• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V úvodnom kole nového ročníka Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy víťazili domáce tímy. Česť hosťujúcich družstiev zachraňovala Karlovka, ktorá vyhrala na palubovke Nitry.

MBK SPU Nitra - VŠEMvs Karlovka Bratislava 68:81 (16:21, 13:21, 25:22, 14:17)

Nitra: Pejovič 20, Stojanov 10, Štefek 7, Demeritte 5, Samek (Novysedlák 18, Miloševič 4, Kysela 1, Bisaha a Pánis 0)

Karlovka: Kožár 12, Hlivák a Židzik po 10, Brliť 9, Podhorský 0 (Doležaj a Halmeš po 11, Abrhám 7, Hašan 6, Krajčír 5, Galád a Pasovský 0)

TH: 26/17 - 19/14, Fauly: 23 - 26, Trojky: 7 - 13, Rozhodovali: Pipíška, Bara, Bartoš

Povedali po zápase:

Peter Seman (tréner Nitry): "Prehrali sme zaslúžene, Karlovka bola celý zápas lepšia, aktívnejšia. Rýchlejšie reagovali, boli strelecky disponovaní. Naši lídri na domácej pôde strieľajú s 15% úspešnosťou, tak nemáme šancu vyhrať žiadny zápas. Hráči, ktorí mali mužstvo ťahať, sa musia zamyslieť nad svojimi výkonmi."

Ladislav Stojanov (hráč Nitry): "Celý týždeň sme sa pripravovali na tento zápas a chceli sme vyhrať. Zrejme sme aj boli pod väčším tlakom práve preto, že sme chceli uspieť, ale žiaľ stal sa pravý opak. Povedali sme si, čo chceme a ako chceme hrať, ale naša hra bola nervózna, kŕčovitá a s chybami. Mrzí nás táto domáca prehra a zvlášť kvôli tomu, že to prehra so súperom, s ktorým sa môžeme biť o play-off." 

Peter Ivanovič (tréner Karlovky): "Zo začiatku bolo vidieť nervozitu a to, že to bol úvodný zápas sezóny. Do prvej štvrtiny sme vstúpili dobre, ale v tej druhej nám koncentrácia išla dole. Po prvom polčase sme mali 11 strát, neskôr 22. Myslím si, že v takomto zápase je to dosť. Naopak v doskokoch sme preskákali súpera a určite aj niekde tam sa zrodilo naše víťazstvo. V konečnom dôsledku to bola dobrá hra. Boli tam hluché chvíle, ale som rád, že sme to dotiahli do úspešného konca." 

Branislav Brliť (hráč Karlovky): "Hneď v úvode sme si vytvorili mierny náskok, čo bolo určite dôležité. Ten sme neskôr vlastnými chybami strácali. V šatni sme si však povedali, že chceme udržať konštantný výkon na úrovni toho, keď sme hrali ozaj dobre. V druhom polčase sme aj dobre bránili. Samozrejme bolo tam aj dosť chýb, ale sme radi za víťazstvo, ktoré do budúcna môže pre nás znamenať veľa."

 

BK Levickí Patrioti - BK Iskra Svit 106:70 (29:17, 23:19, 30:17, 24:17)

Levice: Keely 19, Djurič 14, Djokič 13, Summers 12, Musil 11 (Nofflet 12, Josipovič 10, Klár, Krajčovič a Marchyn po 5, Adámik a Vojtek 0)

Svit: Palm 25, Shoutvin 18, Singletary 15, Jankovič 3, Bachan 2 (Belavý 4, Fleming 3, Findura, Kubaský a Sarna 0)

TH: 18/13 - 16/10, Fauly: 18 - 23, Trojky: 9 - 10, Rozhodovali: Brziak, Karniš, Kovalčík

Povedali po zápase:

Teo Hojč (tréner Levíc): „Dnes to bol tímový výkon, všetci spravili svoju robotu pre tím a to nás priviedlo k víťazstvu. Neznamená to ale nič, je pred nami veľa zápasov, musíme si udržať koncentráciu a pokračovať v tvrdej práci aj naďalej. Ďakujeme naším fanúšikom, lebo to boli oni kto nás dnes naštartoval za víťazstvom.“

Reginald Keely (hráč Levíc): „Bol to dnes podarený večer v podaní nášho tímu. Zachytili sme úvod zápas a stupňovali tempo hry, čo nám prinieslo zaslúžené víťazstvo. Myslím, že sme dnes vyslali všetkým súperom správu, že sme tu a treba s nami počítať. Nebol som nervózny pred zápasom, len som sa už nevedel dočkať kedy to začne. Poznám súťaž, rovnako som poznal tím Svitu, takže to bolo len o tom, aby sme odviedli dobrú robotu a to sa nám podarilo.“

Michal Madzin (tréner Svitu): „Ťažko sa hodnotí dnešný zápas. Levice viedli od začiatku, v úvode druhého polčasu sa dostali do trháku a potom sa už nedali zastaviť. Predstavovali sme si iný vstup do sezóny, nedá sa však nič robiť, musíme pracovať ďalej. Hoci v prvom polčase bodovali len traja alebo štyria naši hráči, problém v našej hre bol skôr v obrane ako v útoku.“

