• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po žrebe B-kategórie mládežníckych majstrovstiev Európy, je už jasné, kto povedie Slovákov z pozície hlavného trénera na týchto podujatiach. V lete si bude plniť pri reprezentácii do 16, 18 a 20 rokov povinnosti trio Nenad Miloševič, Danilo Rakočevič a Karol Wimmer.

O ich schválení rozhodol Výkonný výbor Slovenskej basketbalovej asociácie na základe odporúčania Komisie vrcholového basketbalu. Wimmer sa ujal už skôr najmladšej súťažnej kategórie, v decembri sa s ňou predstavil na Turnaji olympijských nádejí v Poľsku. S „U16“ vyhral nad rovesníkmi z Česka (88:75) a Maďarska (84:57), nestačil akurát na Poľsko (56:107). Jeho reprezentačný tím vycestuje v auguste (8. – 17. augusta) do rumunského Pitešti, kde bude obhajovať 7. miesto spred roka. Súperom Slovákov v C-skupine budú Rumuni, Briti, Íri, Dáni a Nóri.

Pri výbere do 18 rokov pokračuje v pozícii hlavného trénera Danilo Rakočevič: „Byť trénerom reprezentácie vnímam ako veľkú česť. Myslím si, že pre každého trénera je to extra motivácia. Ja som už niekoľko rokov súčasťou reprezentačných tímov Slovenska. Som veľmi rád, že tu som. Rád s týmito chlapcami pracujem, venujem sa im počas leta. Majstrovstvá Európy sú špeciálnym a zaujímavým turnajom, tiež veľká skúsenosť pre trénera a hráčov.“

Jeho družstvo sa predstaví na prelome júla a augusta (26. júla – 4. augusta) v severomacedónskom Skopje, pred rokom obsadili 8. pozíciu. V A-skupine narazí Slovensko na Čiernu Horu, Holandsko, Rumunsko a Bulharsko. „Človek v podstate nevie, ako vyzerajú ďalšie ročníky súperov. Opäť sme išli z piateho koša, aj napriek dobrým výsledkom 'U16' a 'U18', ale je to tak, ako to je. Čierna Hora je favoritom a je pre mňa zaujímavé, že druhýkrát budem hrať proti svojej krajine. Ich ročník je veľmi zaujímavý, ak budú kompletní, tak môžu byť jeden z favoritov turnaja. Holandsko je nepríjemný súper, niekoľko rokov boli v A-kategórii, s Rumunskom sme mali veľmi nepríjemnú skúsenosť na záver turnaja. Bulharsko strieda lepšie a horšie generácie, tiež môže byť nepríjemné. Minulý rok som hovoril pri ťažkej skupine, že našim cieľom je postup, preto robíme predsa šport. To chcem preniesť aj na hráčov, lebo samotná účasť nemôže byť cieľom,“ vyjadril sa Rakočevič na adresu súperov.

IMG 8182

Pri „dvadsiatke“ vystriedal Richarda Leška na lavičke Nenad Miloševič, súčasný kouč Handlovej: „Je to veľká česť byť trénerom reprezentácie do 20 rokov a zároveň aj veľká výzva. Keď mi to ponúkli, tak som ani sekundu neváhal. Poznám tých chalanov, viem, že je to dobrý ročník a je tam s kým pracovať. Samozrejme, v lete budeme múdrejší. Verím, že všetci chalani budú zdraví a mať chuť stráviť leto s reprezentáciou. Z môjho pohľadu je to pre každého hráča vrchol ročníka a česť reprezentovať krajinu na majstrovstvách Európy. Verím, že odozva od hráčov bude dobrá a poskladáme ten najlepší tím. Nie je to len o 12 najlepších hráčoch, ale musíme nájsť 12 chalanov, čo vedia spolu fungovať najlepšie v krátkom časovom období. Pre mňa je to veľká satisfakcia, že ľudia na asociácii si všímajú moju robotu, dôkladnosť a zanietenosť k tomu, čo robím, za čo im ďakujem.“

Najstarší mládežnícky výber Slovenska si zahrá v júli (12. – 21. júla) v rumunskom Pitešti, do A-skupiny dostali Chorvátsko, Lotyšsko, Fínsko a Švajčiarsko. „Dostali sme asi najnáročnejšiu skupinu. Čo sa týka kvality tímov, sú tam mužstvá z basketbalových krajín, v Chorvátsku, Lotyšsku a Fínsku je basketbal viac ako šport, čím si myslím, že som povedal dosť. Švajčiari to majú tiež dobre nastavené. V lete však budeme múdrejší, keď začneme skautovať mužstvá, budeme vedieť, kto príde v akom zložení a kto má aký silný ročník. Mám predstavu, ako budeme hrať, akým štýlom a verím, že potenciál chalanov využijeme na maximum. To bude moja úloha za krátky čas, nájsť obranný a útočný systém, ktorý nám najviac sedí, tvrdo bojovať v každom zápase a verím, že želaný výsledok sa dostaví,“ dodal Miloševič.

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák