• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po kole plnom derby, sú tu ďalšie štyri zápasy v rámci 24. kola, ktoré môžu premiešať poradím v tabuľke. Lučenec bude chcieť po 3 prehrách za sebou konečne uspieť, rovnaký plán má aj Handlová. Levice by sa radi vrátili na víťaznú cestu, lídrovi bude čeliť Inter Bratislava. Nitra cestuje na Spiši s pocitom, že pod tlakom bude súper. Ťahákom stredajšieho programu je rozhodne duel Prievidze s Komárnom. 

Niké SBL 2023/2024 - 24. kolo základnej časti (streda 17. januára, 18.00 h):

MBK Baník Handlová - BKM Lučenec

Pred zápasom: "Baníkom" prvýkrát v sezóne nevyšlo hornonitrianske derby, ale to nič nemení na tom, že ich tabuľkové postavenie sa nezmenilo. Je ale jasné, že pred svojimi fanúšikmi chcú na tento nezdar adekvátne zareagovať. "V boji o popredné miesta tabuľky nás čaká ďalší dôležitý zápas. Nastúpime proti Lučencu, na ktorého palubovke sme v poslednom vzájomnom meraní síl prehrali strelou v poslednej sekunde. Našim cieľom je vrátiť sa na víťaznú vlnu a potvrdiť, že vieme hrať tímový basketbal. Verím, že nám k naplneniu tejto ambície pomôže aj skvelé handlovské hľadisko," hovorí Jakub Petráš. Čelo tabuľky sa po víkende ešte viac vyrovnalo, čiže každé zaváhanie alebo plný bodový zisk, môžu premiešať poradie. Handlová sa tak pokojne môže stáť lídrom Niké SBL, v jej prospech hovorí bilancia doma a tiež to, ako sa darí súperovi vonku. "Čaká nás zaujímavý týždeň, už v stredu hostíme húževnatý Lučenec. Živo si pamätáme na zápas pod jeho košmi, kde sme inkasovali až sedemnásť trojok. Lučenec nás doma prebil agresivitou, energiou a nasadením. Po prehre v Prievidzi, kde sme odohrali ďalší náročný zápas môžem skonštatovať, že naša aktuálna forma nie je taká, na akú sme si zvykli. Nie je to ale nič neobvyklé, sínusoida ide raz hore, raz dole. Potrebujeme sa vrátiť do nášho herného tempa, preto sa na Lučenec musíme pripraviť najlepšie ako vieme. Vieme, akým štýlom sa Lučenec prezentuje. Na súpiske má dvoch vynikajúcich hráčov, rozohrávača Givanca a centra Kneževiča, no aj ostatní hráči dokážu vystreliť. Musíme sa preto pripraviť a odohrať diametrálne odlišný zápas ako v Prievidzi. Zmena musí nastať najmä v koncentrácii a energii. Chceme si prinavrátiť stratenú sebaistotu. K tomu budeme potrebovať plné hľadisko, ktoré nám doma vytvára fantastickú atmosféru," dodal tréner Nenad Miloševič. 

Lučenec zaváhal cez víkend v Nitre, čím sa jeho náskok na nováčika mierne znížil, no stále je dostatočne vysoký. Držať 8. miesto ale nie je niečo, čo by "pelikáni" chceli do základnej časti robiť. Na hornú Nitru pocestujú s cieľom ukončiť 3-zápasovú šnúru prehier a ukázať, že víťazstvá vedia zbierať aj u súperov. Je však jasné, že u toho určite nebude Jordan Jones, s ktorým sa vedenie klubu kvôli pretrvávajúcemu zraneniu muselo rozlúčiť. "Do Handlovej ideme s túžbou, aby sme dali do toho viac, ako tomu bolo v zápase predtým. Vieme, že vieme hrať lepšie a chceme to každému ukázať. Nie sme spokojní s tým, aký bol náš výkon v predchádzajúcom stretnutí, preto cestujeme do Handlovej s nastavením, aby sme odovzdali maximum. Chceme byť opäť tímom, ktorý v každom zápase bojuje, bez ohľadu na to, kto proti nám stojí. Vieme, že Handlová je veľmi dobrým kolektívom, preto aj bojujú o čelo tabuľky. Robia dobrú robotu a my budeme musieť dať do toho veľkého snahu, aby sme sa im rovnali a bojovali," povedal tréner Jordi Guárdia. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Zubák, Jakub Izák, Vladimír Karnay
Kde sledovať:

15 

Spišskí Rytieri - Slávia SPU Nitra

Pred zápasom: Po najtesnejšej možnej prehre po východniarskom derby so Svitom (82:83), čaká Rytierov v najbližšom období primárne súboj o 5. - 7. miesto tabuľky. Príčinou je kolísavá forma z uplynulého obdobia, zranenia a odchody. Teraz majú navyše pred sebou duel, v ktorom im povinnosť velí uspieť. Domácu premiéru má pred sebou Wesley Harris, v sobotu naznačil svoj potenciál vo farbách Spišiakov. "Visí nad nami imperatív víťazstva a takéto zápasy majú svoje úskalia a špecifiká. Nitra navyše v poslednom zápase porazila Lučenec a zdá sa, že pod Zoborom chcú ešte niečo so sezónou urobiť. My však máme svoj cieľ, nesmieme absolútne nič podceniť, hrať koncentrovane celý zápas a presadiť sa našou hrou a kvalitou," vyhlásil asistent trénera Erich Korfanta. 

Na najvýchodnejšiu adresu Niké SBL pricestuje odhodlaný nováčik, ktorý nemá čo stratiť a môže len získať. Nitrania ešte nechcú povedať posledné slovo v boji o miesto vo štvrťfinále, čo dokázali víťazstvom nad Lučencom (98:90). "Po sobotňajšej výhre nad Lučencom sme pozitívne naladení, čaká nás ťažký súper. Na Spiši sa nehrá ľahko, do zápasu ideme koncentrovaní, zabojovať o víťazstvo," prezradil Filip Tchúr. Víkendovým úspechom Slávia dúfa, že sa jej herne podarí nadviazať aj na palubovke Rytierov. Výhodou pred rozskokom je fakt, že nie sú v pozícii papierového favorita. "Ľahšie sa hovorí po takom zápase, aký sme odohrali v sobotu. Hlavne v prvej štvrtine sme konečne hrali tak, ako sme si vždy mysleli, že by sme chceli hrať. Vývoj nášho družstva je trošku komplikovanejší, ale podstatné je, že sa zmenila naša hra v kolektivizme. Dokázali sme zakomponovať do hry viac prihrávok pred každou strelou a ja, ako strelec viem, že ak sa tri minúty v hre nestretnem s loptou a dostanem ju do ruky v štvrtej minúte, asi ten kôš nedám. Každý hráč sa podieľal na kontakte s loptou, percentuálna úspešnosť streľby bola vynikajúca, zase sme sa posunuli o kúsok vpred a chceme využiť každý nasledujúci zápas na to, aby sme ukázali ešte kvalitnejšiu hru. Do zápasu so Spišskou a s Levicami sme vždy išli s tým, že tu už naozaj nemáme čo stratiť. Ja verím, že to, že sa nám podarilo vyhrať, sa prejaví aj v atmosfére na tréningoch a ukáže sa to aj v najbližších dvoch zápasoch v Spišskej a v Leviciach," zamyslel sa tréner Ľubomír Urban. 

Delegácia rozhodcov:
  • Anton Šarišský, Martina Fanfara, Ladislav Bartoš
Kde sledovať:

DSC 5885 

Patrioti Levice - Inter Bratislava

Pred zápasom: Prvé miesto majstra sa v týchto dňoch otriasa v základoch, dôvodom sú dve prehry za sebou a to, že sa prenasledovateľom darí vyhrávať. Oproti nezdaru s Prievidzou to v Komárne bol viditeľne lepší prejav od Patriotov, ale na vicemajstra to napokon nestačilo (70:76). Na šírke levickej maródky sa nezmenilo podľa všetkého nič, k dispozícii by nemal byť Martin Bachan, Draško Kneževič a Patrik Pažický. Aj bez tohto tria plánujú odštartovať 5-zápasovú sériu domácich stretnutí úspechom. "Čaká nás náročný zápas proti Interu. Vieme, kde sú ich silné stránky a tie sa budeme snažiť eliminovať. Po predošlých nevydarených výkonoch chceme správne zareagovať a iba kolektívny výkon počas celých 40 minút nám môže priniesť víťazstvo," myslí si Daniel Chaban.

Inter mal cez v uplynulom kole voľno, mladšia časť kolektívu to využila k úspešnému účinkovaniu v EYBL. Na domácom turnaji sa stali suverénnym víťazom a zabezpečili si tak postup do superfinále. Víťazný elán by radi preniesli aj do Niké SBL, kde mali na prelome kalendárnych rokov dobrú formu, ktorú ukončila tesná prehra na Spiši (84:87). "Na palubovke majstra nás určite čaká ťažký zápas. Aj z toho dôvodu, že Patrioti prehrali posledné dva domáce zápasy. Pre nás to bude veľká výzva. Cez víkend, kým naši mladí hrali EYBL, sme mali voľno. Potom sme sa už snažili maximálne sa pripraviť, aby sme v stredu večer podali dobrý výkon. Chceme pokračovať v solídnych výkonoch z posledného obdobia. Nevzdávame sa. Vieme, že nás čaká ťažký zápas, ale urobíme všetko preto, aby sme boli majstrovi vyrovnaným súperom a možno skúsili aj prekvapiť. Samozrejme, aby sa to stalo, musíme podať maximálny výkon v útoku aj v obrane," vyjadril sa tréner Danilo Rakočevič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Stanislav Bara, Jozef Stopka
Kde sledovať:

79 

BC Prievidza - BC Komárno

Pred zápasom: Prievidza má za sebou mimoriadne vydarených 7 dní, najskôr triumfovala nad lídrom Niké SBL a hneď na to zdolala aj druhý najlepší tím súťaže. Výhra v hornonitranskom derby má vždy u fanúšikov dvojnásobnú hodnotu, navyše sa udiala pred vypredanou halou. Podobnú podporu z publika by uvítali aj v stredu, keď môžu dokončiť úspešnú misiu proti top tímom ligy. Či u toho bude Alexander Belikov a Lukáš Bolek, to je v tomto momente neznáme. Ale potvrdenie 5. miesta je dozaista dostatočnou motiváciou. "Určite sa dá očakávať dobrý basketbal z oboch strán. Komárno urobilo nejaké zmeny v tíme a hrajú iným štýlom, na ktorý sa musíme nachystať a pripraviť. Máme za sebou dve ťažké a dôležité víťazstvá, najmä to s Handlovou, pri ktorom bola v hale výborná atmosféra. Práve ľudia boli naším šiestym hráčom a budeme ich potrebovať aj v stredu, aby sme spoločne išli za výhrou," praje si Adam Krčmárik. 

S rovnakou dobrou formou pricetuje aj aktuálny vicemajster. Ešte na konci roka zdolal Spišských Rytierov, aby na to nadviazal domácim úspechom proti Leviciam. V dobrom svetle sa ukázala aj najnovšia posila Bryant Bernard a rukopis trénera Miljana Čuroviča sa začína prejavovať aj na palubovke. "Diabli" sa vrátili do boja o prvé miesto tabuľky, ale v Prievidzi ich nečaká nič jednoduché. Odhodlanie uspieť im však rozhodne nechýba. "V Prievidzi nás čaká náročný a fyzický zápas, ktorý sa pravdepodobne bude rozhodovať v obrane. Po dvoch solídnych obranných výkonoch z našej strany si myslím, že máme dobrú šancu uspieť, aj keď to nebude jednoduché," vyjadril sa Martin Danielič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Artjoms Ribakovs, Richard Sirocký
Kde sledovať:

Foto: Ľuboslav Kurinec, Barbora Klorusová, Lukáš Droppan, Ladislav Szibilla