• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po odvolaní Olega Meleščenka z postu trénera slovenskej reprezentácie, sa vedeniu Slovenskej basketbalovej asociácie podarilo nájsť náhradu. Do nového predkvalifikačného cyklu povedie náš výber 56-ročný Chorvát Aramis Naglič. V realizačnom tíme zostáva v pozícii asistenta Michal Madzin, k nemu sa pridáva Bosniak Zlatko Jovanovič a na post asistenta zodpovedného za skauting a videoanalýzu sa presúva Maroš Helmecy. 

Naglič je úzko spätý so slovenským basketbalom, ešte z hráčskej kariéry bol súčasťou dominantnej éry Pezinka v našej najvyššej súťaži. Na Slovensko sa vrátil aj v počiatkoch svojej trénerskej etapy, keď počas sezóny 2012/2013 prebral taktovku nad Interom Bratislava. So "žlto-čiernymi" napokon vyhral majstrovský titul. Následne sa vrátil na päť rokov do Chorvátska, aby sa pred sezónou 2018/2019 opäť dohodol s tímom z Pasienkov. Aj v tomto prípade bolo z toho zlato a pokojne mohlo byť aj ďalšie, ale sezónu 2019/2020 predčasne ukončila pandémia koronavírusu. Okrem toho reprezentoval s Interom slovenský basketbal v Európskom pohári FIBA.

V uplynulých dvoch rokoch sedel chorvátsky kouč na lavičke rakúskej Viedne. Aj v tomto pôsobisku bol Naglič úspešný, dôkazom je majstrovské double (liga a pohár) z predchádzajúcej sezóny a účasť v semifinále Alpsko-jadranského pohára. Mimo toho bol nedávno asistentom trénera pri reprezentácii Chorvátska. Spolu s ním prichádza na pozíciu asistent trénera súčasný kouč Komárna Zlatko Jovanovič. Bývalý hráč Prievidze zastával v uplynulých týždňoch rovnakú funkciu pri reprezentačnom tíme Iránu. Pri slovenskom tíme zostáva Michal Madzin ako asistent, Maroš Helmecy dostáva funkciu asistenta zodpovedného za skauting a videoanalýzu.  Informáciu prinieslo rozhodnutie Výkonného výboru SBA a tiež stredajšie vydanie Denníku Šport. 

Nagliča a jeho realizačný tím čaká už na konci augusta prvá trénerská výzva, so Slovenskom vstúpi do druhej fázy predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025. Súpermi jeho zverencov v D-skupine budú Severné Macedónsko, Dánsko a Nórsko. Hneď na úvod sa predstavia doma proti Nórsku (25. augusta) a následne ich čaká duel v Severnom Macedónsku (28. augusta).

Táto časť sa hrá systémom doma-vonku, ďalšie duely sú na programe v novembri 2022 a februári 2023. Víťazi skupín a Cyprus, ako organizátor záverečného turnaja, si zabezpečia miesto v riadnej kvalifikácii, na ostatné tímy čaká ešte jedna šanca. V tretej fáze predkvalifikácie, ktorá by mala odštartovať v auguste 2023, budú v hre posledné miesta, do tejto časti sa pridajú neúspešné tímy z prvej a druhej fázy. V prípade postupu do kvalifikácie ME 2025 sa Slovensku výrazne otvorí šanca k premiérovej účasti medzi európskou elitou. Zo 4-členných skupín by mali postupovať na záverečný turnaj do Lotyšska, Fínska a na Cyprus prvé tri tímy.

Foto: Lukáš Droppan