• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Blíži sa záver prvej polovice základnej časti, v 17. kole sa okrem miesteniek na Česko-slovenský pohár, hrá samozrejme aj o dôležité body. Do Nitry sa chystá okrem Levíc početná skupina fanúšikov, ktorá sa vráti na miesto histsoricky prvého majstrovského titulu Patriotov. Pred televíznymi kamerami plánujú zlepšiť výsledkovú bilanciu hráči Svitu a Prievidze. Vymaniť sa z hernej krízy chce Komárno, proti však určite bude Inter Bratislava. A sobotňajší program uzatvára nemenej atratívny súboj Spišských Rytierov s Handlovou, dvoch tímov s dobrou formou. 

Niké SBL 2023/2024 - 17. kolo základnej časti (sobota 16. decembra):

Slávia SPU Nitra - Patrioti Levice (15.30 h)

Pred zápasom: Hlavnou udalosťou u nováčika bol fakt, že počas týždňa prišiel o jeden z pilierov svojej zostavy. Komárno neváhalo prejaviť záujem a napokon získať do svojich radov Sala Nuhuho, čo pravdepodobne urýchli posilnenie družstva, o ktorom Nitra už dlhšiu dobu hovorí. "Čaká nás líder tabuľky, ktorý v poslednom zápase ukázal, že je jedno, v akej zostave nastúpi. Po prvom vzájomnom zápase už všetci vieme, čo nás čaká a tak dúfam, že tentokrát uhráme lepší výsledok," prezradil Eduard Kotásek. Majster nadelil družstvu spod Zobora najvyššiu prehru aktuálneho ročníka (53:107), takže hlavným cieľom bude uhrať oveľa lepšie skóre a prípadne zaskočiť v derby favorita. "Je pre nás cťou privítať úspešné levické družstvo. Oni spomínajú na svojich stránkach, v novodobej úspešnej ére levického basketbalu, na vyhratú sériu v športovej hale SPU. Ja si to ako tréner veľmi dobre pamätám, tie pocity prehrávajúceho tímu nie sú veľmi príjemné. V súvislosti s ich výhrou u nás, si rovnako dobre pamätám aj našu výhru v Pezinku, pamätám si výraz v ich tvárach, keď sme im my v najvyššej slovenskej basketbalovej súťaži, dve minúty pred zahájením osláv, uchmatli titul. Na základe tejto skúsenosti, som pri prehratej sérii s Levicami pochopil o čo ide. Športovec so zmyslom pre fair play chápe, že je to tak. Jeden musí vyhrať a jeden musí prehrať. Celá atmosféra v hale SPU vtedy bola fantastická vďaka levickým fanúšikom a ja som im úprimne zablahoželal k titulu. Teraz sme v úplne inej situácii. My niečo reštartujeme a tešíme sa, že privítame špičkové slovenské a takmer európske družstvo. Sme radi, že u nás môžu pozitívne spomínať a želám si, aby divák videl krásny basketbal," uviedol tréner Ľubomír Urban.

Pre majstrovské Levice nejde len o bežný ligový zápas, ale po takmer 12 rokoch sa vrátia na miesto, kde oslavovali vôbec prvý titul. "Som veľmi rád, že taký káder, aký máme v tíme, môže odohrať zápas v Nitre po dlhých 12 rokoch. Veľmi sa tešíme na zápas a dúfame, že nás príde podporiť veľa fanúšikov z Levíc," vyjadril sa Patrik Pažický. Za ten čas prešli obrovskú cestu, teraz sú pravidelným účastníkom pohárovej Európy a v lige sa usilujú o to, aby sa zapísali do histórie. Aktuálne majú spomedzi všetkých najlepšiu formu - 5 výhier po sebe, vo vrecku účasť na Česko-slovenskom pohári a čerstvo aj posilu, ktorá však ešte v Nitre hrať nebude - Caseyho Bensona. "Tešíme sa, že sa basketbal vrátil do Nitry a vieme, že derby nikdy nemá favorita. Ale keď chceme pokračovať v našej víťaznej šnúre, tak si v Nitre nemôžeme dovoliť prehrať," dodal Boris Bojanovský.   

