• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Už o chvíľu oficiálne v Leviciach odštartuje tohtoročné play off Niké SBL a v sobotu sa dočkajú začiatku aj v ďalších dvoch mestách. Prievidza v televíznom zápase hostí Inter Bratislava a pod Tatrami je na programe ďalší diel východniarskeho derby Svitu so Spišskými Rytiermi. 

Niké SBL 2023/2024 - 1. zápas štvrťfinále play off (sobota 13. apríla):

BC Prievidza - Inter Bratislava (17.30 h)

/stav série - 0:0/

Pred zápasom: Prievidza vstupuje do "vyraďovačky" s najväčším sebavedomím a očakávaniami za posledné roky. Dôvody sú jasné, najlepšie umiestnenie v základnej časti od roku 2016, výsledková forma v tomto kalendárnom roku a postava Keviona Taylora. "Bude dôležité vstúpiť do série správne a pripísať si výhru, najmä na domácej palubovke. Vieme, že naši fanúšikovia nám dodajú energiu a to nám pomôže, aby sme si ešte viac verili. Napokon sa musíme sústrediť iba na tento zápas a dávať pozor aj na detaily," uviedol Xavier Rhodes. Do športovej haly sa naplno vrátil povestný šiesty hráč, diváci a úvodné štvrťfinálové zápolenie by malo priniesť patričnú kulisu. "Našim cieľom bude hrať taký štýl basketbalu, ktorý nás sem aj dostal. Každý hráč už pozná svoju úlohu v tíme, dôležité preto bude, aby sa všetky činnosti v obrane a v útoku zdvihli na ešte vyšší level, ako tomu bolo doteraz, pretože aj nasadenie a intenzita bude v play off na oveľa vyššom stupni ako v základnej časti," vravel v rozhovore pred začiatkom série tréner Saša Jankovič. 

Inter naposledy odchádzal z hornej Nitry s výraznou prehrou (67:96), ale situácia sa od posledného vzájomného duelu výrazne zmenila. "Žlto-čierni" našli evidentne po dlhom hľadaní správny herný a taktický recept, o čom sa mohli presvedčiť Komárno a Handlová. Do play off tak môžu ísť s väčšou sebadôverou, čo naznačil v rozhovore aj tréner Danilo Rakočevič: "Máme šancu, ak budeme hrať tak, ako by sme mohli hrať a všetko, o čo sme sa v posledných týždňoch snažili, konečne sadne. Naša séria s Prievidzou môže byť veľmi zaujímavá, na jednej a druhej strane je určitá kvalita. Možno si to neutrálni fanúšikovia užijú. Prievidza určite má nejakú výhodu, ale my ideme do boja, odovzdať naše maximum a veríme, že môžeme postúpiť." Tabuľkové postavenie môže byť zradné, všetko ale ukáže už úvodný zápas. "Dúfam, že sme nastavení pozitívne a že posledné dva zápasy základnej časti nás pozdvihli. V Prievidzi musíme byť v najlepšom rozpoložení, aby sme mali šancu vyhrať. Je to v podstate jednoduché: musíme si postrážiť veci, ktorými by nás Prievidza mohla potrápiť a zároveň sa sústrediť naše vlastné veci. Každý hráč musí odovzdať ešte viac ako maximum. Ale dá sa to, máme na to. Sme v dobrom rozpoložení a dúfame, že odohráme dobrý zápas," dodal kouč Interu. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Anton Šarišský, Martin Margala
Kde sledovať:

pdint 169 

Iskra Svit - Spišskí Rytieri (18.00 h)

/stav série - 0:0/

Pred zápasom: Derby majú vždy náboj, nie to ešte séria, v ktorej sa bude hrať o to, kto sa dostane medzi 4 najlepšie tímy sezóny 2023/2024. Môžeme tak očakávať plné haly u oboch tímov, všetko to odštartuje v podtatranskom mestečku. "Nálada pred prvým zápasom play off je dobrá. Vieme proti komu stojíme, Spišská Nová Ves má kvalitný tím, ale my sa svedomito pripravujeme. Určite dáme do zápasu všetko a ak dodržíme herný plán, tak budeme úspešní," vyhlásil Julius Brown. Svit si v dramatickom závere základnej časti udržal tretiu pozíciu, čo zaručuje výhodu domáceho prostredia. Je však jasné, že nemôže počítať s Brysonom Mozonom a otáznik visí nad účasťou dvojice Róbert Rožánek, Peter Kalthoff. To však nič nemení na tom, že "medvede" chcú získať prvý bod v sérii. "Musíme veriť a bojovať so všetkým, čo máme. Môj tím má veľké srdce a charakter, určite sa nikoho nebojíme," dodal tréner Lukáš Varga. 

"Novovešťania" mali výrazné zápasové voľno, preto bude zaujímavé sledovať, ako sa vysporiadali s touto prestávkou a návratom do tempa. Dlhšiu dobu už vedeli, že v základnej časti skončia na 6. pozícii, čo teda nie je pozícia, ktorú by pred začiatkom sezóny očakávali. Ako sa však hovorí, play off je nová súťaž a toto celé môže ísť do zabudnutia. "Nadišiel čas na frázy. Teraz začína to pravé orechové, začína play off. My však musíme všetky tie reči o tom, aké je to vzrušujúce obdobie preniesť doslova i do písmena na palubovku. Je čas 'potiť krv', odovzdať na ihrisku absolútne maximum, byť koncentrovaní od prvej do poslednej sekundy. Asi to tak malo byť, že je to navyše aj derby. Očakávam plné haly, verím, že divákom ponúkneme kvalitný basketbal a samozrejme verím, že so šťastným koncom pre nás," povedal asistent trénera Erich Korfanta. Spišiaci si prirodzene veria, nemusia riešiť zdravotné problémy, ale nezačínajú doma. "Ja dúfam a verím, že sme zistili, čo nám ako družstvu môže doniesť to, aby sme hrali dobrý basketbal a mali šancu vyhrávať zápasy. Keď od toho odstúpime, tak sú naše šance o dosť menšie. Hrať s vysokým nasadením a koncentráciou v obrane, plniť svoje individuálne úlohy a hrať ako tím, to je u nás základ hocičoho. Verím svojmu tímu, že zabojujeme a ja ako tréner urobím všetko pre to, aby sme uspeli," prezradil tréner Teo Hojč. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Zubák, Peter Karniš, Eduard Uhrin
Kde sledovať:

Foto: Katarína Puškášová, Vladimír Králik