Saša Jankovič (hráč Svitu): „Levice mali lepší vstup do zápasu hrali tímovejšie a zaslúžene zvíťazili. Pred nami je ešte veľa roboty, s takouto defenzívou akú sme dnes predviedli sa bude ťažko vyhrávať. Ideme však ďalej, je to ešte len začiatok sezóny a pred nami je veľa zápasov.“

 

BK Inter Bratislava - KB Košice 88:84 (21:19, 19:17, 23:17, 25:31)

Inter: Rančík 23, Radukič 17, Vlahovič 12, Barač 10, Bulatovič 4 (Mrviš 10, Bilík 8, Kozlík a Páleník po 2, Hoferica 0)

Košice: Žiak 22, Pilčevič 18, White 10, Ivelja 9, Zimič 6 (Baťka 11, Baldovský 8, Galata a Vasojevič 0)

TH: 10/9 - 28/22, Trojky: 9 - 10, Fauly: 28 - 19, Rozhodovali: Tomašovič, Doušek, Matejčík

Povedali po zápase:

Oliver Vidin (tréner Interu): „Zranil sa nám rozohrávač Bulatovič, do konca zápasu to musel ťahať Vlahovič, ktorému sa dnes až tak nedarilo. Naproti tomu, Bulatovičovi sa darilo, mal efektivitu +14 a robil rozdiel na ihrisku. Čaká nás ale ďalší zápas, musíme sa už naň koncentrovať a na tento zabudnúť. Bolo to prvé kolo, vždy je to tak. Hrali sme doma, cítili sme tlak, že musíme zvíťaziť. Dúfam ale, že do ďalších kôl bude náš prejav stále lepší a lepší.“

Goran Bulatovič (hráč Interu): „Sme spokojní, že sme vyhrali hneď prvý zápas, čo je podstatné. Zdolali sme tím, ktorý bude v lige určite patriť do prvej štvorky, je veľmi kvalitný a prehrali sme s ním v poslednom prípravnom zápase. Na toto stretnutie sme sa pripravovali celý týždeň. Začali sme nervózne, potom sme sa dali dokopy, hrali sme našu hru, tvrdo v obrane, dali sme viacero ľahkých košov. Súper sa v závere chytil. Neviem, možno v dôsledku našej únavy. Nakoniec sme to zvládli a vyhrali sme.“

Ivan Benninghaus (generálny manažér Košíc): „Výsledok je po priebehu zápasu pre nás veľmi lichotivý, pretože počas troch štvrtín sme na Inter nemali. Niežeby sme boli horší tím, ale hrali sme, najmä v obrane, veľmi zle. Nemali sme doskočené lopty, tým sme nevedeli založiť rýchly protiútok a dávali sme Interu stále šance, aby nám odskakoval. Pozitívum nachádzam v tom, že v poslednej štvrtine sme sa dokázali vrátiť do zápasu a v záverečných minútach sme z toho urobili drámu. To som rád. Samozrejme, boli by sme šťastnejší, keby sme odchádzali ako víťazi. Ale je to len začiatok sezóny a čaká nás ešte veľa roboty. Verím, že sa to bude už len zlepšovať.“  

Stanislav Baldovský (hráč Košíc): „Zápas bol vyrovnaný, no bola tam minútka či dve, keď nám zrazu ušli na vyše dvanásť bodov. Vedeli sme sa dotiahnuť na nejaký egal, ale bohužiaľ prišli tri či štyri chyby v obrane, ktoré súper využil, mal voľnú streľbu, dal trojky. Bola to taká naša smola. Ale musím poďakovať chlapcom, bojovali sme štyridsať minút a podľa mňa, prehrať na Interi o štyri body je dobrý výsledok. Ukázali sme Slovensku, ostatným klubom, že vieme hrať basketbal a budeme patriť medzi špičku.“

 

MBK Lučenec - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 89:69 (27:16, 23:14, 19:23, 20:16)

Lučenec: Stojačič 37, Rountree 17, Mandič 13, Sims 8, Pipíška P. 0 (Jurjevič 7, Rendla 6, Pipíška B. 1, Jackuliak a Zorvan 0)

Spišská Nová Ves: Henry 17, Hovaňák a Solevič po 16, Antoni 4, Osvald 0 (Majerčák 9, Dolník 6, Lenárt 1, Krajňák a Smik 0)

TH: 32/20 - 21/13, Trojky: 5 - 4, Fauly: 19 - 24, Rozhodovali: Turčin, Margala, Bartoš

Povedali po zápase:

