• 1.

    LEV Levice
    21-7 49
  • 2.

    PDA Prievidza
    18-10 46
  • 3.

    SVT Svit
    18-11 47
  • 4.

    HAN Handlová
    16-11 43
  • 5.

    KMR Komárno
    16-12 44
  • 6.

    SNV Rytieri
    15-14 44
  • 7.

    INT Inter
    11-17 39
  • 8.

    LUC Lučenec
    9-20 38
  • 9.

    NIT Nitra
    3-25 31

Dnes to vypukne! Začína sa finálový turnaj Budiš Slovenského pohára. Významnou zmenou – popri novom marketingovom názve - oproti predchádzajúcim ročníkom je skutočnosť, že kompletný program štvrťfinále sa neodohrá na jednom mieste, ale bude paralelne prebiehať v štyroch mestách po celom Slovensku, konkrétne v Bratislave, Komárne, Prievidzi a vo Svite. Až na semifinále a finále sa postupujúce mužstvá presunú do Komárna.

SYSTÉM

Osmička účastníkov a ich zatriedenie do pavúka vychádza z priebežného umiestnenia po polovici základnej časti Eurovia SBL, čiže po 18. kole. Najvyššie nasadený je bratislavský Inter, ktorý sa dnes v mestskom derby stretne s Karlovkou. Južnoslovenské derby odohrá Komárno s Levicami, Prievidza doma hostí Banskú Bystricu a Svit zas Handlovú. Mimo pohárového diania zostali Spišská Nová Ves a Nitra, teda mužstvá, ktoré sa po 18. kole nachádzali na deviatej, resp. desiatej priečke.

OBHAJCA

Fanúšikom slovenského mužského basketbalu azda ani netreba pripomínať, že prvenstvo obhajuje Iskra Svit, ktorá vlani senzačne triumfovala na Final-Eight v Bratislave. Postupne vtedy eliminovala troch najväčších adeptov na celkové víťazstvo: najprv v prvom kole Prievidzu, v druhom vysoko favorizovaný domáci Inter a vo finále si vedená vynikajúcim Wesleym Channelsom poradila aj s Nitrou. Pre „medveďov“ to však bol iba začiatok spanilej jazdy. Na jej konci bol zisk bronzových medailí v extralige.

TOP FAVORIT

Tipovať víťaza je ošemetné. Kým v play-off sa hrá na viacero víťazstiev, v pohári je prvé zaváhanie zároveň tým posledným. Najvážnejších favoritov však, celkom logicky, nájdeme na čele tabuľky Eurovia SBL. Nemusíme mať kryštálovú guľu, aby sme si mohli dovoliť prorokovať, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa z pohára bude v nedeľu tešiť niekto z trojice Prievidza, Komárno a Inter. Keby napokon uspel ktokoľvek iný, bolo by to veľké a nepochybne aj príjemné prekvapenie.

Prievidza od 17. decembra neprehrala. Ťahá obdivuhodnú sériu jedenástich víťazstiev v rade. V rámci nej doma deklasovala Komárno (89:64), lekciu uštedrila aj Interu na jeho vlastnej pôde (72:58). „Baníkov“ charakterizuje perfektne fungujúca obrana, ale aj trpezlivá ofenzíva. Inak povedané: nepanikária ani vtedy, keď sa nedarí, naďalej hrajú svoju hru a môžu sa oprieť o viacero schopných zakončovateľov, ktorí sa neboja prebrať zodpovednosť. To robí z BC top favorita celého turnaja.

DOMÁCI

Komárno sa môže spoľahnúť, že ho vpred poženie oddané publikum. Každý, kto sa postaví proti zverencom trénera Miljana Čuroviča, sa bude musieť vyrovnávať s búrlivou atmosférou. Nikto nepochybuje, že ak domáci zaberú, môžu konkurovať Prievidzi, Interu i hocikomu inému a smelo pomýšľať na celkové prvenstvo. V posledných rokoch sa však výhoda domáceho prostredia stala pre usporiadateľské tímy skôr prekliatím: naposledy pred vlastným publikom neuspel Inter, pred ním aj Nitra, či Levice. Každá séria sa raz skončí, pred Komárnom teda stojí skutočná výzva.

ČIERNY KÔŇ

Pasovať Inter za čierneho koňa je trocha zavádzajúce, keďže sa bavíme o mužstve, ktoré disponuje azda najširším a najkvalitnejší kádrom. Aspoň papierovo. Lenže v posledných týždňoch nie je v najlepšej forme, čo potvrdil aj tréner Oleg Meleščenko. Tímu chce vtisnúť svoju filozofiu a aj keď podľa jeho vlastného vyjadrenia už vidí náznaky, k optimu má Inter ešte ďaleko. Napriek tomu chce byť v hre ešte aj v nedeľu. „Inter má vždy tie najvyššie ambície. Nikoho nezaujíma, v akom sme stave. My vieme, o čo ide, takže ideme bojovať od začiatku až do konca. Pre nás existujú len najvyššie ciele,“ povedal tréner Meleščenko.

Ako najvyššie nasadený účastník má úradujúci majster v prvom aj druhom kole pomerne priaznivý žreb. Vo štvrťfinále narazí na Karlovku, ktorú dosiaľ trikrát s prehľadom zdolal. V semifinále by sa potom musel porátať buď s Handlovou alebo Svitom. Nad obomi súpermi nedávno dominoval: s Handlovou hral naposledy predvčerom a zdolal ju 94:77.

PROGRAM

Ak sa dnes vyberiete na jeden zo štvrťfinálových duelov, vedzte, že začiatok je vo všetkých prípadoch rovnaký – 18:00. Prvé semifinále sa hrá zajtra v Komárne o 15:00, druhé o 18:00. Finále je na programe v nedeľu, rovnako od šiestej večer. Na záver ešte pridávame dobrú správu pre fanúšikov, ktorí nemôžu v sobotu a nedeľu merať cestu do Komárna: semifinále a finále ponúkne v priamom prenose televízia SlovakSport TV!

 

ŠTVRŤFINÁLE BUDIŠ SP

DNES (18:00): BK Inter Incheba Bratislava (1.) - VŠEMvs Karlovka Bratislava (8.)

DNES (18:00): MBK Rieker COM-Therm Komárno (2.) – Eucos Levickí Patrioti (7.)

DNES (18:00): BC Prievidza (3.) – ŠKP Banská Bystrica (6.)

DNES (18:00): Iskra Svit (4.) – MBK Baník Handlová (5.)

SEMIFINÁLE BUDIŠ SP

ZAJTRA (15:00): 1/8 – 4/5

ZAJTRA (18:00): 2/7 – 3/6

FINÁLE BUDIŠ SP

NEDEĽA (18:00): víťaz S1 – víťaz S2

 

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK