• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Zápas Prievidze s Košicami uzatvorili dianie v 22. kole Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Majster odčinil víkendovú porážku v hornonitrianskom derby, Košiciam pripravili po sérii desiatich víťazstiev prehru.

BC Prievidza - KB Košice 92:82 (23:16, 24:13, 30:29, 15:24)

Prievidza: Dowell 20, Jones 16, Marič 15, Dramičanin 13, Körner 11 (Batina 10, Milovanovič 5, Ihring 2, Jašš 0)

Košice: Ivelja a Pilčevič po 16, Baťka, White a Žiak po 10 (Matovič 13, Lee 7, Baldovský a Nikolič 0)

TH: 13/11 - 19/14, Fauly: 21 - 13, Trojky: 11 - 4, Rozhodovali: Tomašovič, Ženiš, Matejčík

Povedali po zápase:

Miljan Čurovič (tréner Prievidze): "Je veľmi dôležité, že sme zvládli zápas. Po ťažkej prehre v sobotu sme sa zomkli a myslím si, že sme odohrali podľa mňa najlepší zápas v sezóne. Ďakujeme fanúšikom, že nás prišli podporiť. Sme radi, že sme zápas proti prvému družstvu v súťaži dokázali vyhrať." 

Marko Batina (hráč Prievidze): "Podstatné je, že sme sa dokázali vrátiť späť do prehre s Handlovou. To je už za nami a netreba sa o tom baviť. Dôležité je, že sme ukázali charakter a hrali sme dobre v obrane počas prvého polčasu a tretej štvrtiny. V štvrtej 10-minútovke to bola trochu aj únava a všetko dokopy. Nevadí, odohrali sme ako tím a zaslúžili sme si víťazstvo."

Richard Leško (asistent trénera Košíc): "Domáci vyhrali zaslúžene, boli lepší vo všetkých činnostiach. Pre nás je pozitívom, že sme sa v poslednej štvrtine mierne vrátili do zápasu a skorigovali to. Gratulujeme domácim."

Michal Baťka (hráč Košíc): "Od začiatku odskočil súper na približne osem-deväť bodov a udržali si to až do polčasu, keď to dokázali navýšiť na 19 bodov. Škoda tretej štvrtiny, kde sme mohli trochu viac pritlačiť. Zabojovali sme, stiahli sme na sedem-osem bodov, ale chýbal nám čas a chalani z Prievidze si to udržali. Zaslúžene vyhrali."

 

BK Levickí Patrioti - MBK Handlová 80:65 (21:22, 17:12, 18:15, 24:16)

Levice: Djurič 15, Nofflet a Summers po 14, Keely 7, Krajčovič 4 (Josipovič 12, Djokič 10, Musil 4, Vojtek 0)

Handlová: Miloševič 13, Stria 11, Gudžič 10, Stojanov 8, Sedmák 6 (Zejak 17, Haviar 0)

TH: 17/12 - 17/11, Fauly: 16 - 23, Trojky: 4 - 8, Rozhodovali: Doušek, Lamoš, Turček

Povedali po zápase:

Teo Hojč (tréner Levíc): „Očakával som, že to nebude jednoduchý zápas. Handlová má skúsených hráčov ako Sedmák, Miloševič, Stria, ktorí dokážu hrať s rozumom. Sme šťastní, že sme dnes vyhrali, lebo Handlová patrí medzi tímy, s ktorými bojujeme o čo najlepšiu pozíciu pred play off. Teraz sa už sústredíme na súboj proti Svitu, ktorý bude rovnako náročný.“

Jaroslav Musil (hráč Levíc): „Hoci hráčov Handlovej bolo dnes menej, zo základnej zostavy prišli prakticky všetci. Začali sme dobre, potom nás dokázali zastaviť a snažili sa spomaľovať hru, čo nás trochu pribrzdilo. Stále sme boli vo vedení a zápas sme v podstate kontrolovali až do jeho konca.“

Marko Cvetkovič (tréner Handlovej): „Musím dnes zablahoželať Levičanom, ale tiež aj mojim chlapcom, ktorí v problémoch aké máme urobili čo bolo v ich silách. Je to ťažké komentovať, máme úzky káder, okrem toho sme mali veľkú maródku posledné dni. Levičanom prajeme všetko dobré, my sa musíme dať zdravotne dokopy, doplniť káder a bojovať ďalej.“

Luboš Stria (hráč Handlovej): „Spokojní byť nemôžeme, pretože sme prehrali, inak sme ale neodohrali zlý zápas. Levice na nás pritlačili v obrane, myslím si, že majú veľmi kvalitný tím. Nám postupne už dochádzali sily, máme dosť chorých a zranených hráčov, je to ťažké na tréningoch aj v zápasoch.“

 

MBK Lučenec - BK Iskra Svit 98:96 (29:26, 23:28, 26:23, 20:19)

Lučenec: Blagojevič 22, Sims 18, Rountree 12, Storey 7, Rendla 3 (Pipíška 22, Davis 14, Zorvan 0)

Svit: Bachan 16, Fleming 15, Singletary 13, Jankovič 11, Belavý 2 (Gonzalez 24, Šoutvin 15, Kubaský 0)

TH: 21/19 - 14/14, Fauly: 15 - 18, Trojky: 11 - 10, Rozhodovali: Šarišský, Kovalčík, Gacík

Povedali po zápase:

Ivan Kurilla (tréner Lučenca): „Ja som veľmi rád, že po tak ťažkých zápasoch, aké sme mali s Levicami a Košicami, kde sme prehrali naozaj tesne, sa nám opäť podarilo zvíťaziť. Zdolali sme skutočne kvalitného súpera, ktorý vhodne doplnil káder zahraničnými hráčmi a potrápil nejedného favorita v domácich zápasoch. Dnešný deň však patril nám – Lučencu. O to viac sme radi, že sme to zvládli v tom fantastickom závere. Boli to napínavé dve sekundy pred koncom, kedy mal súper ešte loptu a strelu na náš kôš, loptu ale stratil a nám sa po time oute podarilo z nacvičeného systému streliť víťazný kôš. Zápas patrí všetkým tým skvelým lučeneckým fanúšikom, ktorí nás hnali celý zápas dopredu, za čo im ďakujeme. Rovnako sa však chcem poďakovať svojim zverencom, ktorí plnili všetky taktické pokyny a predviedli enormnú energiu v obrane."

Kareem Storey (hráč Lučenca): „Bol to veľmi napínavý a dramatický zápas, hlavne v úplnom závere. Hostia sa ukázali ako dobrý a zohratý tím, aj my sme však predviedli neskutočného tímového ducha v tom fantastickom finiši. Kouč vymyslel skvelú taktiku a signál, vďaka ktorým sa nám podarilo v záverečných dvoch sekundách zápasu strhnúť víťazstvo na svoju stranu."

Michal Madzin (tréner Svitu): „Gratulujeme Lučencu k víťazstvu. Myslím si, že o výsledku zápasu rozhodol úsek v tretej štvrtine, kedy sme inkasovali šnúru – myslím – dvanástich bodov za sebou, čím sa dostali domáci do hry. Pre divákov to bol rozhodne atraktívny a vynikajúci zápas, my sa máme určite z čoho poučiť."

Saša Jankovič (hráč Svitu): „Bol to podľa mňa úplne vyrovnaný zápas. V prvom polčase sme držali kontrolu nad hrou, po obrátke strán zaznamenal Lučenec šnúru 12 či 15 bodov, čo domácich vrátilo späť do hry. Napriek tomu sme nezvesili hlavy a bojovali do konca. Prehru dnes beriem na seba, keď sme mali za vyrovnaného stavu loptu, mal som poslednú strelu, no rozhodcovia mi odpískali kroky. Mojou chybou sme dostali rozhodujúci kôš, takže ja ako kapitán beriem vinu za prehru jednoznačne na seba."

 

MBK SPU Nitra - MBK Rieker COM-therm Komárno 57:93 (18:20, 12:21, 12:29, 15:23)

Nitra: Samek 16, Pejovič 15, Ostojič 14, Jurjevič a Pipíška 0 (Rhymes 10, Pánis 2, Bisaha a Miloševič 0)

Komárno: Bilič 25, Langston 16, Djordjevič 12, Vido 8, Cobb 3 (Kuffa 9, Halada 8, Bojanovský 7, Marchyn 5, Jurčina a Petrovský 0)

TH: 22/17 - 15/10, Fauly: 21 - 18, Trojky: 0 - 11, Rozhodovali: Pipíška, Kurpaš, Holländer

Povedali po zápase:

Dragan Ristanovič (tréner Nitry): "V zápase nám chýbali hneď dvaja rozohrávači Novysedlák a Otovič, ktorí nemohli zo zdravotných dôvodov nastúpiť. Tejto úlohy sa ujal mladý Samek, ktorý podľa môjho názoru spravil na palubovke veľa práce. Chcem sa mu za to poďakovať, lebo viem, že nie je ľahké odohrať skoro 40 minút, keď predtým trávil na ihrisku menej času. Ostatní hráči robili, čo mohli. Mali sme v zápase aj dve nové posily, ktoré tu strávili málo času. Výsledok jasne hovorí, že efektivita bola hlavne v druhom polčase na strane súpera. Chcel by som sa Nitre aj poďakovať, toto bol môj posledný zápas v tomto pôsobisku."  

