• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po prvej štvrtine základnej časti Eurovia SBL budú na čele basketbalisti Interu, v bitke o prvé miesto zdolali Levice. Premiérový triumf zaznamenal kormidelník Komárna Miloš Šporar, s tímom uspel v zápase proti Košiciam. V derby medzi Svitom a Spišskou Novou Vsiou zvíťazili "medvede". Handlová uspela v dramatickej koncovke stretnutia so Žilinou.

MBK Handlová - PP & TV Raj Žilina 89:85 (30:24, 24:20, 14:24, 21:17)

Handlová: Landenbergue 18, Zejak 12, Gabrič 9, Štefek 7, Dratva 6 (Tyus 18, J. Djordjevič 16, Mátych 3, Dolník a Haviar 0)

Žilina: Wright 37, Holcomb 16, Ďuriš 12, Merešš 10, Skvašik 0 (Conley 8, Ďurana 2, Ďurčík a Hebibi 0)

TH: 16/9 - 28/21, Fauly: 21 - 20, Trojky: 6 - 6, Rozhodovali: Ženiš, Bara, Turček

Povedali po zápase:

Krunoslav Krajnovič, tréner Handlovej: "Gratulujem svojim chlapcom k víťazstvu. Znova im ale musím vytknúť výpadky koncentrácie, najmä v tretej štvrtine, kedy sme stratili desaťbodové vedenie. Opäť sa potvrdilo, že najväčšie problémy nám robí tretia štvrtina a po návrate z veľkej prestávky hráme veľmi zle. Bolo dôležité, že sme sa dokázali do zápasu vrátiť a priviesť ho do víťazného konca. Chcem pogratulovať Žiline a trénerovi Moravčíkovi, nielen za dnešný prejav, ale za komplexné vystupovanie v súťaži. Žilina je síce nováčikom, no nikomu nedarovala ešte nič zadarmo a je príjemným prekvapením tohto ročníka."

Jovan Djordjevič, hráč Handlovej: "Odohrali sme náročný duel a ja som rád, že sme ho napokon pred svojimi fanúšikmi zvládli. Veľmi pekne ďakujem divákom, ktorí nás prišli podporiť a verím, že nás prídu povzbudiť aj v ďalších zápasoch. My sa im budeme snažiť odmeniť víťazstvami."

Maroš Moravčík, tréner Žiliny: "Opäť sme sa museli vysporiadať s absenciou Rožáneka, napriek tomu sme sa snažili byť Handlovčanom vyrovnaným súperom. Domáci majú veľmi dobrý tím, na čele ktorého je kvalitný kouč. Podľa môjho názoru, aktuálne postavenie Handlovej neodzrkadľuje jej reálnu kvalitu, čo sa odzrkadlilo aj v zápase."

Jakub Merešš, hráč Žiliny: "Do stretnutia sme nastúpili veľmi nekoncentrovane, domáci nám do polčasu ušli na desať bodov. Nepriaznivé bodové manko sme ale dokázali zmazať a o všetkom sa rozhodovalo v samom závere, kedy sa šťastie priklonilo na stranu Handlovčanov."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - KB Košice 82:70 (22:20, 18:13, 24:16, 18:21)

Komárno: Tomič 16, Bowman 13, Diminič a Jankovič po 10, Stojanov 0 (Adams 17, Hoferica 12, Jurčina 3, Vojtek 1, Vuk Djordjevič 0)

Košice: Fletcher 16, Marič 11, Körner 9, Pilčevič 7, Stamenkovič 5 (Sedmák 12, Vladimir Djordjevič 10, Baldovský a Židzik 0)

TH: 20/11 - 26/18, Fauly: 25 - 21, Trojky: 11 - 4, Rozhodovali: Tomašovič, Lamoš, Turčin

Povedali po zápase:

Miloš Šporar, tréner Komárna: "Veľmi si cením tento triumf, podarilo sa nám vyhrať najmä vďaka našej obrane. Hrali sme so srdcom, dobre sme vstúpili do zápasu a napokon ho zvládli k spokojnosti. Je pred nami však ešte veľa práce. Ja chcem vyhrávať každý zápas, preto musíme ešte na niektorých veciach popracovať. Teraz si musíme dobre oddýchnuť a dobre sa pripraviť na stredajší zápas."

Troynell Adams, hráč Komárna: "Už na začiatku zápasu sme nedovolili súperovi dostať sa do vedenia a keď sa na nás dotiahol, vždy sa našiel niekto, kto opäť zvýšil stav v náš prospech. Prakticky sme celý zápas vyhrávali a v závere sme nedovolili, aby bola dráma. Naše víťazstvo nad jedným z najlepších tímov v súťaži je podľa mňa úplne zaslúžené."

Miljan Čurovič, tréner Košíc:  "Gratulujem Komárnu k zaslúženému víťazstvu."

Peter Sedmák, hráč Košíc: "Opäť sme nehrali dobre a zase nám nevyšiel zápas na palubovke súpera. Hrali sme zle, aj keď prvý polčas sme sa ešte držali a Komárno sa nám ponúkalo, aby sme išli cez nich, no tejto šance sme sa nechopili. V druhom polčase sme nebránili dobre, nepadli nám lopty v útoku a Komárno dalo ľahké koše. Bol to taký zvláštny zápas, ktorý dopadol lepšie pre súpera."

