• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Je tu posledné kolo základnej časti Niké SBL v sezóne 2023/2024. Levice s Lučencom si v ňom dajú prípravu na štvrťfinálovú sériu play off. V ostatných dueloch sa bude rozhodovať o umiestnení a nasadení do "vyraďovačky". Prievidza má na dosah druhé miesto, v ceste jej bude stáť Nitra. Televízne kamery sa zamerajú na duel o tretiu pozíciu, proti sebe budú čeliť Komárno a Svit. Handlová stále môže byť v hornej polovici tabuľky, jej sobotňajším súperom bude Inter. 

Niké SBL 2023/2024 - 36. kolo základnej časti (sobota 6. apríla, 17.30 h):

MBK Baník Handlová - Inter Bratislava

Pred zápasom: "Baníci" nechali v správnej chvíli zabudnúť na čakanie na víťazstvo a v závere základnej časti šprintujú za dôležitou výhodou domáceho prostredia v úvodnom kole play off. Úspechom v dohrávanom stretnutí s Nitrou (87:64) sa vrátili v tabuľke do jej hornej polovice. "Čaká nás posledný zápas základnej časti, ktorý môžeme považovať už aj za prípravu na play off. Takéto zápolenia mávajú náboj, ako tie vo vyraďovacích bojoch. Pokiaľ sa chceme udržať v prvej štvorke, veľmi dobre vieme, čo musíme urobiť. Inter v poslednom období obmenil káder a podľa môjho názoru má kvalitu porovnateľnú s tímami v prvej trojke tabuľky. Napokon to predviedol vo svojom poslednom zápase, keď po vynikajúcom výkone zdolal Komárno. Preto musíme sobotné stretnutie odohrať na hraniciach svojich možností. Na dosiahnutie víťazstva budeme potrebovať i 'plný dom',  ktorý nás bude hnať vpred. Verím, že sa nezopakuje podobný scenár, ako v zápase proti Komárnu, kedy bolo hľadisko zahanbujúco prázdne," vyhlásil tréner Nenad Miloševič. Čísla v tomto smere hovora jasnou rečou, výhra by znamenala, že prvé štvrťfinále by Handlovčania hrali pred svojimi fanúšikmi. Síce majú s Komárnom navlas rovnakú bilanciu vo vzájomných zápasov a tiež skóre, ale v ich prospech hovorí aktuálne lepšie celkové skóre (o 38 bodov). "Čaká nás dôležitý domáci zápas, ktorý musíme pred svojimi fanúšikmi zvládnuť. Pôjde o poslednú šancu zabezpečiť si výhodnú východiskovú pozíciu do vyraďovacích bojov. Verím že sa nám podarí uspieť," dodal Jermaine Marrow.  

Inter má jasno v tom, na ktorom mieste skončí po základnej časti, ale zatiaľ nevie, komu bude čeliť v súbojoch o medaily. Aj keď je jasné, že z toho bude siedma pozícia, tak povestné perie nepúšťa ľahko, práve naopak, svojimi zlepšenými výkonmi prehovára do diania na vyšších poschodiach Niké SBL. Naposledy sa o tom mohlo presvedčiť Komárno (94:89), ktoré neustálo drvivú ofenzívnu koncovku "žlto-čiernych". A v tomto trende by bratislavský celok chcel pokračovať. "Už pred predchádzajúcim zápasom s Komárnom som vravel, že sa snažíme skúšať nejaké veci a nastavovať sa na play off. Na tom sa nič nemení. Uvidíme, ako to bude vyzerať. V Handlovej chceme určite odohrať dobrý zápas, keďže na play off chceme byť pripravení určitým spôsobom. Takže ideme do toho s tým, že chceme dobre odohrať a uvidíme, čo všetko sa podarí. Vieme, že Handlová si je vedomá, že musí vyhrať, aby mala v prvom kole výhodu domáceho prostredia, ale to sa nás netýka, my sa musíme sústrediť na seba, aby sme vyzerali podobne ako s Komárnom – ale ešte o čosi lepšie v obrane," vyjadril sa kormidelník Danilo Rakočevič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Marek Kúkelčík, Martin Margala, Jakub Izák 
Kde sledovať:

DSC 3821 

BC Komárno - Iskra Svit

Pred zápasom: Jednoznačne hlavný ťahák záverečného kola základnej časti, ktorý je navyše televíznym duelom. Pre Komárno je to deň, kedy musí zvíťaziť, ak chce štartovať "vyraďovačku" vo svojom domovskom stánku. "Diabli" si sami skomplikovali situáciu, keď neuspeli na Interi (89:94). Ak by v priamom súboji chceli preskočiť Svit, tak musia uspieť minimálne o 22 bodov (pri rozdieli v celkovom skóre). A to sa nejde púšťať ani do matematických dobrodružstiev, keď by tri alebo štyri kluby mali rovnaký počet bodov, a nedajbože totožnú bilanciu vo vzájomných zápasoch. "Posledné kolo a posledný zápas základnej časti, ale aj príprava na tú najdôležitejšiu časť sezóny. Posledný mesiac je pre nás každý zápas akoby play off duelom, tak sa na tieto stretnutia pripravujeme a trénujeme. S mužstvom Svitu sa dobre poznáme, v tejto sezóne sme odohrali viacero zápasov, aj na Česko-slovenskom pohári, a každý z týchto súbojov bol zaujímavý a rozhodovali detaily. Očakávame veľmi náročný zápas, predovšetkým po fyzickej stránke, pretože z tohto hľadiska je Svit jeden z top tímov ligy. My budeme musieť na túto fyzickú hru odpovedať ako najlepšie vieme, čo znamená silnou a agresívnou obranou, či koncentrácou počas celých 40 minút zápasu. Myslím si, že máme na to, aby sme sa v tomto aspekte súperovi vyrovnali. Čo sa nás týka, stále bojujeme s nejakými menšími zraneniami v kádri, ale nič to nemení na našich ambíciách a chuti víťaziť. Touto cestou by som chcel pozvať všetkých našich fanúšikov do haly, aby prišli v čo najväčšom počte a aby vytvorili takú skvelú atmosféru, akú vedia vytvoriť len oni. My sa budeme snažiť odvďačiť našou hrou na ihrisku," povedal tréner Ivan Djordjevič. 

Svit má situáciu vo svojich rukách, stačí na juhu Slovenska uspieť a nemusia sa ďalej na nikoho pozerať, pretože si udržia aktuálne tretie miesťo v tabuľke. Ak sa nechcú nechať preskočiť svojim tabuľkovým susedom, tak platí formulka vyššie (neprehrať o viac ako 21 bodov). Je jasné, že k dispozícii nebude Róbert Rožánek, ale aj bez kľúčového hráča základnej zostavy dokázali počas predchádzajúceho víkendu zastaviť Prievidzu (80:72). Iskra už raz dokázala uspieť v Komárne, rada by si tento pocit určite zopakovala. "Vieme, o čo hráme. Do Komárna ideme s jediným cieľom, udržať tretiu pozíciu. Nečaká nás nič ľahké, ale verím, že to zvládneme, nehliadnúc na zostavu, v ktorej prídeme," prehlásil AJ Sumbry. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Peter Ženiš, Ladislav Bartoš
Kde sledovať:

42 

BC Prievidza - Slávia SPU Nitra

Pred zápasom: Akú lepšiu motiváciu môžete mať, ako umiestniť sa najvyššie od roku 2016? S takýmito kartami hrá Prievidza, v sobotu hrá navyše pred domácimi fanúšikmi a proti družstvu, ktorému už o nič tabuľkovo nejde. Zverenci trénera Sašu Jankoviča majú stále vynikajúcu formu, nič na tom nezmenila ani prehra vo Svite (76:80), keďže neumožnili družstvu spod Tatier, aby ich preskočilo. Prípadné zakopnutie by bolo komplikáciou, keďže by mohlo prísť k rovnosti bodov s ostatnými konkurentmi. "Vieme, aký je Nitra súper. Sú nevyspytateľní a nedávno dokázali poraziť Spišskú Novú Ves. Dokážu súperom odolávať a počas sezóny mali viacero vyrovnaných zápasov, ktoré neprehrali vysokým rozdielom. Majú skúsených hráčov, aj tých mladých, ktorí sa chcú teraz ukázať. Preto treba od začiatku hrať koncentrovane, sústrediť sa na našu hru a verím, že tento posledný zápas zvládneme. Môžeme potvrdiť druhú priečku a dobre sa naladiť na play off," uviedol asistent trénera Maroš Helmecy. 

U Nitry je isté, že to bude v sobotu podvečer jej posledný zápas v sezóne 2023/2024. Nováčik si síce veril možno na lepšiu zápasovú bilanciu, ale minimálne v poslednej štvrtine základnej časti ukázal, že sa vydal správnym smerom. Ako sa hovorí, prvé kroky sú najťažšie, a tie Slávia evidentne zvládla. "Máme pred sebou posledný zápas sezóny, ktorá pre nás znamenala veľa v tom, že sme sezónu odohrali na naše pomery veľmi solídne. Sme so sezónou spokojní a z nášho pohľadu sa dá povedať, že ročník bol úspešný. Chceli by sme aj v poslednom zápase ukázať našu svetlú stránku, potvrdiť to, že sme tu, v lige, že chceme byť lepší a hrať v Niké SBL aj ďalšiu sezónu," vyjadril sa tréner Ľubomír Urban. Rozlúčka s vlastnými priaznivcami im nevyšla podľa predstáv, v opakovanom stretnutí s Handlovou totiž neuspeli (64:87). Teraz nie je opäť na nich žiaden tlak, čo môže byť pred úvodným rozskokom výhoda. "Čaká nás posledný zapas v tejto sezóne proti rozbehnutej Prievidzi. Domáci budú nabudení na víťazstvo, aby udržali aktuálne druhé miesto po základnej časti. Ja dúfam, že my podáme oduševnený výkon a našou predvedenou hrou zanecháme dobrý dojem za touto sezónou," doplnil Jozef Vojtek. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Zubák, Jozef Stopka, Richard Sirocký
Kde sledovať:

DSC 6983 

Patrioti Levice - BKM Lučenec

Pred zápasom: Preview štvrťfinálovej série, keďže o 6 dní sa opäť tieto dva tímy stretnú, ale už s iným nábojom. To však neznamená, že by teraz o nič nešlo. Levičania ako istý víťaz základnej časti rozhodne neplánujú ísť do rozhodujúcej časti sezóny s prehrou na krku. Práve naopak, fanúšikov chcú potešiť piatou výhrou po sebe a naladiť sa správnym spôsobom na play off. "Tešíme sa na náš posledný domáci zápas, ktorý bude už túto sobotu. Veríme, že ukončenie základnej časti prebehne v dobrej atmosfére a s víťazstvom na konci," zamyslel sa Rob Howard. 

Lučenec mal výraznejšie zápasové voľno, čo mu umožnilo dobiť baterky a vyladiť veci pred začiatkom play off. Najskôr si samozrejme otestuje svojho štvrťfinálového súpera a určite bude chcieť zlepšiť dojem, ako tomu bolo po stretnutí v Spišskej Novej Vsi (69:101). Cenný skalp úradujúceho majstra by v tomto smere bol viac ako vítaným bonusom.  

Delegácia rozhodcov:
  • Stanislav Bara, Eduard Uhrin, Vladimír Karnay
Kde sledovať:

Foto: Ľuboslav Kurinec, Lukáš Droppan, Ladislav Szibilla