• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Sobotňajšie 37. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy prinieslo triumfy domácich celkov. V šlágri kola si Prievidza poradila s Komárnom, Košice zvíťazili nad Svitom, krajské derby dopadlo lepšie pre Levice, Inter bez väčších problémov triumfoval nad Spišskou Novou Vsou a Handlová zvládla súboj s Karlovkou.

BK Levickí Patrioti - MBK SPU Nitra 100:68 (20:21, 36:13, 30:13, 14:21)

Levice: Djurič a Nofflet po 17, Musil 14, Ammons 4, Bannister 2 (Josipovič 14, Djokič 9, Krajčovič 8, Klár, Marchyn a Vojtek po 5, Bendík 0)

Nitra: Rožánek 22, Zaťko 9, Jurjevič 8, Kaša 7, Samek 0 (Merešš 9, Rhymes 6, Pipíška 4, Skvašík 3, Dogbo, Horinka a Pánis 0)

TH: 15/13 - 13/9, Fauly: 18 - 19, Trojky: 9 - 9, Rozhodovali: Pipíška, Doušek, Donovalová

Povedali po zápase:

Teo Hojč (tréner Levíc): "Po zápase v Komárne sme spolu analyzovali, čo môžeme spraviť lepšie a ako to môžeme spraviť. Stále máme pred sebou veľa roboty a nie som ani dnes úplne spokojný so všetkým, ale myslím si, že sme na dobrej ceste. Hráči musia veriť tomu čo robia, pretože rovnaký systém aký hráme teraz, fungoval úspešne v prvej polovici sezóny. Musia veriť jeden druhému, musia bojovať ako tím, pretože len vtedy máme šancu zdolať družstvá, ktoré majú viac kvality ako my. Verím tomuto tímu a verím, že fanúšikovia budú stáť aj naďalej za nami, ako doteraz."

Vladimír Klár (hráč Levíc): "V prvej štvrtine bolo vidieť, že sme až veľmi chceli niečo urobiť s nepodareným výsledkom v Komárne, občas sme predbiehali veci v obrane a z toho pramenili ľahké koše Nitry. V druhej desaťminútovke sme začali hrať hru, ktorú by sme chceli hrať. Podávali sme si lopty, nehrali sme sebecky a náš náskok postupne narastal."

Ľubomír Urban (tréner Nitry): "Prvá štvrtina bola pomerne vyrovnaná, v tej druhej sa chlapci dostali pod tlak a z toho pramenili stratené lopty a jednoduché koše. Snažili sme sa statočne odolávať, aj keď tie telesné parametre v hre 1 na 1 sú na inej úrovni ako v prvej lige alebo v juniorskej súťaži. Máme na to teraz čas dávať týmto mladým hráčom priestor a bude to len na nich, aby v lete na sebe pracovali a našli uplatnenie nielen u nás, ale celkovo v kluboch najvyššej súťaže."

Róbert Rožánek (hráč Nitry): "Zo začiatku sme držali tempo s Levičanmi, potom na nás ale vytiahli pressing a nenašli sme na to celkom recept. Strácali sme lopty a domáci to využívali. Osobne sa mi hralo celkom dobre, v druhom polčase mi tam konečne niečo padlo. Ideme bojovať ďalej."

 

BC Prievidza - MBK Rieker COM-therm Komárno 90:74 (28:19, 22:11, 23:25, 17:19)

Prievidza: Jones 25, Körner 12, Dramičanin 11, Marič 6, Batina 5 (Rostampour 11, Milovanovič 9, Ihring 8, Jašš 2, Hupka 1, Huljak a Pondela 0)

Komárno: Cobb 25, Bilič a Langston po 11, Halada 6, Kuffa 4 (Bojanovský 6, Vido 5, Djordjevič a Marchyn po 3)

TH: 21/16 - 22/10, Fauly: 23 - 24, Trojky: 4 - 6, Rozhodovali: Brziak, Matejčík, Bara

Povedali po zápase:

Miljan Čurovič (tréner Prievidze): "Sme radi, že sme odohrali kvalitný zápas pred plným hľadiskom. Komárno je súper, ktorý si zaslúži náš rešpekt. Bol to ich tretí zápas tento týždeň, ale mňa teší hlavne, že sme dokázali odohrať zápas na vysokej úrovni. Ďakujem fanúšikom za podporu a pozývame ich na ďalší zápas v pondelok proti Lučencu."

Mário Ihring (hráč Prievidze): "Veľmi dobré tréningy sa odzrkadlili aj do výkonu v zápase. Hrali sme zodpovedne v obrane a kolektívne v útoku. Ukázali sme charakter. Nemali sme žiadny úsek, v ktorom by sme poľavili, preto si myslím, že výkonu nie je veľa čo vytknúť."

Richard Ďuriš (tréner Komárna): "V tomto úspešnom týždni to bol pre nás už štvrtý zápas. Nezostáva nám nič iné, iba zagratulovať domácim k dobrému výkonu. Ich nasadenie a energia hlavne v obrane v prvom polčase bola úplne inde ako u nás, to považujem za kľúč k úspechu. Nás môže tešiť, že sme nezložili zbrane a dokázali vyhrať aspoň druhý polčas. Veľký rozdiel bol aj v úspešnosti streľby. Musíme sa sústrediť na ďalšie zápasy v lige a finále Alpsko-jadranského pohára."

Matej Marchyn (hráč Komárna): "Tento zápas nám absolútne nevyšiel. Mohlo to byť spôsobené náročným programom, ale aj napriek tomu, sme nehrali svoju hru. Bolo to slabé v obrane a aj v útoku nám nič nevychádzalo, takže zápas podľa mňa nemohol ani inak skončiť. Napriek tomu, že po celom týždni prevláda spokojnosť, takéto zápasy, v ktorých hráme diametrálne odlišne od toho, čo chceme hrať, sa nám stávať nemôžu."

 

BK Inter Bratislava - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 106:81 (28:19, 31:10, 29:25, 18:27)

Inter: Rančík 21, Vlahovič 17, Walker 12, Kinney 7, Mrviš 4 (Radukič 16, Ondruš 15, Nuhanovič 8, Bulatovič, Hoferica a Páleník po 2)

Spišská Nová Ves: Henry 29, Šolevič 22, Antoni 10, Krajňák 8, Juríček 5 (Lenárt 5, Marshall 2, Osvald 0)

TH: 7/7 - 18/11, Fauly: 22 - 14, Trojky: 13 - 12, Rozhodovali: Ženiš, Lamoš, Gálová

Povedali po zápase:

Oliver Vidin (tréner Interu): „Myslím, že sme odohrali dobrý zápas. Najmä prvý polčas, kde to skončilo o 30 bodov. V druhej štvrtine sme hrali dobrú obranu, kde sme všetci zabrali a potom sa darilo aj v útoku. Druhý polčas sa už dohrával, všetci si zahrali. V určitých fázach sme nemohli byť spokojní s útočným doskokom súpera. Doskočili nám 21 lôpt. To je jedno, že sa lopta odrážala k trojkovému oblúku, musíme doskakovať lopty pod našim košom, tým pádom by sme dostali menej bodov.“

Goran Bulatovič (hráč Interu): „My sme do zápasu išli s tým, že chceme odohrať dobrý zápas, vyskúšať nejaké naše systémy a precvičiť obranu a veci, čo robíme. Podľa mňa prvý polčas vyzeral dobre, v druhom tempo hry troška upadlo. Dôležité je, že sme vyhrali a nikto sa nezranil.“

Erich Korfanta (tréner Spišskej Novej Vsi): „Pokračujeme v ťažkej sérii zápasov – Prievidza, teraz Inter... Košice nás čakajú v stredu. Prišli sme sem v oklieštenej zostave v počte osem. Snažili sme sa nespraviť si hanbu. Začali sme celkom dobre. Bohužiaľ, sila Interu pod košom je neuveriteľná. Nevedeli sme sa s tým vyporiadať. Zlyhali sme na doskokoch pod našim košom. Inter tam dominoval, získal veľa druhých šancí po otvorených strelách, skóroval a nás to stálo veľa síl, aby sme premenili nejaký kôš. Chytili sme sa v druhom polčase, keď som v šatni povedal chlapcom, že nemáme čo stratiť, aby sa uvoľnili a užili si zápas. Začali sme hrať voľnejšie, pustili sme to, hrali rýchlejšie dopredu, vyskúšali inú obranu. Myslím, že druhý zápas sme vyhrali, celkovo sme dosiahli dvanásť trojok a Interu na jeho palubovke dali dosť bodov. Tak aspoň s týmto som spokojný.“

Viktor Juríček (hráč Spišskej Novej Vsi): „Pozitívne môžeme zhodnotiť asi len to, že dvaja chalani mali dobrý zápas. Negatívne, že sme nehrali ako tím. V obrane katastrofálna komunikácia. Neplnili sme pokyny trénera a to sa odzrkadlilo na výsledku.“

 

MBK Handlová - VŠEMvs Karlovka Bratislava 80:75 (22:15, 18:14, 18:18, 22:28)

Handlová: Miloševič 22, Sedmák 14, Stamenkovič 13, Novysedlák 2, Zejak 0 (Božovič 11, Haviar 10, Pejovič 5, Stojanov 3, Mátych 0)

Karlovka: Hlivák a Lehman po 14, Kožár 6, Židzik 4, Hašan 3 (Bečarik a Podhorský po 10, Stránsky 8, Krajčír 6)

TH: 29/26 - 18/11, Fauly: 22 - 29, Trojky: 8 - 10, Rozhodovali: Zubák, Šarišský, Sirocký

Povedali po zápase:

Ondrej Haviar (kapitán Handlovej): "Boli to dva rozdielne polčasy. Do zápasu sme vstúpili s dobru energiou, s dobru obranou, darilo sa nám v útoku, lopta išla. Odskočili sme súperovi na nejakých 14 - 15 bodov. Potom však prišiel druhý polčas, do ktorého sme vstúpili trošku prispato. Karlovka sa chytila, začali hrať dobre, agresívne, dali otvorené strely. Celý druhý polčas sme viac-menej tápali. Na konci sme ale zdvihli hlavy, pritvrdili v obrane, padli nám nejaké otvorené pozície a nakoniec sme to šestkami dotiahli do víťazného konca."

Nenad Miloševič (hráč Handlovej): "Bol to ťažký zápas, ako každý náš zápas v tejto sezóne s Karlovkou. Mali sme zranených hráčov, dokonca aj cez zápas sa nám zranil Zejak, takže klobúk dole, že sme to víťazstvo vybojovali. Karlovka je nepríjemný súper, aj keď to ich tabuľkové postavenie nehovorí. Hrajú dobrý basketbal, sú to mladí hráči, behajú a keď im padne, sú veľmi nebezpeční, čo aj ukázali. My sme potrebovali vyhrať. Ďakujem súperovi, mojim spoluhráčom a samozrejme fanúšikom, že nám to víťazstvo pomohli vybojovať."

Peter Ivanovič (tréner Karlovky): "Úvod zápasu sme nezachytili, ale myslím si, že 35 minút sme boli vyrovnaným súperom pre Handlovú. V závere mali viac šťastia ako my. Je to tretí vyrovnaný zápas za sebou. Chalanov chcem pochváliť za bojovný výkon, ktorý na ihrisku predviedli."

Filip Lehman (hráč Kalovky): "Začali sme veľmi zle. Handlová hrala tvrdo a my sme naopak boli mäkkí, z čoho vznikol ten náskok. Potom sa to už ťažko doťahuje. Na konci sme už nemali sily a Handlová zaslúžene vyhrala. Bola podľa mňa lepšia počas celého zápasu. V druhom polčase sme sa my síce zlepšili, ale nestačilo to."

 

KB Košice - Iskra Svit 106:94 (24:25, 27:19, 29:24, 26:26)

Košice: Matovič 31, Žiak 24, White 14, Baťka 13, Nikolič 7 (Baldovský 7, Ivelja 6, Dratva a Siladji po 2, Galata a Vukovič 0)

Svit: Avramovič 27, Singletary 20, Lošonský 19, Fleming 5, Jankovič 2 (Šoutvin 12, Bachan, Findura a Sarna po 3, Belavý a Lehotský 0)

TH: 17/11 - 14/12, Fauly: 19 - 16, Trojky: 13 - 8, Rozhodovali: Fuska, Kovalčík, Holländer

Povedali po zápase: 

Richard Leško (tréner Košíc): "Takéto skóre a lá NBA divákov poteší, ale my tréneri z neho veľkú radosť nemáme. Diváci sa pobavili, predviedli sme pekné akcie, útok bol fajn. Tam by som ale skončil, pretože z pohľadu obrany spokojní byť nemôžeme."

Stefan Matovič (hráč Košíc): "Nezačali sme dobre a hlavne v obrane sme hrali veľmi nedôrazne. Po prvej štvrtine sme pridali a v druhom polčase sme dokázali pritvrdiť a hrať rýchlejšie. Tých 90 až 100 bodov dokážeme strieľať každý zápas, ale my potrebujeme vyhrávať stretnutia obranou."

Michal Madzin (tréner Svitu): "Bol to veľmi ťažký zápas a Košice ukázali obrovskú kvalitu. Súhlasím s tým, že tréneri takéto zápasy radi nemajú. Padlo veľmi veľa bodov a zápas nám ukázal veci, na ktorých musíme pracovať."

Pavol Lošonský (hráč Svitu): "Bol to veľmi rýchly basketbal a ešte som nevidel tím, ktorý by dával toľko trojok ako Košice. Nedá sa pritom povedať, že by sme nejako zle bránili. Jednoducho doskočili loptu a okamžite pálili do útoku. Snažili sme sa vracať, ale hrali to do otvorenej obrany a veľmi ťažko sa hrá proti súperovi, ktorému to zvonku takto sype."

Foto: Peter Jesenský