• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Basketbalisti Slovenska boli vo svojom druhom vystúpení v C-skupine kvalifikácie majstrovstiev Európy 2025 oveľa bližšie k víťazstvu, ako tomu bolo v domácom zápase s Belgickom. V Rige vzdorovali favorizovanému Lotyšsku do samotného záveru, v ktorom sa prejavila kvalita a skúsenosti na strane domáceho tímu. Aj napriek prehre 52:64 prevládali v slovenskom tábore pozitíva.

Zverenci trénera Aramisa Nagliča sa evidentne poučili zo štvrtkového vstupu do kvalifikačných bojov a v Lotyšsku to bol z ich strany koncentrovaný výkon. Strelecky to nebolo nejako výrazné, ale defenzívne dlho nepúšťali súpera k jeho hre. „Fyzicky to bolo veľmi náročné. Lotyšsko má zautomatizované veci v útokoch, čo sa dalo vidieť v ich predchádzajúcich zápasoch. Hrajú veľmi rýchlo, s vysokou kvalitou. Možno nemáme takú kvalitu, aby sme dali viac bodov a začali takéto duely vyhrávať. Je to na pochvalu, že sme s takouto súpiskou dokázali odohrať takýto zápas proti Lotyšsku, top tímu. Gratulujem chlapcom k ich bojovnosti, dali do toho všetko, čo v sebe mali. Ukázali sme charakter. Robili sme to, na čom sme sa dohodli po väčšinu času a ukázalo sa to aj na konečnom výsledku,“ uviedol po zápase kouč Slovenska.

Slovenský tím sa dokázal viackrát vyhrabať z výraznejšieho manka a na začiatku druhého polčasu byť dokonca na malý moment vo vedení. Práve fakt, že s favoritom držal krok, môže byť pozitívom do ďalších kvalifikačných bojov. „Som hrdý na nás, že sme ukázali takúto bojovnosť. Lotyšsko patrí k top tímom v Európe, hrali sme v brutálnej atmosfére. Ja som pred toľkými ľuďmi divákmi ešte nehral, ako aj väčšina našich chalanov. Myslím si, že ľudia doma budú na nás hrdí. Obaja sme mali veľa otvorených striel, ktoré sme mohli premeniť a mohlo to vyzerať inak. Lotyši si to na konci podržali. Ukázali svoju psychiku a skúsenosť, že keď to bolo treba, tak strely premenili. Je to ale pre nás veľký krok, takýmito zápasmi naberáme skúsenosti,“ povedal pivot Jakub Mokráň.

D69I2421 fotoMikusKlavins

Pred približne 11-tisíc divákmi sa o víťazovi rozhodovalo v poslednej štvrtine. Ešte približne 8 minút pred koncom prehrávalo Slovensko rozdielom jedného útoku (43:46), ale neskôr inkasovalo od Lotyšov 8 bodov za sebou, čo sa ukázalo ako rozhodujúce. Domáci basketbalisti si už následne skúsene postrážili záver a do tabuľky C-skupiny zaknihovali druhé víťazstvo.

„Myslím si, že sme ukázali, že môžeme hrať na takejto úrovni. Počas dvoch-troch minút súper trafil ťažké strely, tam sa zlomil zápas. Všetci sme dali do toho všetko, som na chalanov hrdý. Organizačne sme urobili všetko, čo sme mohli. Potom sa ukázala individuálna kvalita, Lotyšsko trafilo ťažké strely a zápas skončil žiaľ, pre nich,“ vyjadril sa rozohrávač Mário Ihring.

D69I2949 fotoMikusKlavins

Situácia po februárovom reprezentačnom okne je v „céčku“ celkom jasná. Lotyšsko a Belgicko sú na čele s dvoma víťazstvami, za nimi sú Slovensko a Španielsko bez úspechu. Práve úradujúcim majstrom Európy bude slovenský výber čeliť v novembrovom dvojzápase. Postupové šance sa síce vzdialili, ale ešte nie je nič stratené. „Už to, že sme na takejto úrovni a hráme takéto stretnutia, nám pomáha do našich kariér. Určite si myslím, že sme získali skúsenosti a zdravé sebavedomie, aby sme to pretavili do ďalších duelov v novembri,“ dodal na záver Ihring.

Foto: fiba.basketball