• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Z 8 tímov sú už len 4 a teraz pre nich štartujú boje o medaily. Kto pretaví výhodu domáceho prostredia vo svoj prospech a komu sa podarí uloviť prvý bod z palubovky súpera? 

Niké SBL 2023/2024 - 1. zápasy semifinále play off (sobota 27. apríla, 19.00 h):

Patrioti Levice (1.) - BC Komárno (4.)

/stav série - 0:0/

Pred zápasom: Patrioti mali spomedzi všetkých najkratšiu štvrťfinálovú sériu, tým pádom aj najdlhšiu prípravu na semifinále. Mnohí majú stále v pamäti legendárne finále spred roka, ktoré vyvrcholilo až posledným možným zápasom. Teraz sa tradiční rivali stretnú už v semifinále, to však nič nemení na tom, že nás čakajú atraktívne derby súboje a najmä vynikajúca divácka kulisa v oboch halách. Levice majú z aktuálneho ročníka istotu cenného kovu (minimálne bronzového, keďže vyhrali základnú časť), ale tímové ambície sú samozrejme väčšie. "Tešíme sa na zápas. Celý týždeň sme poctivo trénovali a sme pripravení. Komárno dobre poznáme, v tejto sezóne sme s nimi odohrali štyri ligové a jeden prípravný zápas na začiatku sezóny. Dúfam, že bude plná hala. Levice do toho," vyhlásil Rob Howard. 

Kým "žlto-zelení" mieria na tretí majstrovský titul po sebe, tak Komárno je v úspešnosti zbierania medailí tesne za nimi. Najskôr nováčikovský bronz, následne striebro a aktuálne tiež nie je ďaleko od toho, aby im na krk zavesili ďalší kov. Akej farby bude, to sa rozhodne v najbližších dňoch. "Diabli" nemajú čo stratiť, po všetkých trénerských a hráčskych zmenách je vlastne obrovským úspechom, že opäť nechýbajú v semifinále. "Postupom do semifinále sme dosiahli na náš druhý tohtosezónny cieľ. Prvým bolo byť v top štvorke, druhým byť v semifinále. Komárno má veľkú tradíciu, som tu druhú sezónu a za ten čas sme dosiahli mnoho dobrých výsledkov – medaily, účasti vo Final Four, takže takýto typ zodpovednosti a tlaku je pre mňa veľkou motiváciou," vravel v rozhovore pred sériou tréner Ivan Djordjevič.   

Delegácia rozhodcov:
  • Marek Kúkelčík, Martin Margala, Stanislav Bara
Kde sledovať:

18 

BC Prievidza (2.) - Spišskí Rytieri (7.)

/stav série - 0:0/

Pred zápasom: Dlhé roky potulovania po nížších priečkach v tabuľke sú definitívne uzatvorenou kapitolou, Prievidza sa vrátila tam, kde sú fanúšikovia a vedenie klubu chceli a teraz si opäť môžu naplno užívať eufóriu, či už na palubovke alebo z publika. Po veľkom štvrťfinálovom úspechu nad Interom budú čeliť ďalšiemu kvalitnému a skúsenému súperovi, ktorého sa však hráči z hornej Nitry rozhodne neboja. Bude zaujímavé sledovať, ako a či bude mať vplyv faktor to, že vo štvrtok večer hrali rozhodujúci zápas s klubom z hlavného mesta. "Každý vie, že Prievidza je basketbalové mesto. Posledné roky sa klubu vôbec nedarilo a myslím si, že tento výsledok urobil celé mesto šťastným. Plná hala, kopec detí, pre ktorých sú naši hráči vzormi, cítiť tú energiu, že ľudia sú znova šťastní a prežívajú to spolu s nami. Myslím si, že to je naša najväčšia výhra," uviedol tréner Saša Jakovič. 

"Novovešťania" sú už tradičným účastníkom semifinále, v tejto fáze play off nechýbajú tretí rok po sebe. Po celkom turbulentnej sezóne, v ktorej sa tímu nevyhli výsledkové výkyvy a napokon rezultovali až do šiesteho miesta po základnej časti, je postup medzi najlepšie kvarteto sezóny 2023/2024 považované za veľký úspech. S tým sa však skúsené družstvo Rytierov nemieni uspokojiť, keďže len druhýkrát v histórii klubu by sa mohlo predstaviť vo finále. Prvý krok už môžu urobiť na palubovke súpera. "Prievidza má za sebou ťažkú päťzápasovú sériu a uvidíme, či to bude naša výhoda, alebo nie. Domáci budú totiž nabudení, určite v eufórii, veď vyhrali rozhodujúci zápas košom v poslednej sekunde. Na druhej strane, určite ich to stálo veľa síl, uvidíme, čo zaváži viac. Každopádne, my sa musíme sústrediť na seba a kľúčom k postupu do finále bude podľa mňa uchmatnúť Prievidzi aspoň jeden domáci zápas. Vieme, že to bude extrémne ťažké, vieme aká búrlivá atmosféra nás čaká, no je to semifinále a my sa o to určite pokúsime. Budeme sa na to snažiť využiť šírku nášho kádra, no sme si vedomí, že bez bojovnosti a koncentrácie neuspejeme. Tak poďme do toho, nech majú diváci pravý basketbalový sviatok," povedal asistent trénera Erich Korfanta. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Anton Šarišský, Artjoms Ribakovs
Kde sledovať:

Foto: Lukáš Droppan, Ladislav Szibilla