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Martin Margala, Eduard Uhrin
Kde sledovať: 

DSC 8527 

Iskra Svit - BC Prievidza (17.00 h)

Pred zápasom: Kým pred dlhšou dobou to vyzeralo, že Svit bude povestným "čiernym koňom" súťaže, tak teraz ho už dlhšiu dobu trápi nevyrovnanosť výkonov a o prípadné miesto na Česko-slovenskom pohári ho čaká ešte tuhý boj. V tomto smere musia jednoznačne doma uspieť a zároveň si napraviť povesť u fanúšikov po predošlom výkone, keď prekvapivo jednoznačne prehrali s oslabenými Levicami (60:104). Zálusk na momentálnu 4. pozíciu "medveďov" si už robia konkurenti, prítomnosť televíznych kamerov hádam zmobilizuje Iskru k návratu na úspešnú cestu z prvej štvrtiny základnej časti. "Určite sa musíme znova chytiť a odraziť k lepším výkonom. Po hanebnej prehre s Levicami máme šancu napraviť si imidž pred vlastnými divákmi, u ktorých verím, že na nás nezanavreli. Môžem sľúbiť, že podáme bojovný výkon a siahneme si na dno svojich síl," vyhlásil Daniel Blaško. 

Svoje neľahké výsledkové obdobie zažíva aj Prievidza. Koncovky nie sú obľúbenou činnosťou, naposledy takto prišla o cenné body proti Interu Bratislava (84:86 po predĺžení). Z posledných štyroch zápasov sa trikrát nepodarilo uspieť, čo zvyšuje na všetkých tlak. V tabuľke si na 7. miesto trúfa Lučenec, ktorý má rovnaký počet úspechov ako BC. Ak chce celok z hornej Nitry na chvíľu umlčať kritiku fanúšikov, tak ideálne by bolo predviesť taký výkon, ako tomu bolo pri výhre v Komárne. "Bude to posledná aréna súpera, ktorú zatiaľ nepoznám a teším sa na to, ako si tam zahrám. Očakávam, že Svit do toho pôjde naplno, aby ubránil domácu palubovku, ale my im na to odpovieme rovnakým spôsobom. Dúfam, že tentokrát už odohrám proti ním celý zápas (pozn. v prvom zápase sa zranil), lebo si myslím, že majú dobrý tím a bude to pre nás veľmi dobrá výzva," myslí si Lukas Milner.  

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Vladimír Karnay
Kde sledovať: 

 74

Inter Bratislava - BC Komárno (17.00 h)

Pred zápasom: Interu sa konečne podarilo zvládnuť záver zápasu, triumf v Prievidzi po predĺžení môže mať pre tím veľmi pozitívny efekt. Šiestu priečku sa podarilo uhájiť a teraz sa môžu "žlto-čierni" naštartovať za stíhaním tímov nad nimi. Na Vietnamskej sa im darí, túto bilanciu by radi vylepšili o ďalší domáci úspech, aj keď je jasné, že jednoduché to rozhodne nebude. "Čaká nás ťažký duel. Komárno bude určite chcieť zareagovať na zopár nevydarených zápasov, ale my sa naozaj pozeráme na seba. Náš herný prejav je trocha lepší ako na začiatku sezóny. Dúfam, že energiu i všetko, čo sme ukázali v posledných stretnutiach, si prenesieme aj do soboty. Ukáže sa, či to bude stačiť na víťazstvo. Cieľ je podať naše maximum, ktorého sme teraz schopní, a bojovať o víťazstvo po celých štyridsať minút. Bol by som veľmi rád, keby prišli aj ľudia. Proti Leviciam sa hralo v solídnej atmosfére a bolo by dobré, keby sme aj teraz pocítili domáce prostredie," povedal tréner Danilo Rakočevič. 

Komárno je síce stále na 3. mieste tabuľky, ale spomedzi všetkých družstiev má najhoršiu formu. Chuť víťazstva už nepocítilo 4 stretnutia po sebe, čo teda rozhodne nikomu nerobí radosť. Naposledy odchádzalo s celkom jasnou prehrou z Handlovej (76:96). Čo sa odvtedy udialo? Dres "diablov" vyzliekol Yusuf Mohamed a z Nitry sa podarilo získať Sala Nuhuho. Či pokračujúca prestavba v kádri vicemajstra prinesie svoj efekt, sa ukáže až priamo na palubovke v hlavnom meste. "Inter je vynikajúce mužstvo, preto očakávame náročné stretnutie. Verím, že hernú krízu sme už zažehnali a dokážeme sa vrátiť na víťaznú vlnu," vyjadril sa Miljan Markovič.  