Peter Pipíška (hráč Nitry): "Dobre sme si to rozohrali. Hrali sme v prvom polčase dobre v defenzíve aj ofenzíve. Pomáhali sme si, rotovali sme a padli nám aj nejaké strely. V druhom polčase sme viac vsadili na trojkovú streľbu, ale nepadlo nám to. Keby nám to padlo, možno by to vyzeralo inak. Bola tu už aj dekoncentrácia v našej obrane. Myslím si, že Komárno nepoľavilo ani na chvíľu. Využili našu stratu koncentrácie, padli im trojky, ktoré pramenili z našej zlej obrany a tam sa to už navyšovalo." 

Richard Ďuriš (tréner Komárna): "Sme veľmi spokojní, že sme do nového roka vstúpili víťazstvom vonku. Zapracovali sme Borisa Bojanovského, ktorého budeme chcieť využívať viac a viac. Myslím si, že Nitra v prvom polčase aj v oklieštenej zostave podala sympatický výkon. My sme nehrali až tak koncentrovane, ale nakoniec sme s výsledkom spokojní."

Boris Bojanovský (hráč Komárna): "Začali sme pomalšie. Prvý polčas sme neboli spokojní s naším výkonom. Nechali sme Nitru, aby bola v zápase. V šatni sme si v prestávke povedali nejaké veci. Vytvorili sme si náskok a záver sa už len dohrával."

 

BK Inter Bratislava - VŠEMvs Karlovka Bratislava 82:57 (19:11, 17:8, 23:22, 23:16)

Inter: Bílik 21, Rančík 20, Bulatovič, Kozlík a Nuhanovič po 6 (Radukič 11, Mrviš 6, Páleník 4, Hoferica 2, Ondruš 0)

Karlovka: Abrhám 16, Kožár 10, Podhorský 8, Židzik 2, Brliť 1 (Hlivák 9, Doležaj 6, Galád a Halmeš po 2, Stránsky 1, Pasovský 0)

TH: 21/14 - 18/15, Fauly: 22 - 22, Trojky: 10 - 8, Rozhodovali: Ženiš, Margala, Fontányi

Povedali po zápase:

Oliver Vidin (tréner Interu): „Desiate víťazstvo v rade vypovedá o tom, že podávame konštantné výkony v obrane. Aj keď sme stále nekompletní – teraz nám chýbali Barač a Vlahovič, dokážeme podávať v obrane dobré výkony a stiahnuť súperov aj po šesťdesiat bodov. V útoku sme sa proti Karlovke až tak výrazne nepresadili, nepadalo nám to tam. Hlavne niektoré otvorené strely. Zase nemyslím si, že 82 bodov je málo. Možno aj čas, že sa hralo o jedenástej, nám troška vadil. Aj chladno bolo. Ale ako bolo pre nás, tak bolo aj pre súpera.“

Lukáš Hoferica (hráč Karlovky): „Čas bol netradičný, že sa zápas hral o jedenástej dopoludnia. Sme ale zvyknutí z doobedňajších tréningov. Robilo sa to pre deti a ja som rád, že prišlo toľko deciek zabaviť sa a pozrieť si atraktívny basketbal. Myslím, že sa bolo na čo pozerať a dúfam, že že prídu opäť.“

Peter Ivanovič (tréner Karlovky): "Je skvelé, že deti sa dnes prišli pozrieť na 'extraligový' basketbal, pred touto kulisou sa nám hralo naozaj dobre. Škoda ale nízkeho percenta streľby, ktoré nás brzdilo - iba 26% za dva body a 28% za tri body. Dokázali sme si v útoku posúvať loptu vytvárať si dobré pozície, ktoré sme ale žiaľ nepremieňali. Podali sme bojovný výkon a ak by nám to padalo viac, tak to dnes vyzerá inak." 

Daniel Stránsky (hráč Karlovky): "Inter je jeden z najviac fyzicky hrajúcich tímov v lige a to je vidieť na tom, ako bránia, často až na hranici faulu. Kvalitatívne sú títo chalani na inej úrovni ako my. Samozrejme, vždy je dačo, čo môžeme v zápase zlepšiť na našej hre. Mali sme úseky, kedy sme v útoku dobre rozhadzovali loptu a dopracovali sme sa k voľným strelám, ale tiež sme mali úseky, v ktorých sme hrali akýsi  'streetball' a robili sme si to ťažšie. Čo ma skutočne teší je fakt, že dnes prišlo viac detí, ako minulý rok."

Foto: Samuel Alexander Petráš