• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Základná časť Niké SBL má pred sebou 11. kolo a sobotňajší program opäť prináša zaujímavé zápasy. Pod Tatrami sa hrá o druhé miesto v tabuľke, do Svitu pricestuje Handlová. V hlavnom meste sú v hre cenné body, Inter a Nitra už totiž dlhšiu dobu nevyhrali. Víťaznú sériu Komárna tentoraz otestuje Lučenec a Prievidza sa pokúsi zastaviť rozbehnutých Spišských Rytierov.

Niké SBL 2023/2024 - 11. kolo základnej časti (sobota 11. novembra):

Inter Bratislava - Slávia SPU Nitra (17.00 h)

Pred zápasom: Ako sme hneď na začiatku napísali, v hlavnom meste sú v hre cenné body, pretože oba tímy nemajú ideálnu výsledkovú formu. V prípade Interu sú to už tri zápasy, kedy sa "žlto-čierni" nedočkali víťazstva. Vo Svite nestačili na Iskru (83:96), treba však jedným dychom dodať, že na lavičke absentoval pre chorobu tréner Danilo Rakočevič. Kedy, keď nie teraz, je pre jeho tím ideálna možnosť sa zdvihnúť a našťartovať sa k dlhodobejšej sérii úspechov. "Tešíme sa, že sa po rokoch v Bratislave opäť predstavia basketbalisti Nitry, s ktorou sme v minulosti odohrali skvelé a divácky mimoriadne atraktívne stretnutia. Všetci pevne veríme, že podáme dobrý výkon, práve proti nováčikovi ukončíme sériu troch prehier v rade a opäť nastúpime na víťaznú vlnu," prezradil generálny manažér Michal Ondruš.

Nováčik z Nitry prichádza už tradične bez tlaku, pretože zo svojho tabuľkového postavenia nemá čo stratiť. Nitrianske družstvo ťahá 5-zápasovú sériu prehier, ale herne postupne napreduje. Presvedčiť sa o tom mohlo naposledy vicemajstrovské Komárno, ktoré prišlo o vysoký náskok, ale v ofenzívnu prestrelku (98:89) naposledy zvládlo. "Posledný zápas znovu ukázal, že naši hráči sa zlepšujú. Najskôr Kotásek, teraz Žiak, sa dostávajú medzi najlepších hráčov kola a to je signál, že naša výkonnosť trošku stúpa. Nuhu odohral 30 minút a mal veľmi dobrý zápas, u Jordana to bolo kolísavejšie, ale aj on naznačil v komentári po zápase, že sa po zranení bude ešte zlepšovať. Hráči nám začínajú herne rásť a to je predpoklad, že naša výkonnosť bude herne gradovať. Domáci zápas s Interom sme zahrali veľmi zle a aj keď vieme, že na Vietnamskej, v malej telocvični, to bude veľmi ťažké a Inter hrá pre nás nepríjemným štýlom, chceli by sme sa divákom za ten domáci zápas revanšovať. Sme odhodlaní, hráči sú pripravení, po vzájomných interakciách s divákmi cítia, že to má zmysel a že si diváci cenia našu prácu a úsilie. Chceli by sme uhrať dobrý výsledok," uviedol tréner Ľubomír Urban. Dobrou správou pre Nitranov je návrat zahraničného dua James Jordan a Sal Nuhu do rotácie, s ich produkciou by pokojne z toho mohlo byť druhé víťazstvo u súpera od príchodu do Niké SBL. "V ďalšom kole nás čaká Inter Bratislava, s ktorým sme v tejto sezóne odohrali náš prvý domáci zápas pred našim publikom, ktorý nám žiaľ vôbec nevyšiel podľa predstáv. V tomto smere máme určite motiváciu ukázať naše zlepšenie, najmä z posledných dvoch odohratých zápasov, no hlavne nadviazať na druhý polčas zo zápasu s Komárnom," dodal Marek Mäsiar.