Ivan Kurilla (tréner Lučenca): Bola to ukážka prvého zápasu sezóny, kedy, samozrejme, chce zvíťaziť každé družstvo. Naša nervozita bola o to väčšia, že sme hrali na domácej palubovke. Ani káder nebol stopercentne v poriadku a v priebehu uplynulého týždňa sme riešili zdravotný stav viacerých hráčov. Takže to určite nebolo optimálne a aj tieto faktory prispeli k dnešnému priebehu zápasu. Z môjho pohľadu bol prvý polčas veľmi dobrý a v šatni sme si povedali, že do tretej štvrtiny nastúpime rovnako zodpovedne. Žiaľ, vlastnými chybami sme vrátili súpera do hry. No práve v týchto momentoch bolo cítiť práve to, čo som spomínal – choroby hráčov z minulého týždňa. Napriek tomu sme to v závere opäť vytiahli a hosťom sme dokázali odskočiť na tých 15-17 bodov a celý zápas sme bezpečne kontrolovali či už z pohľadu lavičky, alebo hráčov, ktorí boli na palubovke. Víťazstvo nás veľmi teší, veď je to prvá výhra v sezóne a navyše pred domácimi fanúšikmi a ja pevne verím, že tých výhier bude ešte viac."

Branislav Pipíška (hráč Lučenca): „Sme veľmi radi, že sa nám podarilo vstúpiť do novej extraligovej sezóny víťazne. Určite nás to teší o to viac, že sme naplno bodovali pred domácim publikom a zvíťazili dvadsaťbodovým rozdielom. Je pravda, že niektoré pasáže hry neboli najideálnejšie, napriek tomu sme si dokázali od súper držať dostatočný náskok a do záverečného klaksónu ho ustrážiť a ešte aj navýšiť.  Ďakujeme fantastickým lučeneckým divákom, ktorí boli skvelým hnacím motorom nášho mužstva."

Dávid Demečko (tréner Spišskej Novej Vsi): „Domáci nám dnes trochu ušli v prvej štvrtine, kedy odskočili na rozdiel desiatich bodov, a nám sa už potom ťažko vracalo späť do zápasu. Ešte v predposlednej a poslednej štvrtine sme ukázali, že vieme zabojovať a stiahli sme Lučenec na deväť bodov, ale to bolo z našej strany asi tak všetko. Musíme začať viac pracovať a víťazstvá sa snáď dostavia. Každopádne Lučenčanom gratulujem k dnešnej výhre."

Daniel Lenárt (hráč Spišskej Novej Vsi): „Ako sa nám to stávalo aj v minulosti, ani dnes sme nezachytili úvod zápasu. Lučenčania nám ušli na viacbodový rozdiel. Ako-tak sme sa do duelu vrátili po polčasovej prestávke, no znovu, keď sme boli na rozdiel nejakých deväť - desať bodov, urobili sme veľa chýb v obrane a mali sme nespočetné množstvo strát. To sa v takom zápase ťažko vyhráva."

 

BC Prievidza - MBK Handlová 76:68 (25:18, 22:20, 20:16, 9:14)

Prievidza: Jones 24, Dramičanin 13, Batina 8, Körner 6, Dowell 5 (Miljanič 7, Giles 6, Jašš 5, Ihring 2)

Handlová: Sedmák a Wright po 16, Thompson 12, Stria 8, Zejak 2 (Miloševič 14, Haviar a Jelínek 0)

TH: 21/16 - 17/13, Trojky: 6 - 7, Fauly: 24 - 21, Rozhodovali: Ženiš, Holländer, Daňo

Povedali po zápase:

Miljan Čurovič (tréner Prievidze): „V situácii akej sa nachádzame, je víťazstvo najdôležitejšie. Stále nepoznáme skutočnú silu tohto družstva. Tím má veľkú silu, ale ešte stále sa zohrávame, takže najpodstatnejšie sú pre nás víťazstvá. Verím, že sa každým zápasom budeme zlepšovať a zoznamovať.

Mário Ihring (hráč Prievidze): „Zápas bol vyrovnaný. Handlovčania zahrali dobrý zápas, ale myslím, že sme si zaslúžili vyhrať. Nepadlo mi zopár striel, ale určite to nie je vec, ktorou by som sa mal trápiť. Treba ísť ďalej, vážiť si minutáž a v ďalšom zápase to bude všetko fajn. Zápas som si užil.“

Lubomír Růžička (tréner Handlovej): „Gratulujem domácim k víťazstvu, myslím, že je zaslúžené. My sme sa dostávali do dobrých pozícii, no miestami sme to nedotiahli. Je to však o zohratosti, myslím, že pôjdeme hore. V Prievidzi bola skvelá atmosféra a diváci videli dobrý zápas. I keď sme prehrali o osem bodov, svojim hráčom chcem poďakovať. Myslím, že keď budeme pokračovať v štýl akom trénujeme, môžeme byť v slovenskej extralige zaujímavým súperom. Odraziť sa určite budeme môcť v prístupe, hráči mali dobre nastavené hlavy, pretože iba tak to môžeme dotiahnuť tam, kde chceme.“

Ondrej Haviar (hráč Handlovej): „Derby tu dlho nebolo. Hralo sa v super atmosfére. Bol to bojovný zápas, v ktorom padlo trochu menej bodov. Z našej strany bol horší prvý polčas. Súper nám odskočil na desať bodov a tak to v podstate aj skončilo. V druhom polčase sme sa nedokázali dotiahnuť, čo je škoda.“

Foto: Vladimír Dorňák