• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Už o niekoľko hodín štartuje aj so slovenskou účasťou B-kategória majstrovstiev Európy do 20 rokov v gruzínskom Tbilisi. Výber trénera Maroša Helmecyho sa predstaví v D-skupine proti Srbsku, Albánsku, Fínsku a Švajčiarsku. Kouč tohto tímu zhodnotil prípravu a ambície pred štartom na šampionáte.

Náš najstarší mládežnícky tím má za sebou približne trojtýždňovú prípravu v domácich podmienkach. Počas tohto obdobia odohral štyri prípravné stretnutia – s rovesníkmi z Maďarska (40:90 a 38:79) a Rakúska (64:74), a slovenskou „U18“ (60:70). „S prípravou som spokojný. Myslím si, že sme mali dostatok tréningových dní na to, aby sme sa zohrali a prešli si veci, či už v útoku alebo v obrane. Na chalanoch je vidieť motivácia. Niektorí sú tu prvýkrát a chcú ukázať, že aj oni vedia hrať basketbal. Odohrali sme štyri prípravné zápasy, v stretnutiach proti Maďarsku som nebol k dispozícii kvôli povinnostiam pri mužskej reprezentácii. Mojej úlohy sa zhostil môj asistent – Peter Ivanovič. Vyššie prehry nám ukázali, na ktorých veciach musíme zapracovať. Ešte sme hrali s Rakúskom a slovenskou 'U18', tam sa už prejavili aj pozitíva. Niektoré veci sme síce v týchto stretnutiach pokazili, ale bojovali sme. Keď bojujeme ako jeden tím, tak sa dá na to pozerať a vieme byť konkurencieschopní,“ zhodnotil Helmecy predchádzajúce dni a týždne.

Ústrednou témou už pri prvom rozhovore bola vysoká početnosť ospravedlneniek. Tento faktor výrazne zasiahol do tvorby záverečnej nominácie. „Som rád, že sú tu chalani, ktorí chcú. Na druhej strane, veľmi ma mrzí, že mnoho chalanov v našom hľadáčiku do nominácie, skončilo v uplynulých mesiacoch s basketbalom. Potom prišli do toho nejaké zranenia. Ešte sú tu tí, ktorí sa dostali na americké univerzity a ich školy od nich žiadajú absolvovanie letnej školy, aby to počas sezóny mali jednoduchšie. To sa dá pochopiť, ale chýbajú nám. Toto všetko narušilo určitým spôsobom nomináciu, ale pracujeme najlepšie, ako vieme,“ vyjadril sa tréner výberu do 20 rokov.

Šancu okúsiť atmosféru európskeho šampionátu tak dostanú niektorí mladší hráči, ktorí ešte vekovo spadajú do nižšej kategórie – U18. Helmecy si pochvaľuje spoluprácu so svojim trénerským kolegom: „Od začiatku je tam výpomoc s trénerom Karolom Wimmerom. Z jeho výberu do 18 rokov sú tu traja chalani – Solčánsky, Krajčovič a Misal, ktorí sa nedostali do užšej nominácie, my sme ich však hneď povolali, aby išli s nami.“

po u20 1

Ako sme uviedli na začiatku článku, Slováci si zahrajú v D-skupine so Srbskom, Albánskom, Fínskom a Švajčiarskom. Na úvod účinkovania tak nastúpia proti jednému z favoritov na postup do A-kategórie. „Hneď na začiatok máme asi najťažšieho súpera – Srbsko. Videá z prípravných zápasoch našich rivalov sa ťažko zháňajú v týchto mládežníckych kategóriách. Je úplne jedno, s akou zostavou sa predstavia, je to basketbalová krajina. Pre nás musí byť veľká pocta si s nimi zahrať. Budeme bojovať a výsledok sa ukáže na konci. Čo sa týka ostatných, tam moc toho nevieme, ale zápasy na turnaji nám hádam niečo ukážu,“ vyhlásil Helmecy.

Systém B-kategórie ME je v podstate dlhé roky totožný, zo skupín idú prvé dva tímy do štvrťfinále. Na ďalšie dve družstvá čakajú súboje o 13. – 16. miesto a najhoršie kolektívy si zahrajú o 17. – 19. miesto. Do „áčka“ sa prebojujú tri najlepšie kolektívy. „Cieľom je do každého zápasu ísť s tým, že ho chceme vyhrať. Nemáme najľahšiu skupinu, favoritom je určite Srbsko. U ostatných to bude záležať podľa zostáv a ako do toho zasiahol koronavírus. Chceme sa určite vyhnúť najspodnejšej skupine a hrať minimálne tú strednú časť. Všetko naviac by bol bonus. Je potrebné sa koncentrovať vždy len na ten najbližší zápas a ísť krok po kroku. Treba hrať tak, aby sme na konci so vztýčenou hlavou si mohli povedať, že súper bol aj lepší, ale my sme zo seba vydali maximum,“ uzatvoril rozhovor tréner Slovenska.

sr kos u20

Nominácia reprezentačného tímu Slovenska do 20 rokov na B-kategóriu ME (15. – 22. júla, Tbilisi/Gruzínsko):

hráči: Daniel Chaban, Samuel Misal, Samuel Solčánsky, Alex Krajčovič (všetci ŠBK Junior/Patrioti Levice), Dávid Harabin, Adrián Lysák, (obaja Iskra Svit), Patrik Lukáč, Matej Kielar (obaja BC Prievidza), Marek Foltín (BC Komárno), Marko Vranský (IS Horsens/Dánsko), Filip Akantis (MBK Victoria Žilina), Dávid Novák (BA Nymburk/ČR)

realizačný tím: Maroš Helmecy – hlavný tréner, Peter Ivanovič – asistent trénera, Martin Bielopotocký – kondičný tréner, Dušan Štofčík – masér, Roman Janoušek – vedúci družstva

 

Program Slovenska v D-skupine:

15. júla o 17.00 h: Srbsko – Slovensko

17. júla o 14.45 h: Slovensko – Albánsko

19. júla o 14.45 h: Fínsko – Slovensko

20. júla o 19.15 h: Slovensko – Švajčiarsko

22. júla – 24. júla: zápasy o umiestnenie

Foto: fiba.basketball