• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Koniec tretej štvrtiny základnej časti rozhodne nenudil. Prievidza stanovila nový ofenzívny rekord aktuálneho ročníka, v Nitre zaznamenala 112 bodov a pridala šiestu výhru za sebou. Inter po výbornom druhom polčase triumfoval nad Handlovou, rovnako to prebiehalo v stretnutí Svitu s Komárnom. Majstrovské Levice takmer prišli o domácu víťaznú sériu, Lučenec napokon pretlačili v predĺžení.

Niké SBL 2023/2024 – 27. kolo základnej časti:

Slávia SPU Nitra – BC Prievidza 74:112 (13:32, 26:22, 15:35, 20:23)

Nitra: Mello-Klein 13, J. Vojtek 11, Kotásek 9, Mäsiar 3, Urban 0 (Ricketts 16, Williams 8, P. Vojtek 6, Bistrovič a Tchúr po 3, Linder 2, Kobulnický 0)

Prievidza: Taylor 31, Jackson 23, Milner 14, Kincel 12, Rhodes 10 (Lukáč 9, Chlupis 7, Hričo 4, Krčmárik 2)

TH: 21/14 – 27/15, Fauly: 23 – 17, Trojky: 6 – 15, Rozhodovali: Izák, Cibulka, Karnay

Povedali po zápase:

Ľubomír Urban, tréner Nitry: “V situácii, v akej sme sa nachádzali - prišli traja noví hráči, ktorí absolvovali niektorí len jeden alebo dva tréningy, sme mohli buď uspieť a využiť tak novú energiu, alebo vzhľadom na nesúhru hráčov, totálne zlyhať. Nastal ten druhý prípad. Aj keď sme nastúpili s hráčmi, ktorí sú tu dlhodobejšie, Prievidza je, ako som hovoril už pred stretnutím, výborný tím a má dobre stanovené role u jednotlivých hráčov. Po prestriedaní bolo vidieť, že basketbal je veľmi náročný z hľadiska prípravy a naši hráči si na ihrisku vôbec nerozumeli a v podstate sme sa dosť trápili. Beriem to však pozitívne, pretože predsa je to znovu tréning. Dostali sme sa do situácie, kedy ešte odohráme zápas s Komárnom a do konca februára máme ešte čas na prípravu aj s novými hráčmi. Je to dostatočný čas, aby sme potom v marci boli funkčnejší.”

Jozef Vojtek, hráč Nitry: "Prievidza na nás vhupla s obrovskou energiou, hneď na začiatku sme im dovolili ľahké strely, padli otvorené trojky. My sme sa snažili zapracovať nových hráčov, ale nie je to jednoduché, keď prídu traja noví hráči. Chceli sme hrať našu hru, ale trošku to viazlo, lebo naši noví hráči ešte nevedia signály, sú tu ešte krátko. Je to potupná prehra pre nás - o 40 bodov, určite sme nechceli vyhrať, ale chceli sme sa prezentovať agresívnou hrou a väčšou rotáciou hráčov sme chceli dať do zápasu viac energie. Opak bol pravdou a Prievidza nám ukázala, ako sa hrá basketbal."

Saša Jankovič, tréner Prievidze: "Veľmi dôležité víťazstvo pre nás, Nitra sa posilnila pred našim zápasom tromi zahraničnými hráčmi, nevedeli sme, čo máme očakávať. Prišli sme profesionálne skoncentrovaní, nikoho sme nepodcenili a hrali sme tak, ako by sme takéto zápasy mali hrať. Chcem pochváliť naše mužstvo, každý jeden hráč si zahral, každý jeden splnil tú úlohu, čo som chcel. Chcel by som poďakovať aj našim fanúšikom, čo prišli do Nitry a spravili vynikajúcu atmosféru. Nitra určite bude teraz pre každého tvrdý oriešok. My sme radi za šieste víťazstvo po sebe a posnažíme sa získať aj siedme proti Lučencu."

Patrik Lukáč, hráč Prievidze: "Duel sme začali presne tak, ako sme si povedali pred zápasom. Chceli sme začať čo najrýchlejšie hrať, pretože vieme, že Nitra hrá skoro celý zápas zónu, čo sa nám darilo. Prvú štvrtinu sme hrali úžasne, v druhej sme trošku poľavili, asi sme si mysleli, že to pôjde samo, keď už je o dvadsať. Nakoniec sme sa znova zorientovali, začali sme hrať to, čo sme si hovorili a výsledok hovorí sám za seba. Prišli sme sem vyhrať, čo sme potvrdili a ideme ďalej."

