• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po úvodnom rozjazde odštartovali pravé play off zápasy so všetkým, čo k ním patrí. Prievidza zvládla drámu s Interom Bratislava a odmenou je pre nich prvý bod vo štvrťfinálovej sérii. Spišskí Rytieri si zobrali výhodu na svoju stranu triumfom vo Svite.

Niké SBL 2023/2024 – 1. zápas štvrťfinále play off:

BC Prievidza – Inter Bratislava 88:84 (21:24, 24:11, 23:28, 20:21)

Prievidza: Jackson 26, Taylor 23, Rhodes 17, Milner 8, Bolek 0 (Belikov 11, Kincel 3, Krčmárik 0)

Inter: Smith 20, Daye a Pavlovič po 15, Hudec a Zdanivičius po 6 (Sudžum 14, Kozlík 5, M. Koller 3, D. Koller a Szabó 0)

TH: 22/19 – 17/14, Fauly: 16 - 23, Trojky: 9 - 10, Rozhodovali: Ženiš, Šarišský, Margala

/stav série – 1:0/

Povedali po zápase:

Saša Jankovič, tréner Prievidze: "Podľa očakávaní tvrdý zápas, nervozita, bojovnosť. Možno začiatok zápasu nebol z našej strany nejaký krásny, prvú štvrtinu sme sa ešte celkovo hľadali, dostávali sa do nášho rytmu, ale potom, keď už sme sa do neho dostali, spravili sme slušný náskok. Ako vieme, Inter je veľmi skúsený tím, majú silu, nedovolili nám ich zlomiť, stále sa vracali späť do zápasu. Nakoniec zápas bol o jednej lopte, o šťastí. Tentokrát tá lopta spadla na našu stranu a ja som rád, že to pre nás dopadlo dobre. Je to 1:0, musíme čím skôr zabudnúť na tento zápas, lebo ideme do Bratislavy a spravíme tam všetko, aby sme zvíťazili."

Samuel Kincel, hráč Prievidze: "Opäť sa ukázalo, že play off je úplne iná súťaž ako základná časť. Bol to ťažký, fyzický zápas. Nakoniec sa ukázalo, že to bolo opäť o jednej, dvoch loptách. Ukázali sme však väčšiu túžbu po víťazstve, väčšiu energiu. Na konci sme si to postrážili.”

Danilo Rakočevič, tréner Interu: "Jediné, čo môžeme povedať z nášho pohľadu, že veľká škoda. Mali sme spod koša dve čisté situácie, aby sme zápas vyrovnali, ubránili posledný útok, možno dostali zápas do predĺženia. Myslím si, že sme zmeškali veľkú príležitosť. Treba si z toho zobrať pozitívne veci, čo sme spravili, ako sme sa do zápasu vrátili. Musíme to zanalyzovať, na stredu sa pripraviť a doma vyhrať."

Marek Kozlík, hráč Interu: "Myslím si, že od úvodu to bol vyrovnaný zápas. Takisto, začali sme teraz o veľa lepšie, ako ten posledný zápas, pretože sme celkom dobre zachytili úvod, vyhrávali sme. Bolo to vyrovnané, záver prvého polčasu sme si neustrážili, potom sme sa museli doťahovať, čo nás stálo strašne veľa síl. Musíme si dať pozor na ich rýchly prechod do protiútoku a útočné doskoky. Myslím si, že diváci videli skvelý zápas a teším sa na ďalší."

