• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Na takýto program čakali asi všetci, pretože čo súboj, to náboj. V rámci 32. kola je tu 146. edícia derby Handlovej s Prievidzou. Pridáva sa tiež východ so svojim šlágrom, k Spišským Rytierom pricestujú hráči Svitu. Televízne kamery nasnímajú reprízu finále, na Levice čaká Komárno. A v Lučenci sa odohrá rozhodujúca bitka o poslednú miestenku v play off, "pelikáni" budú čeliť Nitre. 

Niké SBL 2023/2024 - 32. kolo základnej časti (sobota 16. marca)

MBK Baník Handlová - BC Prievidza (18.00 h)

Pred zápasom: Čakanie na víťazstvo sa pre "baníkov" v stredu neskončilo, no nie z výsledkových dôvodov. Súboj s Nitrou sa totiž predčasne skončil pre posunutý kôš a Handlovú tak čaká ešte jedna cesta do Nitry, v zatiaľ neznámom termíne. "Je pred nami zápas, na ktorý sa hráči oboch tímov vždy veľmi tešia. Byť súčasťou najpopulárnejšieho derby súťaže a hrať pred vypredanými tribúnami, je pre nás veľkou motiváciou. Prievidza naladila formu v tom najideálnejšom období a do Handlovej pricestuje s jasným cieľom. My sa ale musíme koncentrovať sami na seba a každý jeden z nás musí siahnuť až na dno svojich síl. Derby zápasy častokrát nie sú o kvalite tímov, či ich súčasnej forme. Rozhodujú v nich maličkosti a veľká dávka športového šťastia. Myslím si, že to sa prikloní k tímu s väčšou túžbou po víťazstve," zamyslel sa Branislav Pipíška. O motivácii jeho tímu sa nemusíme ani baviť, okrem toho, že proti sebe majú najtradičnejšieho rivala, tak by radi poslali 3-zápasovú šnúru prehier do zabudnutia a zostali v hre o druhé miesto po základnej časti. K tomu ich bude hnať vypredaná handlovská športová hala. "Nachádzame sa v zložitej, priam až alarmujúcej situácii. Stále sa nám nedarí nastaviť veci podľa predstáv a doposiaľ sme nezachytili správny smer. Saša Jankovič odvádza fantastickú prácu a Prievidza v uplynulú stredu ukázala, že je najlepším celkom súťaže. Napriek tomu urobíme všetko, aby sme sa posunili vpred. Verím, že v sobotu podáme bojovný výkon a uvidíme, na čo to bude stačiť," prezradil tréner Nenad Miloševič. 

Čo napísať k Prievidzi? Najlepšia forma za posledné roky, upevnenie tretieho miesta v tabuľke a obrovská herná chuť, to všetko momentálne zdobí zverencov trénera Sašu Jankoviča. V predchádzajúcom kole zaznamenali už deviaty úspech za sebou, keď triumfovali nad majstrovskými Levicami (80:71). Pochvalné slová počujú zo všetkých možných smerov, ale derby nemá nikdy favorita a práve duely s Handlovou môžu v priebehu pár sekúnd zmeniť náladu fanúšikovskej obce. O to dôležitejšie je toto 146. hornonitrianske derby. "Po náročnom zápase s Levicami nás už čaký ďalší ťažký zápas proti Handlovej. Je to tím, ktorý prešiel viacerými zmenami, takže to môže byť odlišný duel oproti tým predošlým, ktoré sme spolu v tejto sezóne odohrali. Poctivo sa pripravujeme na nášho súpera a verím, že s podporou našich fanúšikov, ktorých bude opäť veľa, to spoločne zvládneme a budeme pokračovať na našej víťaznej vlne," myslí si kouč Saša Jankovič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Anton Šarišský, Richard Sirocký
Kde sledovať:

13 

Spišskí Rytieri - Iskra Svit (18.00 h)

Pred zápasom: Spišiaci získali pred týždňom dôležité víťazstvo, keď proti Komárnu úspešne zvládli otočku a ustáli aj dramatickú koncovku (70:67). Teraz mali počas týždňa čas potrénovať a znovu sa zoznámiť s Lautarom Lopezom na pozícii rozohrávača. Uvidíme, aký prínos bude v jeho podaní tentoraz, ale ambíciou bude pokračovať v úspešnej domácej sérii, aby ešte prehovorili do boja na vyšších priečkach tabuľky. "Fakty hovoria jasnou rečou. Svit má fazónu a formu, v lige ťahá šnúru 5 víťazných zápasov, slušné výkony predviedol aj na Česko-slovenskom pohári. Oni to hrajú v úzkej rotácii, no hrajú to takto už roky a vychádza im to. Dôležité bude pokryť ich hlavné opory a pridať nejaký náš x-faktor. Ja pevne verím, že ním budú naši fanúšikovia, tešíme sa na plnú halu, je to derby a iste prídu aj priaznivci Svitu," uviedol asistent trénera Erich Korfanta. 

