• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Ako najlepšie zakončiť kalendárny rok 2023? No predsa basketbalom. Zaujímavé to bude napríklad v súboji Interu s Lučenom a Komárna so Spišskými Rytiermi. Nitra sa pokúsi pod Tatrami zlomiť sériu prehier. 

Niké SBL 2023/2024 - 21. kolo základnej časti (sobota 30. decembra):

Inter Bratislava - BKM Lučenec (15.00 h)

Pred zápasom: Sobotňajší program otvorí pomerne atraktívny súboj dvoch tímov s dobrou formou. Inter si v závere kalendárneho roka zlepšuje výsledkovú bilanciu a tiež postavenie v tabuľke, k tomu sa pridáva aj čoraz lepší zdravotný stav v tíme. V Nitre nemal s nováčikom žiadne starosti (107:75) a v podobnom duchu by rád pokračoval aj na Vietnamskej. 

V podobnom duchu však pricestuje aj súper z Novohradu. Lučenec má obzvlášt výbornú fazónu najmä pred svojim publikom, proti Komárnu (91:81) zaznamenal už šiesty domáci úspech za sebou. Na koniec roku 2023 by však najradšej pridal konečne aj úspech u súpera, zatiaľ sa mu to v aktuálnom ročníku podarilo len raz. "Inter robí veľmi dobrú robotu. S množstvom zranení a úzkou súpiskou dokázali v uplynulých týždňoch vyhrávať zápasy. To hovorí o tom, akú robotu odvádzajú a ako dobre ich vedie tréner. Rovnako ale chceme ukázať aj my, že dokážeme uspieť vonku. Myslím si, že na oboch tímoch bude badateľná únava z nabitého programu zápasov v uplynulých dňoch, takže mentálne nastavenie bude kľúčové. Sme pripravení na túto výzvu a každý vydá svoje maximum, aby sme kalendárny rok zakončili úspešne," vyjadril sa tréner Jordi Guárdia. 

Delegácia rozhodcov:
  • Anton Šarišský, Jozef Stopka, Marek Turčin
Kde sledovať:

 0M6A0989

BC Komárno - Spišskí Rytieri (17.00 h)

Pred zápasom: Komárno si zubami-nechtami drží stále 3. pozíciu v tabuľke, aj keď je už prenasledovateľov čoraz viac a náskok sa znižuje. Po sviatkoch nevyšiel "diablom" podľa predstáv v Lučenci (81:91), takže vo svojom prostredí budú chcieť odčiniť toto zaváhanie a správne zakončiť rok, v ktorom sa klubu podarilo dosiahnuť na mnohé významné úspechy. "Tešíme sa na stretnutie, pripravovali sme sa tvrdo a pracujeme na tímovej hre a stmelení kolektívu. Proti tak kvalitnému mužstvu, akým je Spišská, sa môžeme zlepšovať v každom smere a overiť si, či sme na správnej ceste. Chceme nastúpiť sústredení hneď od začiatku, hrať s energiou a ukoristiť ďalšie víťazstvo," uviedol Ja'Qualyn Gilbreath. 

Rytieri zvládli povianočný domáci duel s Prievidzou (81:66) a opäť tak mohla byť u Spišiakov pozitívnejšia atmosféra. To by však nemohla prísť informácia o nečakanom odchode v rámci tímu, Abu Kigab má namierené do Nemecka. "Abu nebol len jeden z najlepších hráčov nášho tímu, ale aj celej ligy. V tejto chvíli ho bude veľmi ťažko adekvátne nahradiť," vravel k jeho odchodu kouč Teo Hojč. Pred "Novovešťanmi" je tak veľká výzva, pokúsiť sa nahradiť jeho prínos na palubovke a ideálne získať ďalšiu výhru do tabuľky. "Prišli sme podľa mňa o najlepšieho hráča ligy, Kigab nám bude neskutočne chýbať. Navyse problémy majú takmer všetci naši vysokí hráči, takže určite nás čaká riadna fuška. Nezostáva nám nič iné, len sa ešte viac zomknúť a proste bojovať," pridal svoj pohľad asistent trénera Erich Korfanta. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Zubák, Martina Fanfara, Vladimír Karnay
Kde sledovať:

 

DSC 7982 

Iskra Svit - Slávia SPU Nitra (18.30 h)

Pred zápasom: "Medvede" zaznamenali povzbudivý triumf pred televíznymi kamerami, keď otočili nepriaznivo sa vyvíjajúci zápas v Handlovej vo svoj prospech (98:94 po predĺžení). Na čoraz lepšiu bilanciu u súperov by ale chceli nadviazať pred svojim publikom, pred ktorým nevyhrali predošlé dva zápasy. Do karát im hrá psychologická výhoda a postavenie v tabuľke. "Chcel by som všetkých srdečne pozvať na náš posledný zápas v tomto kalendárnom roku. Verím, že nás príde podporiť mnoho ľudí a my sa im odvďačíme dobrým výkonom. V Handlovej sme dokázali otočiť zápas a vyhrať. Myslím si, že práve táto výhra nám dodá potrebné sebavedomie na to, aby sme sa rozlúčili tento rok s výhrou," prezradil Róbert Rožánek. 

Nitranov skosila po sviatkoch maródka, proti Interu im chýbali hlavne obaja rozohrávači - Eduard Kotásek a James Jordan, k ním sa pridali ďalšie mená a to sa podpísalo aj na konečnom výsledku (75:107). "Pred zápasom so Svitom sa pokúsime vyriešiť tieto tri premenné do rovnice: koľko chorých hráčov sa podarí dostať naspäť, koľko zranených a po chorobe sa podarí dostať do optimálnej telesnej formy a posledná je, čo vymyslieť v spojitosti s prvými dvoma, do hernej stratégie proti výbornému Svitu, povzbudeného skvelým víťazstvom v Handlovej. Času veľa nemáme, ale ako vždy, musíme sa trafiť a podobne ako proti Interu, každú minútu na ihrisku si vážiť, ako fantastickú odmenu za možnosť hrať Niké SBL," uviedol tréner Ľubomír Urban. Proti Interu tak nenašli recept ani do tretice, ale Svit už dokázali v aktuálnom ročníku zdolať, čo môže byť motivujúce k ukončeniu čakania na víťazstvo. "Svit má za sebou skvelý zápas v Handlovej, určite sa cítia dobre a sebavedomo. Pre nás bude dôležité udržať prvý polčas dobrý výsledok a potom sa sústrediť na tretiu štvrtinu, ktorú máme často slabšiu. Ideme sa pobiť a ak budeme všetci zdraví, tak môžeme zahrať dobrý zápas," myslí si Milan Žiak. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Peter Karniš, Peter Gacík
Kde sledovať:

Foto: Vladimír Dorňák, Karol Scholtz, Martin Havran