• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Program 31. kola prináša mimoriadne atraktívny televízny ťahák, proti sebe budú čeliť tímy s momentálne najlepšou formou v lige - Prievidza a Levice. Na diaľku sa bude bojovať o druhé miesto a play off, vo Svite sa predstaví Lučenec a do Nitry pricestuje Handlová.  

Niké SBL 2023/2024 - 31. kolo základnej časti (streda 13. marca):

Slávia SPU Nitra - MBK Baník Handlová (18.00 h)

Pred zápasom: Nováčik má jasno v tom, čo je pred ním v stredajšom domácom stretnutí - posledná šanca zabojovať o možnosť zahrať si vo štvrťfinále play off. Prehra s ohľadom na bilanciu Lučenca bude totiž znamenať 6. apríla koniec sezóny. "V ďalšom domácom zápase proti Handlovej veríme v mobilizáciu študentských fanúšikov, ktorých podporu by sme veľmi potrebovali na vytvorenie atmosféry v hale, nech sú živou vodou kropiacou náš kolektívny výkon. Benefíciu organizovanú v spolupráci s klubom Slávia Leviathan v prospech Martinka Kupca, podporí aj prítomnosť Filipa Jovanoviča alebo 'Jovinečka', známeho influencera," načrtol tréner Ľubomír Urban charitatívny podtón zápasu. Jeho tím postupne zlepšuje herný prejav, najmä po ofenzívnej stránke, ale zatiaľ to na úspech nestačí. Naposledy nestačili na Svit (90:102), takže do tabuľky zaknihovali šiestu prehru po sebe. "V poslednom zápase so Svitom sme v závere zápasu hrali dobrú hru a na to by sme chceli proti Handlovej nadviazať. Chceli by sme sa vyvarovať hluchým miestam v zápase a udržať si konzistentný výkon počas celého stretnutia. Kvôli benefícii veríme, že nás príde podporiť veľa divákov a na to sa tešíme," dodal Ľubomír Urban mladší. 

Jedno je jasné, v meste pod Zoborom sa skončí jedno čakanie na víťazstvo. Aj Handlová totiž ťahá sériu prehier, v ich podaní je ale podstatne kratšia - trojzápasová. Cez víkend im nevyšiel súboj družstiev z čela tabuľky, majstrovi z Levíc podľahli 69:86. "Pod Zobor vycestujeme s cieľom zvíťaziť. Nitra hrá dobrý basketbal a my si uvedomujeme, že nás nečaká nič jednoduché. Na tento zápas sa ale poctivo pripravujeme a ja verím, že podáme úplne iný výkon, ako v sobotu proti Leviciam. Dôležité bude pôsobiť tímovo, len tak si môžeme znova vybudovať sebaistotu," vyhlásil kouč Nenad Miloševič. "Baníci" síce prišli po tomto výsledku o druhé miesto, ale to nič nemení na vyrovnanosti na popredných pozíciách, čiže na svoju priečku sa pokojne môžu v stredu vrátiť. Netreba tiež zabúdať, že sa vymenila tretina tímu. "Na sobotný zápas s Levicami musíme čo najskôr zabudnúť. Je to tím, ktorý patrí úplne inde, ako zvyšné celky súťaže a preto sa treba sústrediť na hrateľných súperov. Po sobote sme sa zatvorili do športovej haly a tvrdo pracujeme na odstránení herných nedostatkov. Keď ich dokážeme eliminovať, môžeme opäť začať vyhrávať. Verím, že už v Nitre sa naladíme na víťaznú vlnu," dodal Jakub Kádaši. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Martin Margala, Artjoms Ribakovs
Kde sledovať:

basket NR   HBK 0041 

Iskra Svit - BKM Lučenec (18.00 h)

Pred zápasom: "Medvede" pokračujú v úspešnom rytme z Česko-slovenského pohára, dobrú výsledkovú formu si preniesli aj do Niké SBL a výsledkom je posun na druhé miesto v tabuľke. Štvrtý úspech za sebou zaznamenali v Nitre (102:90), kde mohli vyhrať aj výraznejším rozdielom, nebyť koncovky. Na konci dňa sa počíta zlepšenie bilancie zápasov, ktorú môžu rozšíriť o ďalší zárez pred svojimi fanúšikmi. 