Delegácia rozhodcov:
  • Anton Šarišský, Ladislav Bartoš, Jozef Stopka
Kde sledovať:

DSC 0352 

BC Komárno - BKM Lučenec (17.00 h)

Pred zápasom: Komárno víťazí rad za radom, bez ohľadu na aktuálnu formu súpera, respektíve kto proti nemu stojí. V Nitre to nebola nejako náročná robota (98:89), aj keď výkon v druhom polčase nebol rozhodne podľa predstáv trénera Miljana Čuroviča. Tento duel je však uzatvorenou kapitolou, teraz hrá pred svojimi fanúšikmi. A práve pred nimi by sa mohla objaviť na palubovke už aj nová posila v tíme, americký rozohrávač Ja'Qualyn Gilbreath. "Pre nás nebezpečný súper, pamätáme si, ako sme hrali u nich. Majú nového trénera, takže budú hrať určite trochu inak, plus nového podkošového hráča. My sa na to musíme pripraviť a verím, že naši skvelí fanúšikovia nám pomôžu vpred," uviedol Juraj Páleník.

Lučenčania cestujú na juh Slovenska v dobrej nálade. Možno ani sami nečakali, že by mohli otočiť duel s Prievidzou (92:85) vo svoj prospech, ale v druhom polčase dokázali zmazať 17-bodové manko, po ktorom sa zaslúžene tešili z ukončenia čakania na víťazstvo. "Po skvelom návrate a víťazstve nad Prievidzou, sme už koncentrovaní na súboj s Komárnom, ktoré vyhrali 5 zápasov po sebe a momentálne hrá veľmi dobrý basketbal. Bude to ťažký zápas, ale sme pripravení celý čas bojovať a pokúsiť sa o druhý triumf v rade," vyhlásil Karolis Sapiega. Nový kouč Jordi Guárdia zaznamenal hneď na druhý pokus triumf, proti vicemajstrovi nemusí mať v tomto smere žiaden tlak: "Komárno vedie ligu dobrými výsledkami a hrou. Má dobrých hráčov, plus sa k ním pridal nový rozohrávač. Rešpektujeme ich, ale na druhej strane veríme v samých seba. Vieme, že sa tam nehrá ľahko, ale chceme ich prekvapiť. Je to veľká výzva, ale som si istý, že tím bude bojovať celých 40 minút. Bude to tiež dobré stretnutie, v ktorom sa môže ukázať Jordan Jones. Má za sebou síce len zopár tréningov, ale určite nám pomôže."

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Martin Margala, Jakub Izák
Kde sledovať:

IMG 5332 

Iskra Svit - MBK Baník Handlová (18.00 h)

Pred zápasom: "Medvede" sa rýchlo otriasli zo straty prvého miesta v tabuľke a hneď v najbližšom súboji sa vrátili k tomu, čo ich zdobilo v prvej štvrtine základnej časti - k zbieraniu víťazstiev. Proti Interu to bola kontrolovaná cesta za úspechom (96:83), teraz tak budú hájiť pred svojimi priaznivcami druhú priečku, na ktorú si robí zálusk celok z hornej Nitry. "Handlovej máme z prvého zápasu čo vracať, takže sa naplno pripravujeme a verím, že náš výsledok proti Interu nás zase nakopol k ďalšej víťaznej šnúre," prezradil Dajour Dickens. 

