• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po 28. kole Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy sú k play off opäť o krok bližšie hráči Karlovky, doma triumfovali nad Svitom. Košice uspeli na komárňanskej palubovke, body brali zo zápasu medzi Spišskou Novou Vsou a Handlovou hostia, Inter si poradil s Nitrou a Levičania si pripísali ďalšiu domácu výhru.

VŠEMvs Karlovka Bratislava - BK Iskra Svit 91:84 (27:24, 20:12, 12:26, 32:22)

Karlovka: Kožár 22, Židzik 16, Doležaj 13, Brliť 7, Podhorský 3 (Hašan 13, Lehman 10, Stránsky 5, Bečarik 2)

Svit: Šoutvin 34, Gonzalez 15, Fleming 12, Jankovič 11, Bachan 7 (Findura 3, Belavý 2, Sarna 0)

TH: 30/24 - 20/14, Fauly: 20 - 24, Trojky: 7 - 8, Rozhodovali: Šarišský, Fontányi, Hudec

Povedali po zápase:

Tomáš Polák (asistent trénera Karlovky): "V stretnutí sme častejšie striedali obranu z osobnej na zónu a naspať. Môžem povedať, že nám to vychádzalo, pretože sme viackrát nemali dobré riešenia v tej či onej obrane, museli sme reagovať na aktuálny stav na ihrisku a upravovať pokyny tak, aby nám to prinieslo vyššiu v obrane úspešnosť." 

Branislav Brliť (hráč Karlovky): "Úvod nevyšiel tak, ako sme chceli. Po time-oute sa to však zmenilo a my sme začali hrať to, čo sme si pred zápasom naplánovali. Vychádzali nám veci, no bohužiaľ sa nám nepodarilo natiahnuť náskok na vyššie číslo. V druhej polovici sme mali skrat v úvode a spravili sme si z toho drámu. Našťastie to dopadlo pre nás dobre."

Michal Madzin (tréner Svitu): "Neviem, čo sa tu stalo a tak sa mi to ťažko hodnotí. V každom prípade sme nepodali výkon, ktorý sme chceli, ale napriek tomu sme sa vrátili do zápasu. Potom sa to rozhodlo."

Roman Findura (hráč Svitu): „Vedeli sme, že nás čaká náročný zápas. Karlovka hrá agresívne, veľa behajú a na to sme sa aj pripravovali. Prvý polčas nám moc nevyšiel, ale potom sme sa vrátili do hry, začali sme kolektívne brániť, dávali sme si väčší pozor na doskoky a bola to vyrovnaná partia až do toho zvláštneho záveru."

 

BK Levickí Patrioti - MBK Lučenec 91:77 (22:22, 23:20, 23:12, 23:23)

Levice: Nofflet 17, Djurič 15, Josipovič 14, Summers 7, Musil 4 (Djokič 14, Krajčovič 13, Vojtek 5, Ammons 2)

Lučenec: Blagojevič 16, Rountree 14, Pressley 12, Davis a Pipíška po 10 (Storey 13, Zorvan 2, Rendla 0)

TH: 22/15 - 28/20, Fauly: 26 - 24, Trojky: 6 - 5, Rozhodovali: Brziak, Bartoš, Gacík

Povedali po zápase:

Teo Hojč (tréner Levíc): "Neprekvapilo ma, že bol vyrovnaný prvý polčas, lebo Lučenec má dobrý tím. V druhom dejstve sme zlepšili obranu, hrali sme jednoduchšie v útoku a dokázali sme sa bodovo odtrhnúť. Musíme pracovať na obrannom doskoku, lebo tam sme mali problémy. Ideme ďalej, teraz sa musíme pripraviť na sobotňajší zápas proti Karlovke."

Dejan Djokič (hráč Levíc): „Bol to pre nás dôležitý zápas z dvoch dôvodov. Jedným bolo pokračovanie víťaznej série družstva a druhým udržanie si pozície v tabuľke za tromi najlepšími družstvami. Verím, že takto budeme pokračovať aj ďalej a sezóna pre nás bude dlhá a úspešná."

Ivan Kurilla (tréner Lučenca): "Myslím si, že prvý polčas bol z našej strane dobrý. Ušlo nám to trochu na rozohrávke v tej tretej štvrtine. Musíme sa na to pozerať pozitívne, počkáme si na Stojačiča, ktorý príde v nedeľu späť do Lučenca. Stále ho spomínam, ale myslím si, že práve na rozohrávke nám to škrípalo, hlavne po tom, ako sme prestriedali Pipíšku. Pozitívum pre nás je, že Pressley bude určite pre nás prínosom a po zapracovaní do tímu nám môže pomôcť v boji o play off. "

Milič Blagojevič (hráč Lučenca): "Levice sú ťažký súper. Keď stratíte koncentráciu čo i len na päť minút, okamžite Vás za to potrestajú. To sa nám stalo v druhom polčase a preto sme prehrali o 14 bodov."

 

MBK SPU Nitra - BK Inter Bratislava 65:91 (23:24, 22:24, 9:19, 11:24)

Nitra: Jurjevič a Pipíška po 15, Ostojič 11, Samek 9, Novysedlák 6 (Rhymes 9, Kysela a Skubeň 0)

Inter: Bílik 20, Ondruš a Vlahovič po 14, Nuhanovič 4, Páleník 0 (Radukič 15, Kinney 9, Hoferica 7, Kozlík 5, Mrviš 3)

TH: 16/9 - 13/9, Fauly: 19 - 20, Trojky: 4 - 16, Rozhodovali: Pipíška, Matejčík, Turček

Povedali po zápase:

Ľubomír Urban (tréner Nitry): "Odohrali sme slušný polčas. Boli sme v oklieštenej zostave, točili sme len osem hráčov, z toho 16-ročný novic Matúš Skubeň si odbil ligovú premiéru a myslím si, že sa nestratil. Bola to len otázka času, kedy Inter odskočí. Odolávali sme celkom slušne, pokiaľ sme vládali, a prvá polovica bola dobrá. V celom zápase sme nehrali podradnú rolu."

Peter Pipíška (hráč Nitry): "Opäť sme začali dobre. V druhom polčase na nás súper vyrukoval so zónou a s tou sme si nevedeli dať rady. Nerozhadzovali sme dobre lopty, spravili sme veľa strát. Zároveň sme sa aj zle čítali. Kde mala ísť nahrávka, tak nešla, keď mala ísť streľba, nestrieľali sme. V obrane sme tiež spravili pár chýb. Keby sme hrali ako v prvom polčase celý zápas, mohlo to byť ešte zaujímavé stretnutie."  

Roman Ivan (asistent trénera Interu): „Výkony mužstva v oboch polčasoch boli rozdielne. Začali sme vlažnejšie, súper sa chytil, dával nám koše z rýchlych protiútokov, naša obrana nebola sústredená. V druhom polčase sme začali brániť, lepšie si prihrávať do voľných pozícií a nastal obrat. Takže bol to zápas s malou zápletkou, ale nemuseli sme siahnuť na dno síl a trochu sme ich ušetrili. Využili sme zápas aj na väčšiu minutáž pre niektorých hráčov, veľký priestor dostal Ondruš, ktorý až na dve-tri chybičky, odohral solídny zápas. Máme nového hráča Kinneyho, ktorý sa zžíva s kolektívom a učí sa signály, tam je ešte dosť veľa priestoru. Máme teraz voľnú sobotu, musíme sa dať trošku zdravotne do poriadku."

Martin Bilík (hráč Interu): "Začiatok zápasu bol z našej strany veľmi zlý. Pristúpili sme k stretnutiu dosť ležérne. V šatni sme si vysvetlili pár vecí a v druhom polčase to už bolo z našej strany lepšie a duel sme zvládli. Rozhodla naša zlepšená obrana v druhej časti hry, z ktorej nám následne vychádzal útok a vytvorili sme si náskok."

 

MBK Rieker COM-therm Komárno - KB Košice 70:72 (22:19, 18:24, 17:11, 13:18)

Komárno: Langston 17, Bilič 10, Vido 6, Halada 4, Cobb 3 (Bojanovský 12, Djordjevič 10, Tomič 8)

Košice: Žiak 20, Baťka a Matovič po 16, White 9, Pilčevič 7 (Lee a Nikolič po 2, Ivelja 0)

TH: 18/12 - 14/10, Fauly: 19 - 20, Trojky: 6 - 6, Rozhodovali: Ženiš, Lamoš, Margala

Povedali po zápase:

Richard Ďuriš (tréner Komárna): „Bohužiaľ, odohrali sme ďalší zápas so smutnou koncovkou pre nás. Nebolo nám umožnené vystreliť v posledných sekundách zápasu, ale myslím, že nás sklamala najmä úspešnosť streľby spod koša. Pretože mať 21 doskokov v útoku a súpera preskákať o 14 doskokov a prehrať o dva body, to bol ten hlavný rozdiel, že sme naše útočné doskoky neboli schopní premeniť v body. Teší nás stúpajúca forma, ale my musíme našu formu premeniť na víťazstvo. Bojovali sme, robili sme všetko, čo sme mohli. Gratulujem Košiciam, avšak boli sme vyrovnaným súperom lídrovi ligy. Dúfam, že sa z týchto dvoch prehier poučíme ako kolektív a verím, že nás to spraví ešte lepším tímom.“

Filip Halada (hráč Komárna): „Zápas to bol veľmi vyrovnaný, čo bolo vidieť aj na priebehu, prehrali sme o jediný kôš. Mali sme veľmi malú úspešnosť premenených striel a v závere nám nepadlo niekoľko dôležitých košov. V našej hre však je vidieť progres a teší nás, že vieme hrať vyrovnané zápasy s tímami zo silnej prvej štvorky. Vrátil sa nám Boban Tomič, ktorý odohral slušný zápas. Opäť sme však nezvládli koncovku duelu, musíme na tom popracovať, stalo sa nám to už v druhom zápase za sebou. “

Dražen Brajkovič (tréner Košíc): „Bol to výborný zápas a myslím, že aj skvelá reklama na basketbal a slovenskú ligu. Neviem, prečo vznikli v závere problémy, určite aj Komárno chcelo vyhrať, boli tam emócie, ale aj o tom je šport. Opäť sa ukázalo, že Komárno má dobrý tím a najmä doma hrajú kvalitne. Myslím, že v Komárne túto sezónu už ťažko niekto vyhrá a ja osobne tipujem, že sa dostanú tento rok do semifinále.“

Michal Baťka (hráč Košíc): „Vedeli sme, že Komárno sa už doliečilo z boľačiek, ktoré ich trápili a odohrali smolný zápas na Interi, keď dostali rozhodujúci kôš v posledných sekundách. Museli sme počas celého duelu tuho bojovať a dalo sa tušiť, že sa bude rozhodovať až ku koncu. A bolo to aj vidno, keď sa hralo až do posledných sekúnd a nielen ja osobne, ale aj všetci sme radi za toto víťazstvo, pretože tento zápas nás stál dosť veľa energie. Dosiahli sme veľmi dôležité víťazstvo, udržali sme si náskok pre Prievidzou, Interom a ostatnými družstvami a verím, že budeme pokračovať vo víťaznej šnúre, ktorú sme začali.“

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - MBK Handlová 78:87 (23:28, 12:21, 21:11, 22:27)

Spišská Nová Ves: Henry 21, Antoni 16, Juríček 13, Šolevič 6, Krajňák 3 (Lenárt 10, Majerčák 9, Osvald 0)

Handlová: Sedmák 26, Miloševič 19, Stria 17, Gudžič 4, Despotovič 2 (Zejak 11, Božovič 8, Haviar a Stamenkovič 0)

TH: 26/15 - 24/19, Fauly: 22 - 27, Trojky: 9 - 8, Rozhodovali: Karniš, Kovalčík, Životský

Povedali po zápase:

Erich Korfanta (tréner Spišskej Novej Vsi): „Spokojnosť môžem vysloviť s druhým polčasom. V kabíne sme si dôrazne povedali, čo zlé sme robili v polčase prvom a zrazu to šlo, zrazu tam bola vášeň, srdce. Musíme však k týmto komponentom pridať už aj basketbalové umenie. Na druhej strane však stál strašne skúsený tím, ich hráči majú odohraných veľa ťažkých zápasov, čo sa len potvrdilo. My sme v úvodných dvoch desaťminútovkách hrali nedôrazne v obrane, chýbali nám zisky a útočné doskoky, ukázalo sa, čo pre nás znamená Marshall, ktorý nám chýbal v obrane, či na doskoku. Nehral ani Vlado Hovaňák, ďalší hráč zo základnej rotácie, no na to sa nechcem vyhovárať. Nekoncentrovanosť v prvom polčase rozhodla.“

Lukáš Krajňák (hráč Spišskej Novej Vsi): „Tréner nám kázal, aby sme hneď v úvode na nich vyleteli, no rýchlosť a koncentrácia bola na strane Handlovej. Našimi zbraňami si oni vytvorili náskok, sťahovanie ktorého nás stálo veľa síl. V druhej polovici sme konečne začali 'žiť', no v závere nám chýbali sily a skúsenosti.“

Marko Cvetkovič (tréner Handlovej): „Pred zápasom som svojich hráčov upozorňoval, že Spišská je iné mužstvo ako pred mesiacom. Napriek tomu sme na začiatku druhého polčasu veľmi rýchlo stratili kontrolu, čo sa nesmie stávať. Neskôr sme sa upokojili a v závere rozhodlo to, že sme zvládli premieňanie trestných hodov. Myslím si, že tento zápas sa divákom páčiť musel.“

Nenad Miloševič (hráč Handlovej): „Chcem najprv poďakovať spoluhráčom za víťazstvo, veľmi dobre vieme aké tímy tu prehrali. Zároveň musím zložiť klobúk pred Spišskou Novou Vsou, ktorá napriek tomu, v akej situácii bola, dokáže bojovať a jej herný prejav sa neuveriteľne zlepšil. My sme od začiatku hrali koncentrovane a chceli sme ukázať domácim, že kvalita je predsa len na našej strane a v prvom polčase sa nám to dokonale podarilo. Neviem, čo sa stalo v tretej desaťminútovke, hrali sme nedôrazne, mysleli sme si, že Spišská sa porazí sama, ale oni neuveriteľne zabojovali a dokonca sa dostali do vedenia. Následne sme sa upokojili opäť začali hrať svoju hru a záver sme si postrážili.“

Foto: Peter Jesenský