• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Na účinkovanie nováčika VŠEMvs Karlovka Bratislava v Eurovia SBL sme si už stihli zvyknúť. Teraz sme sa dočkali bitky o Bratislavu. V nedeľu totiž budeme po dlhých rokoch svedkami bratislavského derby, premiérovo však medzi Interom a Karlovkou.

V minulosti pritom mestské derby neboli ničím výnimočným. A spomeňme si na deväťdesiate roky, keď v ročníku 1996/97 pôsobili v najvyššej súťaži naraz dokonca až tri družstvá z hlavného mesta – AŠK Inter Slovnaft, Iskra Matador a Štart SC Benzinol! K tomu pokojne môžeme pridať ďalšieho lokálneho rivala – sotva dvadsať kilometrov vzdialený BK Slovakofarma Pezinok. Koľko vody odvtedy pretieklo v Dunaji, vedia povedať azda len hydrológovia.

Najprv sa z najvyššej súťaže vytratilo druhé bratislavské mužstvo, potom, v roku 2003 a opakovane v roku 2011, aj Pezinok. Inter nadlho „osirel“. Jeho generálny manažér Michal Ondruš si však ešte mestské derby dobre pamätá. Zažil ich ako hráč štyroch rôznych bratislavských mužstiev – Interu, Štartu, Matadoru aj ŠKP: „Ktorýkoľvek klub bol v najvyššej súťaži, vždy to bolo tak, že Inter bol v mestskom derby favorit. Často ale tie stretnutia spĺňali všetky kritériá derby zápasov a teda aj napriek výkonnostnému rozdielu bolo veľa duelov dramatických, vyrovnaných a mali špecifický náboj. Hráči sa dobre poznajú, mnohí z nich hrávali vo viacerých bratislavských kluboch. Aj teraz je to tak, viacero hráčov Karlovky v minulosti pôsobilo v Interi. Preto nejde o žiadny bežný zápas. Som veľmi rád, že po dlhých rokoch má Bratislava dvojnásobné zastúpenie v lige a sám som zvedavý, ako bude vyzerať prvé mestské derby po toľkých rokoch.“

Favoritom je, pochopiteľne, majstrovský Inter. Drží sa na čele, doma je zvlášť silný, keď v Hant aréne najprv zdolal Svit (98:92), potom rozdrvil Banskú Bystricu (95:60), Nitru (109:54) a naposledy lekciu aj dovtedy nezdolanému Komárnu (87:71). Celkovo ťahá sériu šiestich víťazstiev v rade. Naproti tomu Karlovka stavajúca výlučne na mladých Slovákoch, najmä vysokoškolákoch, vyhrala v prvom kole v Nitre (76:71), ale potom šesťkrát po sebe neuspela. Podarilo sa jej to znova až v stredu proti Handlovej (81:73). Práve tento úspech by ju mohol nakopnúť pred prestížnym zápasom. „Naše mužstvo má perspektívu, ale Inter je veľmi silný a bude veľkým favoritom,“ hovorí Milan Černický, tréner Karlovky a v minulosti aj hráč Interu a pokračuje: „Podľa mňa práve takéto zápasy sú najlepšie pre hráčov, pre individuality, lebo si môžu dovoliť nejaké veci navyše, hrať otvorenú partiu a nebáť sa o výsledok, či prehráme alebo vyhráme. Chceme naozaj hrať atraktívne a sám som zvedavý, ako to skončí. Ale verím mojim hráčom, že budú hrať sebavedomo a nebudú zakríknutí.“

(as)

„SVIATOČNÝ“ PROGRAM SBL

Okrem derby Inter – Karlovka sa cez víkend hrajú aj štyri ďalšie zápasy deviateho kola. V sobotu na seba narazia Svit s Levicami, Handlová s Nitrou a v šlágri kola Prievidza privíta Komárno. V nedeľu potom Eurovia SBL pokračuje spomínaným bratislavským derby a duelom Spišská Nová Ves – Banská Bystrica. Vo všetkých piatich prípadoch je úvodný rozskok plánovaný na 18.00. 

 

Článok vyšiel v denníku Šport dňa 31.11.2014
Ďakujeme za súhlas s uverejnením