Handlová má už teraz na konte viac výhier, ako tomu bolo za celú základnú časť v sezóne 2022/2023, ale s takýmto niečím sa rozhodne nechce uspokojiť. Do podtatranského mestečka ide posilnená cennou výhrou na Interi (90:87). "Po týždni voľna cestujeme do Svitu. Toto obdobie sme využili na doliečenie drobných zranení, ako aj na kvalitný tréning či regeneráciu. Nastúpime proti tímu, ktorý od úvodu sezóny podáva solídne výkony a prezentuje sa tvrdým a rýchlym basketbalom. Na horúcej palubovke Svitu sa hrá omnoho ťažšie, ako pod košmi ktoréhokoľvek iného súpera. Na zápas sa ale veľmi tešíme a verím, že pôjde o súboj dvoch kvalitných celkov. My zo seba dáme určite maximum a uvidíme, na čo to bude stačiť," vyjadril sa tréner Nenad Miloševič. Výhodou jeho tímu bolo stredajšie zápasové voľno, ktoré umožnilo dôkladnejšiu prípravu na priamy duel o 2. priečku. "Zápas vo Svite bude skvelou previerkou pre oba celky. Myslím si, že úspešný bude tím s väčšou túžbou po víťazstve. Na palubovke Svitu to bude veľmi náročné, ale my sme s tým vyrovnaní. Náš tréner odvádza skvelú prácu a na každý jeden zápas nás precízne pripravuje. Preto som si istý, že na sobotný zápas pricestujeme s odhodlaním urobiť maximum," dodal Joshua Scott. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Zubák, Peter Karniš, Róbert Cibulka
Kde sledovať:

7 

BC Prievidza - Spišskí Rytieri (19.00 h)

Pred zápasom: Do zostavy sa síce vrátil Romeo Crouch, ale citeľne chýba Lukas Milner. Prievidzu stále neopúšťajú zdravotné starosti, preto ani výsledky nie sú také, ako by si všetci priali. Strata ideálne rozohraného zápasu v Lučenci (85:92) bude ešte dlho mrzieť, z tohto pohľadu bude zápas doma pre prievidzské družstvo dôležitejší, ako tomu obvykle býva. Aktuálne 7. miesto rozhodne nie je niečo, s čím by vládla spokojnosť, najmä keď rivali nie sú vôbec ďaleko. "Po zápase s Lučencom sme sa cítili zle. Mali sme 2 dni na to, aby sme pracovali na napravení chýb a pripravili sa na ďalšie stretnutie. Na predošlú prehru už musíme zabudnúť, aby sme sa mohli pohnúť dopredu. Verím nášmu tímu a dúfam, že v sobotu spoločne potešíme fanúšikov," načrtol Aleksandar Belikov.

Do Prievidze totiž prídu v správnom rozpoložení Spišiaci. Početná maródka je už hádam definitívne minulosťou, krátke voľno prišlo v tomto smere kolektívu trénera Tea Hojča viac ako vhod. Hneď sa ukázalo, aká je sila Rytierov, keď sú kompletní. Presvedčiť sa o tom mohla defenzíva Levíc, úradujúci majster neuspel na Spiši v ofenzívne ladenom súboji (106:94). "Novovešťania" plánujú nadviazať na posledné dobré výsledky a postupovať tabuľkou smerom nahor. "Ostatné výsledky, ale hlavne výkony, ktoré sme v týchto ťažkých zápasoch, s kvalitnými protivníkmi predviedli, nám do žíl vliali veľké množstvo energie i optimizmu, že ideme správnou cestou. Samozrejme, nesmieme zaspať na vavrínoch, čaká nás ešte veľa práce, aby sme dosiahli čo chceme a aby sme basketbalovo boli tam, kde chceme byť. Vieme, čo nás čaká v Prievidzi, zrejme domácich poženie plná hala, čo bude pre zápas určite len a len dobré. Ak chceme uspieť, tak musíme pokračovať v dobrých veciach, kľúčom bude 40-minútová koncentrácia, dodržiavanie taktických pokynov. Ak to všetko splníme, verím, že z Prievidze budeme odchádzať spokojní," prezradil asistent trénera Erich Korfanta.

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Stanislav Bara, Marek Turčin
Kde sledovať:

Foto: Karol Scholtz, Lukáš Droppan, Ľuboslav Kurinec, Barbora Klorusová