• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Mnoho nových tvári sa predstaví v 13. kole, posily si odbijú premiéru v dresoch Svitu, Prievidze a Handlovej. Pre väčšinu tímov to je šanca naštartovať víťazné série, respektíve ukončiť krátku šnúru prehier. Na Niké SBL sa v sobotu môžete pozrieť v Nitre, Bratislave, Prievidzi a vo Svite.  

Niké SBL 2023/2024 - 13. kolo základnej časti (sobota 25. novembra):

Slávia SPU Nitra - MBK Baník Handlová (15.30 h)

Pred zápasom: Už aj Nitra po 12. kole vie, ako chutí domáce víťazstvo. Tento pocit zažila premiérovo proti Svitu, keď ich nasmeroval k triumfu výborný druhý polčas. "Chceme čerpať energiu a herného ducha z posledného zápasu, pripísali sme si výhru na domácej palubovke, ale nasledujúci zápas určite neberieme ako samozrejmosť. V Handlovej sme síce zaznamenali našu prvú výhru, ale družstvo sa po základnej časti posilnilo o nového centra Jakuba Petráša. Rozhodne sa sobotnajší zápas líši od zápasu, ktorý sme odohrali s Handlovou v prvom kole. Chceme sa sústrediť na kolektívnu hru, v poslednom stretnutí sme ukázali, že ak hráme spoločne, tak dokážeme zvíťaziť. Čo viac dodať, než to, že by sme si veľmi priali získať druhé domáce víťazstvo v poradí," uviedla asistentka trénera Monika Myjavec. Výsledok 89:78 síce priniesol druhú výhru v sezóne, ale triumf si pripísal aj tabuľkový sused z Lučenca. Nováčik tak na ostatné družstva nemá veľké manko, čo je rozhodne dobrá správa a zároveň motivácia. "Handlová vyskladala tento ročník kvalitný káder, čo sa ukazuje aj na doterajších výsledkoch. Handlovú zatiaľ porazili len 3 družstvá a my sme medzi nimi, dokonca na ich domácej palubovke. V sobotu by sme chceli nadviazať na výkon z druhého polčasu proti Svitu a odohrať čo najlepší zápas," vyjadril sa za hráčov Ľubomír Urban.

Hlavnou udalosťou pre "baníkov" bol návrat Jakuba Petráša do handlovského dresu. S kvalitou a skúsenosťami slovenského reprezentanta je jasné, že Handlová neplánuje len tak odovzdať postavenie v hornej polovici tabuľky. "Po domácom zaváhaní v zápase proti Nitre, vycestujeme pod Zobor s jediným cieľom, ktorým je víťazstvo. Nitra v uplynulom kole ukázala, že má svoju kvalitu, keď dokázala pokoriť favorizovaný Svit. Aj toto konštatovanie naznačuje, že to nebude jednoduché. My sa ale musíme sústrediť na seba. Od úvodu stretnutia musíme nasadiť vysoké tempo hry a neprispôsobiť sa tomu ich. To bude hlavným kľúčom k dosiahnutiu úspechu," myslí si Jakub Kádaši. Proti majstrovským Leviciam to v domácom prostredí nedopadlo podľa predstáv (70:88) a hlavne kvôli svojim fanúšikom chcú odčiniť zaváhanie z prvého vzájomného merania síl s nováčikom. "Cestujeme do Nitry, kde odohráme zápas na pôde nepríjemného súpera. Domáci tím disponuje mladými, dravými a agresívnymi hráčmi, ktorí sú doplnení o skúsených, bývalých reprezentantov. Ich kvalitu sme pocítili na vlastnej koži v prvom vzájomnom zápase. Do sobotného stretnutia ideme so svojim plánom, ktorého sa chceme držať. Verím, že bude úspešný a my potešíme svojich fanúšikov víťazstvom," dodal tréner Nenad Miloševič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Anton Šarišský, Artjoms Ribakovs, Marek Turčin
Kde sledovať:

 IMG 6180

Inter Bratislava - Spišskí Rytieri (17.00 h)

Pred zápasom: Inter nezažil v Lučenci príjemné chvíle, súboj s "pelikánmi" rozohral dobre, ale úspešnejšie sa skončil pre súpera (78:91). V tabuľke to teda znamenalo pád na 7. miesto a aj určitý tlak, keďže Lučenec a Nitra nie sú veľmi ďaleko. Krátka prestávka prišla vhod, hlavne na doliečenie určitých zdravotných starostí. Proti "žlto-čiernym" nestojí ľahký súper, ale odhodlanie uspieť rozhodne skúsenejšiemu tímu nechýba. "Poslednou dobou sa nám obmenil káder, zohrávame sa a naše výkony nie sú zlé, ale stále nám niečo chýba k tomu, aby sme podali koncentrovaný výkon po celých 40 minút. V sobotnom zápase je pre nás veľmi dôležité predviesť sa kvalitným kolektívnym výkonom, ak chceme pomýšľať na plný bodový zisk. Spišiaci majú ofenzívne veľmi silný a pestrý káder, opierajú sa o agresívnu obranu a pevne verím, že sa s tým dokážeme vysporiadať. Určite budeme robiť všetko pre to, aby sme odohrali dobrý zápas," vyhlásil Marek Kozlík. 

