• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Čo prinesie 12. kolo? Na čelných pozíciách otestujú úspešnú sériu Handlovej majstrovské Levice, líder z Komárna cestuje k Spišským Rytierom. Nitra sa pokúsi proti Svitu o prvé domáce víťazstvo v sezóne a Lučenec by chcel proti Interu pokračovať v hernom a výsledkovom napredovaní. 

Niké SBL 2023/2024 - 12. kolo základnej časti (sobota 18. novembra):

Slávia SPU Nitra - Iskra Svit (15.30 h)

Pred zápasom: Nitre sa síce vrátila do zostavy americká dvojica James Jordan a Sal Nuhu, ale ani oni nenašli na Inter účinný recept v druhom vzájomnom meraní síl. Opäť z toho bola vysoká prehra (59:92), po ktorej mali dostatok času na analýzu. "Svit tento rok vykazuje vysokú kvalitu. Ale, posledný zápas prehral s družstvom, ktoré sme my ako jediné zdolali, to znamená, vy všetci 'tipéri', si teraz lámte hlavu, že my, ktorí sme porazili Handlovú v Handlovej, hráme doma so Svitom. Tak, ako by sme chceli dopadnúť," zamyslel sa tréner Ľubomír Urban. Je jasné, čo nováčik musí zlepšiť, aby prelomil čakanie na úspech. Odhodlanie mu nechýba, navyše ešte pred svojimi fanúšikmi v tejto sezóne nevyhral, čo by práve proti podtatranskému celku rád zmenil. "Pred nami je ďalší domáci zápas, pre nás veľmi dôležitý. Hráme proti silnému Svitu, ktorý v posledných dvoch zápasoch prehral na domácej pôde. My sa musíme sústrediť na nás, aby sme zápas odohrali čo najlepšie, nadviazali na náš progres, dodržali taktické veci trénera a boli odhodlaní pobiť sa a uhrať dobrý výsledok," doplnil Ladislav Stojanov. 

"Medvede" pricestujú do mesta pod Zoborom rozhodne motivované, v tabuľke prišli o druhé miesto a rozhodne by neboli radi, keby prídu cez víkend aj o ďalšiu pozíciu. K tomu bude potrebné hlavne zlepšiť koncovky zápasov, ako tomu bolo napríklad proti Handlovej (94:96). U súperov majú Sviťania dobrú formu, čo im dodáva do soboty sebavedomie. "Zápas v Nitre berieme ako povinné víťazstvo, avšak nič nepodceňujeme a svedomito sa pripravujeme. Verím, že ak odohráme dobrý zápas, tak budeme odchádzať z Nitry spokojní," vyhlásil Július Matušek. 

Delegácia rozhodcov:
  • Martin Margala, Eduard Uhrin, Mária Donovalová
Kde sledovať:

DSC 1438 

MBK Baník Handlová - Patrioti Levice (18.00 h)

Pred zápasom: Úspešná séria Handlovej napísala cez víkend tretiu kapitolu, opäť po vydarenej koncovke brali "baníci" oba body, v tomto prípade z palubovky Svitu (96:94). Výhrou si poistili druhé miesto a prvá priečka rozhodne nie je ďaleko. "V sobotu nastúpime proti najsilnejšiemu celku v súťaži. Je to tím postavený na Európsky pohár FIBA. Patrioti majú vynikajúco zložené mužstvo, ktoré hrá kvalitný basketbal. Na sobotný zápas sa ale pripravujeme tak, ako na každý iný. Verím, že nastúpime v kompletnom zložení, nakoľko bojujeme s menšími zdravotnými problémami a zraneniami. Dúfam, že nás príde podporiť čo najviac fanúšikov a hľadisko handlovskej športovej haly sa zaplní. Ich energiu budeme k dosiahnutiu víťazstva potrebovať. Preto by som chcel aj touto cestou všetkých našich priaznivcov pozvať, aby sme spoločne vytvorili tú pravú domácu atmosféru. Verím, že sa im za to odvďačíme," uviedol tréner Nenad Miloševič. K tomu bude potrebné nadviazať na doterajšie výkony a vyťažiť z dlhšieho času na prípravu. "Čaká nás ďalší náročný zápas proti kvalitnému súperovi. Mali sme ale dostatok času a hneď od pondelka sme sa začali poctivo pripravovať. Hráme pred našimi skvelými fanúšikmi, preto ich chceme potešiť víťazstvom. Na ihrisku necháme všetko a verím, že sa nám podarí potvrdiť triumf z prvého vzájomného zápasu," dodal Branislav Pipíška. 

Patrioti im majú čo vravať, hlavne z prvého súboja na ich palubovke, kedy prehrali doslova v poslednej sekunde. Zverenci trénera Michala Madzina majú za sebou náročné vystúpenie v Európskom pohári FIBA, prehra s Legiou Varšava (63:74) im zobrala posledné nádeje na pokračovanie v súťaži. Po dlhej ceste tak nemajú mnoho času na prípravu, navyše otáznik visí nad účasťou Jalena Adawaya, ktorý nehral v Poľsku. Ciele zostávajú aj napriek okolnostiam pre majstra nemenné - uspieť na hornej Nitre, vylepšiť svoje postavenie v tabuľke a odraziť približovanie sa tímov na 5. - 7. mieste. "Je pred nami dôležitý zápas na handlovskej palubovke. Vieme, že to nebude jednoduché kvôli aktuálnej forme súpera. Po dni oddychu z náročnej cesty z Varšavy, sa ideme dôkladne pripraviť a dať do zápasu všetko," prezradil Alex Krajčovič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Peter Ženiš, Jakub Izák
Kde sledovať:

