• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Je čas bilancovať, keďže základná časť Niké SBL 2023/2024 je za nami. V spolupráci s predajňou BBALLTOWN, zástupcom spoločnosti Peak na Slovensku, v tejto sezóne oceňujeme okrem iného najlepšieho slovenského hráča do 23 rokov. Za poslednú štvrtinu sa ním stal Ľubomír Urban mladší z Nitry.

Peak najlepší slovenský hráč do 23 rokov štvrtej štvrtiny základnej časti – Ľubomír Urban (Slávia SPU Nitra)

Stále prebiehajúca sezóna Niké SBL priniesla viaceré hráčske objavy medzi Slovákmi, o ktorých sa predtým toľko nevedelo, respektíve dostali oveľa významnejšiu rolu v tímoch. Do prvej kategórie patrí Ľubomír Urban mladší. Ten absolvoval prvú sezónu v najvyššej súťaži, pod taktovkou svojho otca, Ľubomíra Urbana staršieho ukázal, že môže patriť k dôležitým prvkom družstva.

Mládežnícky reprezentant Slovenska nastupoval pravidelne ako hráč základnej zostavy a podľa očakávania bol tak aj pri kľúčových momentoch v zápasoch. Výsledkovo ukázal nováčik v štvrtej štvrtine základnej časti progres, čoho dôkazom bol úspech nad Spišskými Rytiermi a viaceré tesné stretnutia s papierovými favoritmi. Sezóna sa síce pre Nitru 36. kolom základnej časti skončila, ale stále prevládajú na ich strane pozitíva. Urban mal v tejto časti sezóny priemer 10,6 bodu, 3,1 doskoku a 1,9 asistencie na zápas. Tieto hodnoty mu prinášali v dueloch priemernú užitočnosť na hodnote 5,6.

„Teším sa, že som získal toto ocenenie. Moje výkony postupne každým zápasom stúpali a toto je ukazovateľ toho, že robím dobrú robotu a určite ma to poženie vpred do ďalšej roboty a k ďalším úspechom. Výsledkovo sme sa držali s tímami, až na niektoré výnimky, celkom dobre. Snažili sme sa hrať kvalitný basketbal a užívame si každý zápas, ktorý odohráme. Ďakujem trénerom, vedeniu a hráčom, že sme opäť dotiahli pod Zobor ligový basketbal,“ povedal Urban k oceneniu.

Hráč Nitry bol spomedzi Slovákov s priemerom takmer 33 minút na zápas najvyťažovanejším hráčom súťaže. Celkovo sa v tejto štatistike dostal medzi najlepšiu desiatku ligy. Okrem toho mával priemerne cez 10 bodov, takmer 3 doskoky a 1,5 asistencie. Z aktívnych slovenských hráčov bol tretím najlepším strelcom základnej časti.

Foto: Lukáš Droppan