• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

O druhé miesto, o šiestu pozíciu, súboj štvrtého s prvým a konfrontácia dvoch rozbehnutých tímov. Na to všetko sa môžete tešiť v 16. kole základnej časti. 

Niké SBL 2023/2024 - 16. kolo základnej časti (sobota 9. decembra):

BC Prievidza - Inter Bratislava (17.15 h) 

Pred zápasom: Zápas s charitatívnym podtónom, konkrétne ide o 12. ročník akcie Lietajúcich plyšákov, ktorými zahádžu palubovku po prvom úspešnom domácom koši. Okrem toho to ale bude hlavne súboj o 6. miesto v tabuľke. Prievidza naposledy preukázala svoj potenciál, keď celkom jednoznačne uspela v Komárne (95:73) a rada by teraz na to nadviazala aj pred svojimi fanúšikmi. Zatiaľ sa jej prekvapujúco v tomto ročníku doma nedarí, pred 16. kolom má druhú najhoršiu bilanciu (2 výhry a 4 prehry). "Bude to stáť na našej obrane, musíme zostať koncentrovaní po celých štyridsať minút. Ak to dodržíme, budeme schopní z toho prameniť aj v útoku a budeme tak môcť pokračovať v začatom víťaznom ťažení," myslí si Xavier Rhodes. 

Interu nevychádzajú v tejto sezóne koncovky duelov, na dosah mal významný úspech proti majstrovským Leviciam, ale napokon z toho bola doma najtesnejšia možná prehra (71:72). Drobná zdravotná maródka by mohla byť skrz pauzu medzi zápasmi minulosťou, svoj potenciál už neraz "žlto-čierni" naznačili. Podobne ako Prievidza doma, tak výsledkovo ideálne to nie je ani v podaní bratislavského tímu u súperov (1-5). Motivácia uhájiť 6. miesto a prítomnosť televíznych kamier by mohla pridať na kvalite zápasu. "Čaká nás veľmi ťažký zápas. Myslím si, že Prievidza teraz, keď je v kompletnom zložení, posilnená o nového hráča, ktorý vyzerá byť rozdielový, je nebezpečný tím. Určite bude mať plné hľadisko, čo jej dodá extra impulz. Doma sú favoritom nielen v zápase proti nám, veď sme videli, že aj ďalší súperi tam mali problémy. Levice tam vyhrali len o bod. Myslím si však, že aj my vyzeráme lepšie ako na začiatku sezóny. Určite aj naše postavenie mohlo byť lepšie, mohli sme mať o nejaké víťazstvo viac, ale je to tak ako to je. Vieme, čo nás čaká v Prievidzi, mentálne sa musíme pripraviť a využiť naše silné stránky. Pevne verím, že odohráme lepšie ako napríklad v Lučenci. Samozrejme, chceme bojovať o víťazstvo - o tom sa nebavme, ale chceme aj podať kvalitný výkon, ktorý by nás posúval zase o kus ďalej," uviedol tréner Danilo Rakočevič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Marek Turčin, Róbert Cibulka 
Kde sledovať:

 IMG 7561

MBK Baník Handlová - BC Komárno (18.00 h)

Pred zápasom: Priamy duel o 2. miesto a tiež o to, kto už by si prípadne mohol zabezpečiť miestenku na Česko-slovenský pohár. Handlová si v predošlom kole nechala zobrať víťazstvo v samotnom závere, keď neuspela v Lučenci (97:98). "Do Handlovej pricestuje ťažký súper. Veľmi dobre si pamätáme na priebeh prvého vzájomného zápasu v Komárne, kde sme na palubovke akoby ani neboli. Na prípravu sme mali celý týždeň. Ja verím, že sa vrátime k nášmu hernému systému a v sobotu budeme dobre pripravení. Pôjde o veľmi dôležitý zápas z pohľadu oboch tímov. My ale hráme v domácom prostredí, preto musíme pre víťazstvo urobiť maximum. Komárno je jedným z najkvalitnejších celkov súťaže. Na jeho súpiske figurujú hráči, ktorí spolu odohrali celú vlaňajšiu sezónu, ako aj finálovú sériu a to je ich veľkou výhodou. Hostia majú výborného trénera a rovnako tak vynikajúcich individualistov. Preto budeme musieť podať výkon nad rámec svojich možností. Chcel by som na zápas pozvať všetkých fanúšikov, v sobotu budeme potrebovať plnú halu a energiu z tribún," prezradil tréner Nenad Miloševič. Úspechom by sa "baníci" vrátili na druhú priečku a zakopnutie v Lučenci by bolo zabudnuté. "Komárnu máme čo vracať, v prvom vzájomnom zápase sme pod jeho košmi vybuchli. Napriek tomu, že je to jeden z najkvalitnejších tímov súťaže, ja verím, že v sobotu sa nám podarí zvíťaziť. Budeme k tomu potrebovať aj fantastické hľadisko, ktoré je našim šiestym hráčom," doplnil Branislav Obert. 

Kým domáci prehrali len jeden zápas, tak vicemajster aktuálne ťahajú 3-zápasovú šnúru prehier, po ktorej prišiel nielen o post lídra Niké SBL, ale aj jeho aktuálna 2. priečka sa otriasa v základoch. "Diablom" zlyháva obrana, vždy pri tejto momentálne sérii inkasovali od súperov minimálne 93 bodov. Motivácia je teda jasná, uhájiť súčasné tabuľkové postavenie. Duel na hornej Nitre môže byť pikantný z pohľadu, že podľa medializovaných informácií by sa v drese BC mohol objaviť ex-hráč Handlovej Michal Dolník. "V Handlovej nás čaká náročný zápas. Chceme sa vrátiť na víťaznú vlnu, aj keď vieme, že to nebude jednoduché. Musíme hlavne začať lepšie brániť, keďže v posledných zápasoch sme vždy dostali viac ako 90 bodov, čo je nehorázne veľa," prezradil Martin Danielič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Martin Margala, Jakub Izák, Richard Sirocký
Kde sledovať:

DSC 7840 

Iskra Svit - Patrioti Levice (18.00 h)

Pred zápasom: Svit si prehrou (76:87) vo východoslovenskom derby so Spišskými Rytiermi mierne skomplikoval svoju cestu za účasťou na Česko-slovenskom pohári a tiež sa mu priblížil práve ich regionálny rival. Dlhšie zápasové voľno mohlo "medveďom" pomôcť, skonsolidovať sa hlavne a vrátiť k výsledkom zo začiatku sezóny. V Iskra aréne majú stále výbornú bilanciu, ku ktorej by veľmi radi pridali ďalší úspech. "Levice ukazujú aj bez zranených rozohrávačov svoju vysokú kvalitu a zaslúžene v lige na prvom mieste. Vieme, že nás nečaká nič ľahké, budeme musieť odovzdať 110 percent po celých 40 minút, aby sme mohli uvažovať o úspechu. Otázny je štart nášho kapitána Roba Rožánka v zápase, ale verím, že domáce publikum nás bude za každých okolností hnať dopredu," vyhlásil Julius Brown. 

Majstrovské Levice sa zatiaľ nad očakávania pasujú s absenciami na poste rozohrávača. Draško Kneževič stále nie je k dispozícii a Severi Kaukiainen zamieril pred niekoľkými dňami do estónskeho Kaleva/Cramo. Ani tieto straty, ku ktorým treba prirátať Martina Bachana, nemenia nič na tom, že Patrioti vyhrali svoje posledné 4 stretnutia a vo väčšine prípadov tesným rozdielom. Psychicky odolný kolektív trénera Michala Madzina je tak na čele tabuľky a pod Tatrami by chcel v tejto sérii pokračovať. "Ideme sa snažiť určite uspieť, aj keď v oslabenej zostave. Každý dá maximum do toho, aby sme zo Svitu odišli s víťazstvom," povedal Samuel Solčánsky. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Karniš, Stanislav Bara, Ladislav Bartoš
Kde sledovať:

 lucenec svit 20

Spišskí Rytieri - BKM Lučenec (18.00 h)

Pred zápasom: Zaujímavý duel dvoch rozbehnutých tímov. Spišiaci ešte nevzdali boj o účasť na Česko-slovenskom pohári, výrazne sa priblížili výhrou nad Svitou (87:76) a nadviazali na to úspechom v Nitre (100:83). V Alpsko-jadranskom pohári si síce museli poradiť bez Tea Hojča, ale aj v tomto prípade z toho bol úspech, keď zdolali rakúsky Kapfenberg (94:85). Vo výsledkovom a hernom progrese plánujú pokračovať, ale čeliť budú podobne odhodlanému súperovi.

Lučenec sa škriabe k vyšším tabuľkovým métam, potvrdil to napríklad triumfom nad Handlovou (98:97). Výborná forma "pelikánov" dodáva tomuto stretnutiu extra náboj, hostia hrajú aj o to, aby sa im prípadne podarilo niekoho preskočiť. Otáznik visí nad štartom Jordana Jonesa, ktorý už dlhšiu dobu tímu chýba. Na Spiši nemajú Lučenčania čo stratiť, čo môže byť ich výhoda. "Vieme, že Spišská Nová Ves má jedno z najlepších družstiev v súťaži. Skvelá súpiska, mnoho možností a dobrý herný štýl. Kľúčom bude, aby družstvo verili, že môžeme v takýchto stretnutiach konkurovať. Dali sme si pred seba veľké výzvy, uspieť vonku a byť viac konkurencieschopní v tomto stretnutí, pretože doma musí družstvo bojovať o úspech. Do tohto zápasu ideme s týmto nastavením, bojovať a pobiť sa o víťazstvo," vyhlásil tréner Jordi Guárdia. 

Delegácia rozhodcov:
  • Anton Šarišský, Martina Fanfara, Vladimír Karnay
Kde sledovať:

Foto: Karol Scholtz, Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan