SPU Nitra - BC Komárno

Pred zápasom: Nitrania boli blízko k prvej výhre od príchodu do Niké SBL pred svojimi fanúšikmi, no napokon bola úspešnejšia Prievidza. Pozitívom bol herný prejav, v tomto trende by chcel nováčik pokračovať, aj keď do mesta pod Zoborom pricestuje súper z inej váhovej kategórie. "V druhej štvrtine základnej časti začíname doma zápasom s Komárnom, ktoré je veľmi povzbudené víťazstvom vo Svite. My by sme radi postupovali v tých druhopolčasových dimenziách, ktoré sme ukázali v zápase s Prievidzou. Chalani zrejme pochopili, že každý súdny divák, pri pohľade na obe družstvá, vie posúdiť kvality a nie je zaslepený tým, že domáci musia vyhrať za každú cenu. Každý divák je spokojný, keď vidí na hráčoch, že vydali zo seba všetko. Myslím si, že v štvrtej štvrtine s Prievidzou sme vydali zo seba všetko. Keď som sledoval potlesk našich divákov smerom k našim hráčom, keď sa lúčili, povedal by som, že to je pre nás zatiaľ postačujúce. Rešpektujeme silu Komárna, ale chceme pokračovať v podobných dimenziách ako v predchádzajúcom zápase a od prvej do poslednej minúty hrať so cťou," prezradil tréner Ľubomír Urban. Skúsený kouč by uvítal, keby sa mu do zostavy vráti americká dvojica James Jordan a Sal Nuhu, keďže ich produktivita družstvu citeľne chýba. "Čaká nás aktuálny líder ligy, takže najväčšia možná výzva v tejto chvíli. V prvom vzájomnom zápase sme si dokázali, že sme schopní hrať aj s takým tímom, ako je Komárno. Od tej doby sa však veľa vecí zmenilo. Ak chceme pomýšľať na úspech, musíme sa vyvarovať hluchých miest v zápase a pribrzdiť na rozohrávke Eba, na ktorého výkonoch stojí hra Komárna," myslí si Eduard Kotásek. 

Komárno naproti tomu rieši príjemné "starosti", jeho víťazná séria sa nezastavila ani pod Tatrami a výhrou nad Svitom po predĺžení sa vrátil po dlhšom čase na prvé miesto v Niké SBL. Proti poslednej Nitre majú jasný cieľ, nenechať sa zaskočiť a pokračovať v tom, čo doteraz. Vicemajster sa ideálne popasoval aj s nedávnou výmenou trénera, čo dokumentuje napríklad úspech proti Iskre. "Bude to zaujímavé stretnutie, po víťazstve vo Svite sme nabudení a sebavedomie nám narástlo. Nesmieme a určite ani nechceme podceniť súpera, pretože by sa nám to mohlo vypomstiť. Ideme vyhrať, aby sme si následne túto formu mohli preniesť na sobotu, na domáci zápas, pred našich fanúšikov," povedal Yusuf Mohamed. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Martina Fanfara, Artjoms Ribakovs
Kde sledovať:

IMG 0998 

Iskra Svit - Inter Bratislava

Pred zápasom: Svit síce prišiel o prvé miesto a svoju víťaznú sériu, ale aj tak môže byť so svojím aktuálnym umiestnením v tabuľke spokojný. Mladé družstvo "medveďov" sa v prvej štvrtine základnej časti poriadne zahrýzlo do svojich súperov a v tomto trende chcú aj naďalej pokračovať. V domácej Iskra aréne sa v tejto sezóne v podstate nevyhráva, a ak áno, treba na to až predĺženie. "Po nešťastnej prehre s Komárnom sa chceme opäť dostať na víťaznú vlnu a v stredu zdolať Inter," jasne povedal Lukáš Jendrichovský. 

Inter má jasno v tom, čo musí urobiť. Lepšie zvládnuť koncovky, pretože dvakrát po sebe si v samotnom závere nechal zobrať nádej na výhru a aj lepšie umiestnenie. Vzhľadom na kvalitu a šírku družstva, nie je 6. pozícia niečo, čo by vedenie klubu a samotné družstvo uspokojovalo. Je však jasné, že proti Svitu bude náročné uspieť. "Čaká nás veľmi ťažký zápas vo Svite, ktorý hrá v tejto sezóne ozaj dobrý basketbal. Zatiaľ prehrali len dve stretnutia, vrátane posledného proti Komárnu, a určite dajú všetko do toho, aby pred svojimi fanúšikmi nestratili ďalší duel. Čo sa týka nás, musíme zlepšiť určité veci, ktoré sme nedodržiavali pri posledných dvoch prehraných stretnutiach v Komárne aj teraz, cez víkend, doma s Handlovou. Musíme hrať viac koncentrovane, dať do toho všetko a jedine tak môžeme pomýšľať na dobrý výsledok vo Svite. Takže od začiatku do konca musíme hrať s obrovskou energiou, ale pritom sústredení a musíme udržiavať tie veci, ktoré si pred stretnutím dohodneme," vyjadril sa Goran Bulatovič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Anton Šarišský, Stanislav Bara, Eduard Uhrin
Kde sledovať:

Foto: Ladislav Szibilla, Karol Scholtz, Vladimír Dorňák