 

Inter Bratislava – MBK Baník Handlová 80:68 (20:15, 17:19, 26:14, 17:20)

Inter: Pavlovič 26, Daye 17, Smith 16, Sudžum 8, D. Koller 2 (M. Koller 6, Kozlík 3, Szabó 2, Minarovjech 0)

Handlová: Balčiunas 18, Scott 14, Harris 13, Láštic 6, Petráš 2 (Mirotič 7, Pipíška 6, Todorovič 2, Obert a Vranský 0)

TH: 34/26 – 36/27, Fauly: 28 – 29, Trojky: 8 – 3, Rozhodovali: Bara, Bartoš, Turčin

Povedali po zápase:

Danilo Rakočevič, tréner Interu: "Gratulujem chlapcom. Myslím si, že sme predviedli jeden dobrý výkon. Dlho sme takto nehrali, najmä v obrane a využili sme nejaké naše silné stránky. Samozrejme, víťazstvo pomôže aj v nejakom nastavení a sebavedomí. Našim cieľom je vyhrať čo najviac zápasov do konca sezóny a pripravili sa na play off. Sme spokojní a ideme ďalej."

Martin Koller, hráč Interu: "Myslím si, že toto víťazstvo sme po niekoľkých prehrách potrebovali. Dodržali sme v obrane to, na čom sme sa dohodli - zastaviť ich americké duo rozohrávačov. Verím, že Daishona Smitha sme privítali pekným víťazstvom."

Karol Kučera, asistent trénera Handlovej: "Najdôležitejšie pre nás bolo, že sme sa celý zápas strelecky trápili. Hráčom nemôžeme nič vytknúť, lebo energiu mali a bojovali. Žiaľ, Inter nás v istých fázach preskákal, to bola druhá chyba. V prvom polčase sme mali veľa stratených lôpt, čo bolo pre nás veľmi zlé. Do konca sme sa vytrápili a tak to aj skončilo. Treba pogratulovať Interu k víťazstvu, my ideme ďalej."

Branislav Pipíška, hráč Handlovej: "Fyzický a náročný zápas. Myslím si, že prvý polčas bol celkom vyrovnaný, na to ako sme nehrali až tak dobre, ako sme chceli a mali sme veľa strát. Prehrávali sme len o pár bodov. Druhý polčas nám Inter výraznejšie ušiel, padli im strely a nám nepadlo nič. Domáci zaslúžene vyhrali, gratulujem im."

 

Iskra Svit – BC Komárno 96:72 (21:27, 19:20, 30:21, 26:4)

Svit: Brown 21, Rožánek 20, Kalthoff 18, Mozone 13, Sumbry 9 (Walton 9, Turza 6, Blaško, Harabin, Jendrichovský, Kester a Matušek 0)

Komárno: Páleník 17, Gilbreath a Markovič po 11, Volárik 7, M. Foltín 3 (Walker 11, Bernard a Danielič po 6, Dolník 0)

TH: 25/20 – 13/10, Fauly: 15 - 23, Trojky: 12 - 10, Rozhodovali: Šarišský, Fanfara, Karniš

Povedali po zápase:

Lukáš Varga, tréner Svitu: „Som veľmi hrdý na náš tím. Chlapci celú sezónu veria veciam, ktoré trénujeme aj identite, ktorú si naše mužstvo buduje. Tímu gratulujem k víťazstvu. Bolo zásadné, aby sme mali správnu reakciu na náš zlý výkon v Prievidzi. V basketbale má každý tím v každej lige svoje vzostupy a pády, ale podstatné je, aby tie pády neboli príliš hlboké. V tretej štvrtine sme sa už trochu lepšie presadzovali v obrannej činnosti. Dôležitý bol tlak na loptu a práca na tom, aby sme potiahli nejakú šnúru. Každý zápas má svoj príbeh a na základe našej dobrej práce sa Komárno v štvrtej štvrtine zlomilo. Teším sa, že sa Zach Walton opäť mohol zapájať do nášho systému. Na tréningoch sa snaží pochopiť náš ofenzívny systém a teraz mal aj úspešné momenty, ktorými pomohol tímu k víťazstvu.“

Zach Walton, hráč Svitu: „Po prvom polčase sme sa v šatni rozprávali, čo musíme vylepšiť. Reč bola najmä o defenzívnom prístupe, aby sme vydali na defenzívu viac energie a dodržiavali zápasový plán. Následne sme to aj ukázali na palubovke. Nepúšťali sme súpera k ľahkým strelám a v útoku sme si zase my vytvárali výborné strelecké pozície. Toto maličké mesto sa mi veľmi páči, všetko je blízko, všetci sme blízko. Fanúšikovia sú úžasní a aj v tejto malej hale vedia urobiť poriadny hluk. Odohral som tu ešte len druhé stretnutie, takže so súťažou ešte nie som zžitý, ale už vidím, že tu pôsobí mnoho výborných basketbalistov. Pre mňa je to nová výzva, ktorú si užívam.“