Aj "Novovešťania" riešia svoje starosti, opäť pribudli nejaké mená na maródku. V Alpsko-jadranskom pohári chýbalo proti Dinamu Záhreb Viktor Juríček a Tomáš Mrviš, spolu s okolnosťami v zápase sa napokon nepodarilo uspieť (86:91). Na ligovej scéne je situácia o čosi priaznivejšia, Rytieri chcú pokračovať vo výsledkovom a tabuľkovom napredovaní. "Dúfam, že sme po náročnom zápase v Záhrebe dobre zregenerovali a na Interi podáme zodpovedný výkon. Ak chceme ešte pomýšľať na Česko-slovenský pohár, tak sa musíme naladiť na víťaznú vlnu a na Interi proste uspieť. Verím, že chlapci, ktorí s nami neboli v Záhrebe, už vyzdraveli a nástupime v plnej sile," prezradil asistent trénera Erich Korfanta. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Stanislav Bara, Jozef Stopka
Kde sledovať:

24 

Iskra Svit - BKM Lučenec (18.00 h)

Pred zápasom: Obávaná sila "medveďov" dostala v uplynulých dňoch mierne trhliny, výsledkom sú prehry z predchádzajúcich dvoch stretnutí. Najmä posledná, v Nitre, rozhodne nebola očakávaná a fanúšikom veľa radosti neurobila. Teraz sa vracajú do svojho prostredia, kde sa im darí a pomôcť by už mala aj nová posila - AJ Sumbry. "Výkonnosť Lučenca išli v posledných kolách hore, naša naopak dole. Mali sme celý týždeň na prípravu, tak verím, že sa dokážeme znova nakopnúť k výkonom, ktoré nás zdobili v prvej štvrtine sezóny a poučíme sa z nevydareného zápasu v Nitre. Dúfam, že potešíme našich skvelých fanúšikov a po dvoch prehrách znova zvíťažime," uviedol Róbert Rožánek. 

Lučenec ide hore, o tom nemožno pochybovať. Nový tréner priniesol do tímu správu energiu a hlavne výsledky. Ukázalo sa napríklad v domácom stretnutí s Interom a treba povedať, že s "pelikánmi" už treba rozhodne počítať. Bodové straty na ostatných nie sú výrazné a pod Tatrami nemajú čo stratiť, čo môže byť výhoda. "Iskra je super ofenzívny a talentovaný tím, mnoho hráčov vie dať veľa bodov. Hrajú rýchlo do protiútoku a tranzície, kľúčom teda bude zastaviť tieto situácie, hrať dobrú obranu, rozmýšľať nad individuálnou zodpovednosťou a tiež vypomáhaniu jeden druhému, keď to bude potrebné. Mali sme ťažký týždeň, ale tím chce ukázať silu a bojovnosť. Do Svitu ideme s tým, že chceme podať naše maximum a vyhrať," povedal tréner Jordi Guárdia. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Martina Fanfara, Róbert Cibulka
Kde sledovať:

 DSC 2437

BC Prievidza - Patrioti Levice (18.00 h)

Pred zápasom: Prievidza mala spomedzi všetkých tímov najdlhšie voľno, aj celok z hornej Nitry ho využil na hráčsku rošádu. Dres BC si vyzliekol Matija Radovič a novou tvárou je Devion Taylor, ktorý by mal debutovať práve proti majstrovi. Naposledy sa podarilo zvíťaziť nad Spišskými Rytiermi, ďalší cenný skalp by v tomto smere prišiel vhod. "Samozrejme, Levice sú veľmi ťažkým súperom a uvedomujeme si to aj my, sú predsa úradujúcim majstrom ligy. Oproti prvému vzájomného zápasu sa pozeráme hlavne na to, že v Leviciach sme nepodali dobrý výkon, no teraz sme sa mohli nad tým zápasom zamyslieť. Mali sme čas najmä na to, aby sme sa dali zdravotne dokopy. Oni teraz majú naopak nejaké zdravotné problémy, ale na druhú stranu majú aj širokú súpisku a ďalších hráčov, ktorí môžu zabrať tieto miesta. Bude to hlavne o tom, ako dokážeme napraviť chyby z prvého vzájomného stretu. Musíme si postrážiť doskok a defenzívu, v útoku zas potrebujeme držať naše tempo. To je niekoľko z bodov, na ktoré sa chceme sústrediť, aby sme si v sobotu pripísali výhru pred našimi fanúšikmi," zamyslel sa Romeo Crouch.

Levičania zakončili účinkovanie v Európskom pohári FIBA prehrou s Katajou, ale v prvom rade, kosia ich zranenia. Postupne vypadli z rotácie dvaja rozohrávači - Severi Kauikainen a Draško Kneževič. Dlhšiu dobu už nie je k dispozícii Martin Bachan, takže proti Prievidzi to nebude pre majstra rozhodne jednoduché. Patriotom sa podarilo vystúpiť v tabuľke na druhú pozíciu, o ktorú by rozhodne len tak nechceli prísť. "Čaká nás dôležitý a ťažký zápas proti Prievidzi. Máme 3 zranených hráčov, budeme hlavne bojovať za nich. Aj bez nich musíme ukázať našu silu a kvalitu," jasne povedal Patrik Pažický. 

Delegácia rozhodcov:
  • Marek Kúkelčík, Martin Margala, Vladimír Karnay
Kde sledovať:

Foto: Ondrej Kamenský, Ľuboslav Kurinec, Barbora Klorusová, Lukáš Droppan