• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Basketbalisti Slovenska opäť vstupujú do predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025, tentoraz do jej záverečnej, tretej fázy. V hre je v rámci I-skupiny jedno postupové miesto, ktoré by mohlo dostať zverencov Aramisa Nagliča opäť zo spodných poschodí európskeho basketbalu. Slovenský tím verí v získanie tejto miestenky, o šanciach už napovie úvodný duel v Rumunsku (sobota 22. júla o 17.30 h).

Slovenská reprezentácia má za sebou kratšiu, ale o to intenzívnejšiu prípravu, ktorú rámcovali tri prípravné stretnutia. Najskôr v Chorvátsku proti domácemu výberu (68:89) a následne víťazný dvojzápas s Rakúskom (90:65 a 79:60). „Príprava bola dosť kvalitná, mali sme dobrý program a toľko času, koľko mala každá druhá reprezentácia počas letného reprezentačného okna, takže si myslím, že sme urobili dobrú robotu. Bez Brodzianskeho sme odohrali prípravný zápas proti kvalitnej reprezentácii Chorvátska a tiež prvý duel proti Rakúsku. Len v treťom stretnutí sme boli kompletní. Zápasy ukázali dobrú energiu, progres niektorých hráčov oproti predošlému reprezentačnému oknu. Môžeme byť šťastní z toho, ako sme vyzerali. Súperov sme mali presne na mieru,“ zhodnotil prípravu tréner Aramis Naglič.

Už celkom tradičnou témou je obmena mien v jeho výbere, oproti februárovým stretnutiam absentujú niektoré opory. V tomto prípade je reč najmä o triu Mário Ihring, Martin Bachan a David Abrhám. „Reprezentačná zostava sa vždy dosť mení, pretože nikdy nevieme, kto príde alebo nepríde. Aj teraz nám budú chýbať dosť skúsení a dôležití hráči. Máme však skúsenosť, že ostatní sa veľmi rýchlo chytia toho, čo chceme a zvyknú si na novú rolu v tíme,“ neskrýva optimizmus kouč slovenského tímu.

Prirodzenými zmenami sa otvára cesta pre nových lídrov, medzi ktorých sa nedávno zaradil Jakub Mokráň: „Máme za sebou tri týždne tréningov a prípravných zápasov. Myslím si, že sme v dobrej forme. Stretnutie s Chorvátskom nám ukázalo, že sa vieme držať aj so silným súperom. Pri Rakúšanoch sme mohli vidieť, že keď hráme svoju hru, tak sme o triedu lepší. Možno sme o niečo mladší, ale nevidím tu nejaký veľký rozdiel, čo sa týka úloh a zodpovednosti. Sme dobre naladení, veríme si a urobíme všetko, aby sme vyhrali.“

DSC 8723

Postupový kľúč v predkvalifikácii ME 2025 je nekompromisný, do „riadnej“ kvalifikácie sa dostanú len víťazi skupín. Na neúspešných opäť čaká dlhšia izolácia od konfrontácie s najlepšími tímami Európy, konkrétne by malo ísť o predkvalifikáciu na majstrovstvá sveta 2027. Cieľ v tomto smere je pre Slovákov jasný. „Vybojovanie postupového miesta by bolo fajn pre tých chalanov, ktorí prišli a trénovali. Bol by som rád, keby sa to stane. Mali by sme viac zaujímavých zápasov, s lepšími súpermi a hráči by sa mohli ukázať. Moja motivácia a aj hráčov je veľká. Ukázali sme, že máme v rámci tímu dobrú energiu. Hráči hrajú so srdcom. Škoda, že sme z predkvalifikácie nepostúpili hneď, ale Nórsko veru už nie je outsider, keďže teraz zdolalo Bulharsko. Sme motivovaní a všetci chceme urobiť dobrú robotu,“ vyhlásil Naglič.

Z tohto pohľadu bude mimoriadne kľúčový už úvodný duel Slovenska v I-skupine. Rumunsko už odštartovalo svoju predkvalifikačnú kampaň, v Albánsku po tuhom boji zvíťazilo 87:83. „Rumunsko je dosť kvalitný súper. Mozgom alebo motorom tímu je skúsený americký rozohrávač Kris Richard, ktorý hrá rutinérsky. Možno nemajú veľké mená, ale hrajú v kvalitných kluboch. Rumunská liga má svoju kvalitu, vysoké rozpočty, preto mnoho klubov má svojich hráčov v reprezentáciách,“ prezradil viac o súperovi reprezentačný kormidelník. Podobne to vníma aj Mokráň: „Prvý zápas s Rumunskom bude dosť dôležitý, čiže by bolo dobré začať víťazstvom. Chceme sa dostať z predkvalifikácií a hrať priamy o postup na majstrovstvá Európy.“

DSC 7544

Hra pod vedením Aramisa Nagliča má jasnú tvár a čo je najpodstatnejšie, prináša výsledky. Ak berieme do úvahy všetky odohrané stretnutia (súťažné a prípravné) od novembra 2022, tak aktuálne má jeho tím bilanciu 6 výhier a len jednej prehry. „Veľa času hráme s dvoma rozohrávačmi, to chcem a páči sa mi to, pretože máme dostatok kreativity. S Brodzianskym na pozícii 4/5 máme tiež vnútorného playmakera. Keď máme k dispozícii Malovca, tak máme aj veľkosť. Možno nám chýba trochu atletickosti, ale to, čo sme doteraz odohrali, tak vyzeralo dosť dobre. Mám pred týmito zápasmi umiernený optimizmus. Veľmi by som chcel a dúfam, že urobíme dobrú robotu,“ dodal na záver tréner Slovákov.

Svoje domáce stretnutia odohrá reprezentácia v Leviciach, všetky ich predkvalifikačné zápasy by mala odvysielať v priamom prenose športová televízia JOJ Šport.

DSC 8673

Nominácia Slovenska na tretiu fázu predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025 (22. júla – 5. augusta):

hráči: Matej Majerčák (NH Ostrava/ČR), Vladimír Brodziansky (Joventut Badalona/Šp.), Milan Szabó (Inter Bratislava), Tomáš Pavelka (Tartu Ülikool/Est.), Jakub Mokráň (BK Opava/ČR), Marek Doležaj (Keflavík Karha/Isl.), Dalibor Hlivák (Spišskí Rytieri), Samuel Volárik (BC Komárno), Lukáš Bolek (BC Prievidza), Timotej Malovec (KK Mega Basket/Srb.), Šimon Krajčovič, Michael Fusek (bez klubovej príslušnosti)

realizačný tím: Aramis Naglič - hlavný tréner, Michal Madzin, Maroš Helmecy - asistenti trénera, Michal Ondruš - generálny manažér, Enriko Smák - kondičný tréner, Juraj Sluka - fyzioterapeut

 

Program Slovenska v I-skupine predkvalifikácie ME 2025:

22. júla o 17.30 h: Rumunsko - Slovensko

26. júla o 18.00 h: Slovensko - Albánsko

2. augusta o 18.00 h: Slovensko - Rumunsko

5. augusta o 20.30 h: Albánsko – Slovensko

 

Tabuľka I-skupiny:

1. Rumunsko 1 1 0 87:83 2

2. Albánsko 1 0 1 83:87 1

3. SLOVENSKO 0 0 0 00:00 0

Foto: Lukáš Droppan