Ivan Djordjevič, tréner Komárna: „Videli sme dva veľmi rozdielne polčasy. Počas prvého sme mali všetko pod kontrolou, hrali sme jednoducho. V druhom prišiel moment, kedy sme prestali hrať a neviem si to vysvetliť. Po tretej štvrtine sme sa dohodli, že budeme hrať agresívnejšie, že s tým niečo spravíme, ale odvtedy už nič nebolo v poriadku. Musíme sa o tom poriadne porozprávať a zapracovať na niektorých detailoch, ak chceme v tejto sezóne niečo dosiahnuť.“

Samuel Volárik, hráč Komárna: „V prvom polčase sme hrali celkom dobre, možno trošku staticky v obrane, ale myslím si, že sa na to dalo pozerať. Do šatní sme šli s vedením o sedem bodov. Vrátili sme sa však akoby vymenení, aj čo sa týka útoku, ale hlavne obrany. Nie sme totižto tím, ktorý by šiel do nejakých ofenzívnych prestreliek. Takto skrátka hrať nemôžeme, lebo už nevyhráme ani jeden zápas. Nemôžeme dostávať cez 80 a už vôbec nie cez 90 bodov, lebo nebudeme mať šancu. Musíme ťažiť z obrany, pretože potom získavame sebavedomie aj v útoku. Presne tak sme hrali aj teraz v prvom polčase. Potom sme nemali ani obranu, ani útok.“

 

Patrioti Levice – BKM Lučenec 96:92 pp (20:21, 26:23, 19:24, 18:15 – 13:9)

Patrioti: Adaway a Wheeler po 23, Kováč a Vrbica po 18, Howard 6 (D. Kneževič 6, Bojanovský 2, Chaban, Krajčovič a Pažický 0)

Lučenec: Givance 22, V. Kneževič 18, Sherfield 17, Siládi 16, Ištok 0 (Sapiega 16, Zorvan 3, Skubeň 0)

TH: 19/15 – 16/10, Fauly: 21 - 20, Trojky: 11 - 12, Rozhodovali: Zubák, Uhrin, Bullo

Povedali po zápase:

Michal Madzin, tréner Patriotov: "Víťazstvo sa samozrejme ráta, dúfali sme, že to bude iným štýlom, a že si budeme vedieť ukontrolovať domáci zápas lepšie. Už druhý zápas s Lučencom sme hrali s predĺžením, ale verím, že tento duel nám ukázal cestu, že veci budeme robiť správnym spôsobom a som rád, že sme to zvládli víťazne."

Ben Kováč, hráč Patriotov: "Myslím si, že veľmi zlý zápas. Dostali sme ľahké koše a zle sme bránili. V prvom polčase celkom vysoké skóre, no teraz po predĺžení sa to celkom dá. Stále boli nejaké fázy a momenty, ktoré sme nejako zaspali, ale myslím, že my sme vyhrali hlavou. Bol to veľmi ťažký zápas, ale nechcem povedať, že sme si to zaslúžili, lebo to mohlo byť 50 na 50, ale musíme byť spokojní s tým, že sme vyhrali. Máme veľa vecí, v ktorých sa musíme zlepšiť. Sobotu ideme do Spišskej, to bude veľmi ťažký zápas a potom sa pripravujeme do Prahy."

Jordi Guárdia, tréner Lučenca: "Hlavné je, čo by som chcel povedať, že ďakujem mojím hráčom, spravili dobrú robotu. Celý čas bol zápas vyrovnaný, čoho dôkazom je aj predĺženie. Myslím si, že individuálne kvality niektorých hráčov Levíc rozhodli zápas. Aj keď sme prehrali, tak po tomto zápase mám dobrý pocit. V tvrdej práci musíme ďalej pokračovať."

Jakub Jozef Ištok, hráč Lučenca: "Do tohto zápasu sme šli s veľkou snahou a snažili sme sa makať od začiatku stretnutia. Do polčasu sme bojovali ako sa dalo, v druhom polčase sme stále siahali na víťazstvo. Ku koncu bohužiaľ vyhral ten lepší."

 

Aktuálna tabuľka Niké SBL:
P.  Tím Z V-P Skóre B
1. LEV Patrioti 24 18-6 2073:1745 42
2. HAN Handlová 24 16-8 2044:1989 40
3. PDA Prievidza 24 14-10 1921:1821 38
4. SVT Svit 24 14-10 2017:1973 38
5. KOM Komárno 24 14-10 1944:1964 38
6. SNV Rytieri 24 12-12 2041:1976 36
7.  INT Inter 24 10-14 1984:1976 34
8. LUC Lučenec 24 7-17 2047:2187 31
9. NIT Nitra 24 3-21 1738:2178 27

Foto: Lukáš Droppan