 DSC 1075

Spišskí Rytieri - BC Komárno (18.00 h)

Pred zápasom: V lige to ešte stále nie je podľa predstáv, ale aspoň sa situácia začína zlepšovať v Alpsko-jadranskom pohári. Pre trénera Rytierov Tea Hojča je aktuálne prvoradé to, že zdravotný stav tímu je nemenný a tak môže s kompletným družstvom pracovať na veciach, na ktorých chce. Badateľný progres sa ukázal práve v stredu, keď celkom s prehľadom zdolali Ústí nad Labem (100:87). Teraz by ich navyše za úspechom v Niké SBL mala hnať aj početná skupina študentov. "Sami si kladieme otázku, prečo dokážeme odohrať na vysokej úrovni pár zápasov, následne klesnúť a odovzdať výhru súperovi. Asi je to o nastavení a prístupe. Rozprávame sa s chalanmi o tom, pripravujeme ich na to, že každý jeden zápas, či už v lige, alebo v európskom pohári, je rovnako dôležitý. Chýba nám zatiaľ konzistentnosť, na čom určite budeme pracovať, času je ešte relatívne dosť. Navyše, príde k nám líder z Komárna, jeho bilancia 9-1 je brutálna a samozrejme máme ambíciu ju trocha zhoršiť. Na to však musíme byť koncentrovaní od prvého dotyku s loptou na rozcvičke, až po posledný hvizd," myslí si asistent tréner Erich Korfanta. 

Bilancia Komárna je veru "brutálna", všetky doterajšie otrasy, či už z pohľadu hráčskych, respektíve trénerských zmien, ustáli na jednotku. Ich aktuálna fazóna je famózna, ťahajú 6-zápasovú sériu víťazstiev a čo je ešte viac pôsobivé, tak na palubovkách súperov sú jediným tímom bez prehry. Pravda, úspešný zápas s Lučencom (80:73) priniesol varovný prst, ale krátka prestávka od stretnutí priniesla dôkladnú analýzu tohto duelu. "Čaká nás náročné stretnutie, v Spišskej sa vždy hrá ťažko a možno povedať, že pomaly majú naše zápasy s Rytierom nádych derby. Súpiska súpera je širšia a všetky pozície sú obsadené, navyše sa k nim teraz pridal aj Lautaro Lopez, takže musíme byť mentálne nastavení hneď od začiatku stretnutia, podávať výkony na oboch koncoch palubovky, či už v obrane alebo aj útoku. Súčasný pohľad na tabuľku ligy neodzrkadľuje pravú silu Spišiakov, majú skvelého trénera a aj spomínanú širokú súpisku, čiže očakávam, že sa budú zlepšovať a posúvať sa vyššie aj v tabuľke. Bude to určite zaujímavý zápas a ja verím v pozitívny výsledok," prezradil asistent trénera Ivan Djordjevič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Anton Šarišský, Peter Karniš, Martina Fanfara
Kde sledovať:

0M6A0825 

BKM Lučenec - Inter Bratislava (18.00 h)

Pred zápasom: Zmena šéfa lučeneckej lavičky prináša svoj efekt, pod vedením Jordiho Guárdiu je viditeľné, že sa "pelikáni" zdvíhajú nielen herne, ale aj výsledkovo. Aktuálneho lídra z Komárna dokázali trápiť dostatočne dlho (73:80), teraz je čas urobiť ďalší krok, a to si zaknihovať ďalší domáci úspech. Stred tabuľky nie je veľmi ďaleko, o motiváciu majú Lučenčania postarané. "Inter je dobrý súper, čo by poukázal pri ich ofenzívnej kvalite. Veľmi dobre si posúvajú loptu, poznajú svoju úlohy a útočne majú dostatok talentu. Musíme urobiť dobrú robotu v obrane, ak chceme byť konkurencieschopní v zápase vyhrať ho. Pracujeme na nastavení tímu, aby sme boli silní a dávali do toho srdce. Chceme ukázať našim fanúšikom, že si ich vážime, sú pre nás dôležití a že ako kolektív dávame do toho všetko," vyjadril sa tréner Jordi Guárdia.

Inter si pomohol hladkým a jednoznačným triumfom nad Nitrou (92:59), ktorý by hádam mohol byť výrazným odrazovým mostíkom k dlhodobejšej sérii dobrých výsledkov. Útočné majú "žlto-čierni" svoju kvalitu, ale najviac im to hapruje v obrane. Zatiaľ sa im vonku podarilo uspieť len v jednom prípade, prípadný druhý úspech by mohol byť dôležitý zo psychologického hľadiska. "V sobotu nás čaká náročný zápas proti Lučencu, ktorý je známy tým, že doma hráva veľmi dobrý basketbal. Hlavne teraz, vedení novým trénerom vyzerajú, že dostali novú energiu. Ukázali to, keď doma zdolali Prievidzu a vonku odohrali veľmi dobrý zápas v Komárne. Poznáme ich silné stránky a vieme, na čo sa máme sústrediť. Musíme sa ale najviac sústrediť na naše vlastné veci, odrobiť ich najlepšie ako môžeme. Štyridsať minút musíme byť koncentrovaní a nemôžeme si dovoliť tie naše hluché minúty. Jedine tak môžeme pomýšľať na dobrý výsledok," uviedol Goran Bulatovič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Stanislav Bara, Ladislav Bartoš, Richard Sirocký
Kde sledovať:

Foto: Vladimír Dorňák, Martin Havran, Lukáš Droppan, Karol Scholtz