• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Úvodné dejstvo finálovej série bolo v réžii Patriotov. Proti Rytierom sa mohli oprieť o produkciu z trojbodovej vzdialenosti a lavičky, v oboch ukazovateľoch vyčnieval Ben Kováč. Práve s mužom prvého finálového zápasu sme prebrali cestu za úspechom, ale aj ďalšie dôležité aspekty stretnutia so Spišiakmi. 

Reprezentant Luxemburska so slovenským pasom, vytiahol na úvod súbojov o majstrovský titul jeden zo svojich najlepších výkonov v aktuálnom ročníku. Podobne ako mal na hosťujúcej strane Wesley Harris, tak aj Ben Kováč mal na svojom konte 20 bodov a index užitočnosti 22. V oboch prípadoch to bola najvyššia hodnota v rámci tímu. K tomu však krídelník pridal 4 doskoky, 3 asistencie a významne kladnú hodnotu plus/mínus bodov - 21. Jeho výkon dokumentovala navyše 70-percentná úspešnosť streľby. Na konci dňa však bolo najpodstatnejšie, že jeho tím otvoril víťazne finálovú sériu.

"Tešíme sa. Myslím si, že to bol dobrý tímový výkon. Päť hráčov malo dvojciferný počet bodov, super prístup. Nebolo na nás moc cítiť únavu, treba pochváliť chalanov za obranu, doskakovanie, množstvo rýchlych protiútokov a dávali sme strely, ktoré sme napríklad v prvom polčase proti Komárnu nedávali. Sme spokojní, ale ešte to neznamená nič. Vyhrali sme prvý zápas, ale už utorok to bude dôležité stretnutie v Spišskej Novej Vsi, v ktorom urobíme všetko, aby sme vyhrali," povedal muž prvého finálového zápasu. 

Ani nabitý program Levíc, za 7 dní to bolo pre nich štvrté stretnutie, napokon nehral rolu. Úspešne si uhájili výhodu domácej palubovky a aj naďalej platí, že v play off pred svojimi fanúšikmi ešte neprehrali. "Pomohlo trochu, že možno opadol z nás tlak eliminácie a mohli sme hrať trochu ľahšie. Hralo sa nám lepšie a asi nám lepšie sedia Ryteri. Chýba im pod košom Michael Fusek, to patrí k športu, preto by to bol možno iný duel, keby je k dispozícii. Dúfam, že budeme pripravení uspieť aj na ich palubovke, aj keď to bude náročné," zamyslel sa Kováč.

Okrem trojbodovej streľby, v ktorej "žlto-zelení" zaznamenali až 14 úspešných pokusov, bola ešte významnejším faktorom produkcia hráčov z lavičky. Pri konečnom výsledku (91:76), dokázali predčiť svojho finálového rivala v tejto štatistike o 17 bodov. Práve Kováč bol v tomto smere dôležitou postavou: "Celú sezónu máme veľkú rotáciu, niekedy nás ťahajú hráči zo základnej zostavy, niekedy z lavičky. Tréner má taký výber, že 9 hráčov pokojne môže byť v základnej päťke a prekvapiť súpera. Aj v predchádzajúcom stretnutí to ťahala lavička. Možno máme v tomto smere malú výhodu."

Po sobote je stav vo finálovej sérii 1:0 pre Patriotov, ale už v utorok 14. mája o 18.00 h sa na Spiši dá očakávať bielo-modré peklo. "Novovešťania" sú tiež v play off doma bez prehry a túto sériu by radi natiahli, inak dajú do rúk súperovi mečbal a ich sen o majstrovskom titule môže dostať veľké trhliny. "Spišská Nová Ves bude hrať inak. Do štvrtka čakali na svojho súpera, možno sa nevedeli tak pripraviť. Očakávame, že fanúšikovia im dodajú energiu, bude plná hala a my preto nemôžeme nikoho nechať, aby sa rozohral. Bude potrebné tímovo brániť a hrať kolektívne, ako v sobotu," dodal na záver krídelník Levíc. 

Foto: Lukáš Droppan