 

Iskra Svit - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 106:102 (25:27, 27:19, 29:30, 25:26)

Svit: Radonjič 30, Avramovič 28, Jackson 25, Ivelja 17, Galata 2 (Bizub a Ivan po 2)

Spišská Nová Ves: Antoni 26, Ninkovič 21, Nzege 15, Lenárt 8, Majerčák 4 (L'Africain 17, Krajňák 7, Osvald 4, Bennett 0)

TH: 24/15 - 26/20, Fauly: 18 - 25, Trojky: 7 - 10, Rozhodovali: Zubák, Šarišský, Karnay

Povedali po zápase:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Tešíme sa výhre, ale stála nás veľa síl. Je tu mnoho vecí, ktoré nás vôbec netešia, až nás bolia. Spišská prišla namotivovaná. Som veľmi rád, že to chlapci zvládli na ihrisku tak, ako to zvládli."

Marko Radonjič, hráč Svitu: "Výhra je pre nás dôležitá. Spišská je veľmi dobrý tím, majú zvláštny spôsob hry. Zápas bol náročný. Obrana aj útok boli počas zápasu dobré, s výsledkom sme spokojní. Musíme sa pripraviť na ďalší zápas, čakajú nás Levice."

Erich Korfanta, tréner Spišskej Novej Vsi: "Zápas bol od začiatku až do konca vyrovnaný. Pre divákov bol určite zaujímavý. Pre basketbal je to veľmi dobré, ale my sme chceli vo Svite zvíťaziť. Chceli sme napraviť zahanbujúcu prehru s Interom, žiaľ sa nám to nepodarilo a zápas sme prehrali. Som smutný, bolo to o detailoch, urobili sme viac chýb ako súper. Blahoželám im k zaslúženému víťazstvu."

Adam Antoni, hráč Spišskej Novej Vsi: "S určitosťou môžem povedať, že sme odohrali kvalitný zápas. Bol to útočný basketbal, spolu padlo cez 200 bodov. Do Svitu sme išli s cieľom vyhrať, ale urobili sme chyby v obrane, dostali sme ľahké strely. Prvý polčas bol z našej strany lepší, ale odohrali sme dobrý zápas proti ťažkému súperovi. Každý vie, že vo Svite sa hrá ťažko, prehrávajú tu aj najlepšie tímy."

 

BK Inter Bratislava - BK Levickí Patrioti 96:84 (22:19, 27:22, 20:19, 27:24)

Inter: Rančík 26, Matovič 21, Mrviš 15, Bulatovič 7, Nuhanovič 5 (Baťka 14, Kozlík 6, Grznár 2, Páleník 0)

Levice: Djurič 19, Vašl 14, Bojanovský 7, Petani 5, Kurbas 2 (Sims 13, Krajčovič, Smith a Žiak po 8, Bachan 0)

TH: 22/18 - 27/19, Fauly: 24 - 27, Trojky: 8 - 9, Rozhodovali: Fuska, Pipíška, Bartoš

Povedali po zápase:

Oliver Vidin, tréner Interu: "Myslím si, že sme mali problém v tom, že nám chýbali dvaja hráči základnej päťky. Mrviš netrénoval, od zápasu so Spišskou Novou Vsou bol chorý, aj do toho stretnutia nastúpil chorý. S tým sme sa vyrovnali, od začiatku sme hrali inak, potom už išlo všetko podľa plánu. Začiatok bol taký trochu stiahnutý, niektorí hráči nevedeli, čo majú robiť, kde a ako. Poposúvali sme tak pozície, Matoviča sme presunuli na krídlo. To isté bolo aj s Páleníkom. Mrviš bol na rozohrávke. V tomto bol v úvode problém, potom sme už boli v pohode." 

Michal Baťka, hráč Interu: "Podľa mňa rozhodol druhý polčas. Ušli sme na vyšší bodový rozdiel. Aj keď dali ľahké body z protiútokov po našich zbytočných stratách, tak tam bol stále určitý náskok. Nemuseli sme tak báť o víťazstvo."

Teo Hojč, tréner Levíc: "Inter využil to, čo mal šancu využiť a využil to lepšie, ako my. Hovorím o výške na pozícii dva a tri. My sme snažili útočiť, to sa nám nepodarilo. Zo začiatku áno, ale potom už nie. Inter dobre potrestal každú našu chybu, každé zlé rozhodnutie v obrane i v útoku. Inter ukázal svoju kvalitu. Tak tvrdo a dobrú obranu nehrá asi nikto v lige. Pre mojich chlapcov to bolo trochu ťažšie, pretože to treba natrénovať aj naskautovať. Dúfam, že do budúceho vzájomného stretnutia budeme na to lepšie pripravení a budeme aj lepšie hrať. Síce sme prehrali, s čím nemôžem byť spokojný, ale spokojný som s tým, že sme prehrali ako chlapi. Môj tím bojoval do konca, to je dôležité. Ukázal sa charakter a mentálna sila družstva."

Foto: Karol Scholtz