Delegácia rozhodcov:
  • Marek Kúkelčík, Stanislav Bara, Jozef Stopka
Kde sledovať: 

IMG 8059 

Spišskí Rytieri - MBK Baník Handlová (18.00 h)

Pred zápasom: Spišiakov opäť "zmordovala" maródka, tentoraz to prinieslo daň v podobe prehry v ofenzívnej prestrelke Alpsko-jadranského pohára v Dabrowej Górniczi (102:122). V Poľsku chýbal na lavičke tréner Teo Hojč, na palubovke až kvarteto hráčov - Adam Antoni, Abu Kigab, Lautaro Lopez a Cory Reeves. Najdôležitejšou otázkou pred sobotou teda bude, kto už bude z týchto mien k dispozícii. Rytieri totiž majú v lige dobrú formu a stále sú v hre o účasť na Česko-slovenskom pohári. "Po katastrofálnej viróze, ktorá prešla prakticky celým tímom, sa dávame pomaly dokopy. Vo štvrtok sme konečne trénovali kompletní, aj s hlavným koučom, samozrejme, výpadok bolo cítiť. Uvidíme, ako sa to prejaví v zápase so silnou Handlovou, ktorá sa navyše posilnila o Petraša, čo je na naše pomery silný podkošový tromf. Každopádne hráme doma, určite túžime vyhrať a dať našim fanúšikom predčasný víťazný basketbalový darček," prehlásil asistent trénera Erich Korfanta. 

Handlová sa po hladkej výhre nad Komárnom (96:76) opäť usadila na 2. pozícii a toto postavenie by rozhodne nerada prenechala konkurentom. "V sobotu nás čaká fyzicky náročný zápas. Cestujeme na Spiš, kde nás preverí skúsený domáci celok. Rytieri sú výborne vybavení po basketbalovej, ale aj kondičnej stránke. Kľúčom k úspechu na ich palubovke bude vysoká koncentrácia a štyridsať minút agresívnej obrany. Verím, že práve v obrane nadviažeme na výkon z posledného domáceho stretnutia proti Komárnu. Pevne dúfam, že nesklameme fanúšikov, ktorí sú v každom zápase neuveriteľní a ktorým sme za ich nasadenie a vernosť nesmierne vďační" vyjadril sa Mihailo Todorovič. "Baníci" sú už jednou nohou v Prahe na Final Eight turnaji Česko-slovenského pohára, ďalší dôležitý krok môžu urobiť u súpera. V ich prospech hovorí aj zatiaľ vynikajúca bilancia na palubovkách súperov (5-2). "V sobotu nastúpime na palubovke tímu, ktorý má ambície útočiť na najvyššie ligové méty. Rytieri majú svoje problémy, napriek tomu si myslím, že sú vedení jedným z najlepších a najskúsenejších trénerov v súťaži. Doposiaľ sa síce mierne trápili, no svoj potenciál ukázali v zápase Alpsko-jadranského pohára, v ktorom dokázali poraziť kvalitný poľský tím z Górnicze. Svoju kvalitu už ale niekoľkokrát naznačili i v domácej súťaži. Živo si spomíname práve na náš prvý vzájomný zápas z domácej palubovky, v ktorom sme viedli takmer o dvadsať bodov, no Rytieri dokázali v samom závere znížiť na rozdiel jediného bodu. Tým potvrdili, že sa dokážu veľmi rýchlo vrátiť do zápasu a my sa na nich musíme pripraviť najlepšie ako vieme. Aj nás zužujú isté zdravotné problémy a sami ešte nevieme, v akej zostave nastúpime. Určite ale odovzdáme bojovný výkon a uvidíme, na čo to bude stačiť," dodal tréner Nenad Miloševič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Zubák, Ladislav Bartoš, Peter Gacík
Kde sledovať: 

Foto: Tony Mark, Lukáš Droppan, Ladislav Szibilla, Ľuboslav Kurinec