 

Iskra Svit – Spišskí Rytieri 70:80 (22:23, 9:15, 24:16, 15:26)

Svit: Sumbry 23, Walton 21, Brown 13, Turza 9, Matušek 2 (Harabin 2, Blaško a Kester 0)

Rytieri: Pipkins 23, Lopez 13, Reeves 11, Fusek 10, Juríček 2 (Harris 9, Hlivák 7, Mrviš 3, Antoni 2)

TH: 6/5 – 25/19, Fauly: 21 - 15, Trojky: 11 - 11, Rozhodovali: Zubák, Karniš, Uhrin

/stav série – 0:1/

Povedali po zápase:

Lukáš Varga, tréner Svitu: „Vedeli sme, že to bude nesmierne ťažké, celý týždeň sme sa pripravovali. 'Julo' Matušek fungoval veľmi dobre a splnil si svoj džob. Viac som ho využíval na 'päťke', kde sa výborne adaptoval napriek tomu, že je zvyknutý na post číslo štyri. Je to múdry, talentovaný, mladý chlap. Videli ste, že dve minúty pred koncom AJ Sumbry dostal kŕče, pretože hral takmer celý zápas. Robili sme, čo sa dalo, ale nestačilo to na kvalitný tím Spišskej Novej Vsi v plnej zostave. V tom bol rozdiel. Ďalší vidím v trestných hodoch, pretože oni mali 25 a my len šesť. Inak to bol vyrovnaný duel. Výsledková tabuľa síce ukazuje rozdiel 10 bodov, ale ceníme si najmä rešpekt, ktorý sme dostali od domáceho publika, za bojovnosť. Do šatní sme odchádzali ako víťazi. Tak sa cítim aj ja. Bryson Mozone v piatok postúpil operáciu a čaká ho niekoľkomesačná rehabilitácia. Peter Kalthoff sa stal otcom, takže verím, že na druhý, možno tretí zápas série sa vráti. Robo Rožánek asi vo štvrtok zdvihol prvýkrát loptu a začal strieľať. Do druhého duelu určite ešte nezasiahne. Od zvyšku série očakávam taký istý boj a dúfam, že nájdeme energiu, ktorá nás udrží na dostrel. Možnože otočíme sériu, pretože po tomto výkone som na chlapcov hrdý.“

Július Matušek, hráč Svitu: „Veľmi si cením, že mi tréner doprial taký vysoký počet minút. Počas celého stretnutia sme hrali s výbornou energiou. Na druhú stranu, niektorí hrali takmer až 40 minút, takže v závere im došli sily, ale to úplne chápem. Veď aj AJ Sumbry mal kŕče. Škoda, že to nevyšlo, ale ak sa nám ešte vrátia kľúčoví hráči, máme šancu nepriaznivý vývoj série otočiť. Teraz si musíme oddýchnuť a v Spišskej Novej Vsi vydať zo seba všetko. Musíme si veriť.“

Teo Hojč, tréner Rytierov: „Očakával som náročný duel a húževnatý výkon Svitu. Bolo to veľmi fyzické. Nepáčilo sa mi, že sme v tretej štvrtine stratili solídny náskok a dovolili domácim dostať sa do vedenia. Urobili sme tam nejaké chyby ako tím, ale aj ja ako tréner. Svit vtedy chytil momentum, ale som rád, že moji chlapci to zvládli. Vedieme len 1:0 a séria ide ďalej. Toto už hodíme za hlavu a musíme sa pripraviť na odvetu. Rozoberieme si veci, ktoré sme možno robili zle a opäť očakávam, že to bude boj. Každý tím si pôjde tvrdo za svojim a pozývam všetkých fanúšikov v utorok do Spišskej Novej Vsi, aby si pozreli dobrý play off basketbal.“

Dalibor Hlivák, hráč Rytierov: „Gratulujem celému tímu. Koncentrovali sme sa celý čas a splnili sme cieľ, s ktorým sme sem prišli. Dosiahli sme prvé víťazstvo napriek tomu, že tu sa vždy hrá ťažko. Dôležitá bola dobrá obrana. V druhom polčase sme síce dostali ľahké body, ale víťazstvo sme si ustrážili. Teraz sa už sústredíme na druhé stretnutie, do ktorého musíme nastúpiť s rovnakou koncentráciou.“

Foto: Lukáš Droppan