Len niekoľko kilometrov potrebujú Sviťania k tomu, aby prišli k svojmu regionálnemu rivalovi. Iskra mieri opäť za kvalitným umiestnením po základnej časti, aktuálne si drží druhé miesto, neprehrala už päť zápasov a jej herná pohoda je taktiež vysoká. V predchádzajúcom kole bez väčších starostí zdolali Lučenec (81:66) a teraz si robia zálusk aj na Rytierov. "Do konca základnej časti nám zostávajú už len štyri zápasy a každá výhra, či zaváhanie, nás môže stáť lepšie umiestnenie v tabuľke. V Spišskej nás nečaká nič ľahké, ale verím, že sa dostatočne dobre pripravíme, aby sme nastiahli našu víťaznú sériu," vyhlásil Róbert Rožánek. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Zubák, Peter Karniš, Peter Gacík
Kde sledovať:

DSC 3865 

BKM Lučenec - Slávia SPU Nitra (18.00 h)

Pred zápasom: Ak by sme hľadali najdôležitejší súboj v rámci 32. kola, tak paradoxne je to ten na konci tabuľky. Lučenec totiž delí len jeden krok od toho, aby mal definitívu účasti v tohtoročnom play off a určite by mu prípadným úspechom spadol obrovský kameň zo srdca. Naposledy pred svojimi fanúšikmi uspeli proti Interu Bratislava (94:92 po predĺžení) a práve v domácom prostredí dosiahli takmer všetky tohtosezónne úspechy. Prehra so Svitom (66:81) je v tomto smere zabudnutá, ciele "pelikánov" viac ako evidentné. 

Nitrania majú pred sebou imperatív víťazstva, inak budú už svoju nováčikovskú sezónu len dohrávať. Iná cesta nevedie, ak ešte chcú zdramatizovať súboj o 8. miesto v tabuľke. "V sobotu nás čaká Lučenec, s ktorým by sme túto sezónu určite nechceli skončiť s negatívnou vzájomnou bilanciou. Je to nepríjemný súper s vynikajúcou fanúšikovskou základňou, ktorý opakovane predviedol množstvo prekvapivých výsledkov a zvratov. Určite by sme chceli nadviazať na náš výkon z prvého polčasu zápasu s Handlovou, vyvarovať sa hlúpym chybám a tak ako minule, dotiahnuť zápas do uspešného konca," povedal Marek Mäsiar. Streda priniesla proti Handlovej kuriozitu v podobe predčasne ukončeného stretnutia kvôli poškodenej konštrukcii koša, čo je veľká škoda, pretože proti "baníkom" mali dobre rozohraný duel. "Píšeme tie zápasy ako listy knihy. Po zápase so Svitom sme hovorili o dobrej časti, teraz v nedohratom zápase s Handlovou sme zahrali vynikajúco polčas. Úloha je jednoduchá, prevrátiť ten list knihy zo zápasu s Handlovou, do zápasu s Lučencom a pokračovať v nastúpenom trende zlepšovania výkonov, za predpokladu, že sa dohrá zápas," dodal tréner Ľubomír Urban. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Stanislav Bara, Veronika Obertová
Kde sledovať:

 DSC 6768

Patrioti Levice - BC Komárno (19.00 h)

Pred zápasom: Levičania síce prišli o svoju dlhú víťaznú sériu, ale pred záverom základnej časti majú všetci vo svojich rukách. Na Prievidzu (71:80) už zabudli, po dlhom čase sa vracajú do svojho domovského stánku, v ktorom majú najlepšiu bilanciu spomedzi všetkých tímov súťaže. Návrat na pozitívnu výsledkovú vlnu by majstra opäť o krok bližšie priblížil k potvrdeniu prvenstva, čo ale proti vicemajstrovi nebude jednoduchá úloha. "Čaká na derby s Komárnom. Majú nových hráčov, bude to určite ťažký zápas. Máme dva dni na prípravu na zápas. Tešíme sa, že budeme hrať pred našimi fanúšikmi a spolu zabojujeme o novú víťaznú šnúru," prezradil Patrik Pažický. 

"Diabli" sa vydali správnym smerom v závere prestupového obdobia, akurát tomu ešte nejaký čas, aby všetko dokonale zapadlo do seba. Presne tak to dopadlo na Spiši, kde si nechali ujsť veľký náskok a potom prehrať tesným rozdielom (67:70). Dôležité bude mimo iného, či bude k dispozícii Zach Harvey. Komárno je aktuálne síce na piatej pozícii, ale na dohľad je opätovný návrat aj na druhé miesto. Stačí k tomu urobiť v Leviciach prvý krok. "Jedným slovom: derby. Myslím si, že ak budeme hrať našu hru, dobre si budeme posúvať loptu a hrať tvrdo, môžeme pomýšľať na úspech," povedal jasne Alonzo Walker. 

Delegácia rozhodcov:
  • Marek Kúkelčík, Ladislav Bartoš, Eduard Uhrin
Kde sledovať:

Foto: Ľuboslav Kurinec, Barbora Klorusová, Martin Havran, Lukáš Droppan