Lučenec je už jednou nohou v play off, definitívu by mohol spečatiť už v stredu večer. Stačí mu víťazstvo, respektíve zaváhanie Nitry, ale "pelikáni" by určite radšej prijali prvú možnosť. Najmä keď sa cez víkend dočkali premiérového úspechu v roku 2024, po predĺžení zvládli drámu s Interom Bratislava (94:92). Pre tím z Novohradu určite vítaná vzpruha, na ktorú by radi nadviazali aj pod Tatrami. "Do Svitu ideme s cieľom zdolať tím, s ktorým sme ešte v tomto ročníku nedokázali uspieť. Samozrejme, vieme, že to bude náročné. Z môjho pohľadu hrajú v rámci súťaže útočne lepšie, s množstvom variácií, rôznych opcií a talentom. Musíme byť preto extremné koncentrovaní na našu obranu, aby sme mali šancu uspieť v tomto zápase," myslí si tréner Jordi Guárdia. 

Delegácia rozhodcov:
  • Anton Šarišský, Peter Karniš, Eduard Uhrin
Kde sledovať:

 51

BC Prievidza - Patrioti Levice (19.00 h)

Pred zápasom: Tímy s najlepšou formou, prítomnosť televíznych kamier, v športovej hale Prievidza je zajednané na najkvalitnejší duel posledných týždňov. Prievidza mala počas víkendu voľno, to ale nič nemení na tom, že pred domácimi fanúšikmi to bude pre nich najnáročnejšia skúška ich 8-zápasovej šnúry výhier. Počas tohto obdobia sa prebojovali do hornej polovice tabuľky a len s týmto konštatovaním sa nechcú rozhodne zverenci trénera Sašu Jankoviča uspokojiť. "Určite musíme začať od začiatku na 110%, aby sme zvíťazili. Musíme si dať pozor na ich rýchly prechod do útoku a silné individuality v tíme. Náš zápas je zároveň trhákom kola, my máme osem výhier v rade, Levice sedem. Jedna séria sa pretrhne a verím, že práve my budeme tí, ktorí sa na konci budú radovať z dalšej výhry. Atmosféra bude podľa mňa podobná ako na derby, takže o to viac sa oplatí prisť do haly. Teším sa na to," uviedol Patrik Lukáč

Majster si ide sebavedomým krokom za tým, aby zopakoval prvenstvo po základnej časti. Výrazne k tomu pomáha momentálna pozitívna séria výsledkov, k tomuto dňu číta 7 triumfov. A teraz majú možnosť vzdialiť sa ďalšiemu konkurentovi v boji o najvyššie méty. "Očakávame ťažký zápas, Prievidza má aktuálnu skvelú formu, tento rok ešte neprehrala. Hrajú dobrý basketbal a bude im fandiť celá hala. Ak chceme zvíťaziť, tak sa musíme dobre pripraviť a ísť do zápasu na 110 percent," myslí si Draško Kneževič. Počas víkendu uspeli proti ostatnému celku z hornej Nitry, v Handlovej si s MBK poradili celkom hladko (86:69). V Prievidzi to bude diametrálne odlišná konfrontácia, keďže oba tímy majú vynikajúcu formu. "V stredajšom zápase sa chceme pomstiť za prehru proti Prievidzi, ktorá nás zdolala na našom ihrisku začiatkom tohto roka. Myslím si, že pre divákov to bude skvelý zápas, verím, že s víťazným koncom pre Levice," vyjadril sa Rob Howard. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Marek Kúkelčík, Stanislav Bara
Kde sledovať:

Foto: Daniel Faix, Martin Havran, Ladislav Szibilla