• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Slovenská mužská basketbalová reprezentácia chcela pred vypredaným Národným basketbalovým centrom úspešne odštartovať kvalifikačné boje o miesto na budúcoročných majstrovstvách Európy. Na fyzickú a tvrdú hru Belgicka však nemala adekvátnu odpoveď, výsledkom tak bola domáca prehra 60:75.

Slováci výborne odštartovali súboj o prvé dva body do tabuľky, po krátkej bodovej šnúre ale zobral dianie do rúk súper z Belgicka. Šnúrou 14 bodov za sebou si vytvoril hernú pohodu, z ktorej ťažil v nasledujúcom priebehu. Domáci basketbalisti sa neraz priblížili na rozdiel jedného koša, ale otočiť negatívny vývoj duelu nedokázali. „Mali sme pár dobrých situácií, k tomu nám padli ťažké strely. Nič sme však nedostali jednoducho, Brodziansky napríklad dostával loptu veľmi ďaleko od koša. Stratili sme veľmi veľa energie, v druhom polčase opadla energia a koncentrácia, za čo nás hneď súper potrestal. Osobne si myslím, že ani my, ani hráči, nemusíme byť smutní. Chceli sme hrať na takejto úrovni basketbalu, ideme sa z toho poučiť,“ povedal reprezentačný tréner Aramis Naglič.

S týmto súperom už mali problém jeho zverenci v kvalifikácii majstrovstiev sveta 2023 a aj teraz sa potvrdilo, že špecifická hra Belgicka bola nad slovenské sily. „Myslím, že ich tvrdá a fyzická hra nám robila problémy. Trochu sme sa zlepšili v odpovedi na ich hru, ale mal som pocit, že sme potom trochu odpadli. Vtedy prišli straty, Belgicko malo protiútoky, dávalo ťažké strely a tam sa lámal zápas. My sme ako keby stratili vzduch v pľúcach. Po takticko-organizačnej stránke sme si nevedeli vytvoriť pozície, ale klobúk dole pred súperom. Striedali viac obrán, v štvrtej štvrtine sme nevedeli do toho útočiť. V tom majú kvalitu, že si môžu dovoliť meniť opcie na defenzívu a nám to robilo najväčší problém,“ zamyslel sa rozohrávač Mário Ihring.

sr belgicko navrat 2

Bodové šnúry boli kľúčovým aspektom konečného výsledku. Kým po polčase (36:40), respektíve tretej štvrtine (54:64) žila ešte ako-taká nádej na úspech, tak 8-minútové mlčanie v záverečnej časti bolo rozhodujúce. „Pozitívne je, že sme ukázali, že vieme hrať s takýmito tímami. Kvalitu na to máme a je už len na nás, aby sme dokázali hrať 40 minút, nie len 20. Svetlými stránkami bola napríklad obrana v druhej štvrtine, dobre sme si posúvali loptu. Od toho sa môžeme odraziť,“ hovoril po zápase krídelník Timotej Malovec.

Pozitívom bol fakt, že aj za akéhokoľvek nepriaznivého stavu fanúšikovia reprezentáciu podporovali. „Musím poďakovať fanúšikom za to, že nás povzbudzovali. Hralo sa vo výbornej atmosfére a dúfam, že takto to bude vyzerať aj naďalej,“ vyjadril sa Naglič. Najvyššia basketbalová návšteva posledných rokov potešila tiež Ihringa, ktorý hrával v minulosti na Pasienkoch: „Ja som len šťastný, že sa niečo takéto stalo. Pre slovenský basketbal ide o veľký krok. Vážime si všetkých ľudí, ktorí prišli. Skandovali aj v momentoch, keď sme prehrávali o 20 bodov, ale o tomto je. Teším sa z toho, každému ďakujem.“

sr belgicko navrat 3

Zápas s Belgickom je uzatvorená kapitola, Slováci sa musia rýchlo preladiť na ďalšieho súpera, ak chcú ešte prehovoriť do bojov o postup. V nedeľu 25. februára ich o 16.05 h čaká Lotyšsko, ktoré získalo vo štvrtok večer cenný skalp Španielska. „Belgicko má dosť skúsených a najmä dobre fyzicky vybavených hráčov. Tak vyzerá dnešný moderný basketbal, nie je proti tomu jednoduché hrať. Keď začneme striedať, tak prichádzajú hráči, ktorí možno nie sú na požadovanej fyzickej úrovni a hneď to teda cítiť. Keď človek prehrá, tak je jasné, že nikdy nie je šťastný. Je fajn, že môžeme vnímať fyzickosť a rýchlosť, vďaka ktorej vieme, čo musíme urobiť, aby sme sa jej dokázali vyrovnať,“ dodal na záver reprezentačný kouč.

Foto: Lukáš Droppan