• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V záverečnom kole prvej štvrtiny základnej časti Eurovia SBL sa v priamom súboji o prvé miesto stretli basketbalisti Interu a Levíc. Väčšia spokojnosť mohla byť po 40 minútach na strane domáceho tímu, v dôležitom súboji zvíťazil 96:84 a udržal si prvé miesto v tabuľke.

„Žlto-čierni“ pri tom išli do zápasu bez absentujúcej dvojice Nemanja Barač a Aleksandar Vlahovič. Tréner Interu Oliver Vidin však zmenil taktiku, čím prekvapil svojho súpera. „Vedeli sme, že nás čaká stretnutie proti súperovi s vysokou kvalitou. Mali sme určitý plán, ale prekvapili nás absenciou Barača a Vlahoviča. Tréner Vidin na to zareagoval dobrou taktikou. Dobre strieľali, útočili na nás vyššími hráčmi pod košom. Mali sme tiež problémy s ich hráčmi na pozícii dva a tri. Samozrejme, po prehre nikdy nemôže byť spokojnosť, pretože do každého zápasu idete s cieľom zvíťaziť, ale moji hráči prehrali so cťou. Do konca sme bojovali, nevzdali sme sa. Pre mňa je toto dôležité, pretože to budeme potrebovať v ďalšom priebehu sezóny,“ vyjadril sa po zápase tréner Levíc Teo Hojč.

Patriotom patril hlavne úvod stretnutia, ale postupne sa väčšie nasadenie a tvrdosť vyplácala Interu. Hralo sa vysokom tempe, kde trestali domáci každú jednu chybu súpera. Hlavne po košom zbierali cenné body, trio Michal Baťka, Stefan Matovič a Radoslav Rančík sa postaralo až o 61 bodov svojho tímu. „Sme na prvom mieste, ale ešte je pred nami mnoho zápasov. Určite sme nechceli doma pustiť perie a dať Leviciam zadarmo víťazstvo. Som rád, že sme ustáli domácu pôdu a toto stretnutie vyhrali. Rozhodol podľa mňa veľmi dobrý začiatok druhého polčasu, kedy sme dokázali Leviciam odskočiť na 16 – 17 bodov. Potom sme si do konca už dokázali udržiavať. Chalani z Levíc dali veľa bodov za prvý polčas. V druhom polčase sme sa preto zamerali na doskok, síce im padli niektoré strely, ale po ich stratách sme dokázali ísť do protiútokov jedna na nula alebo dva na nula. Boli sme viac zomknutí, pretože väčšia zodpovednosť bola potom na ostatných hráčoch. Hrali viac minút, preto to bude dobré do ďalších zápasov,“ povedal pivot Interu Michal Baťka.

Hostia držali po väčšinu stretnutia šance na triumf, po polčase prehrávali 41:49, pred poslednou štvrtinou to bolo 60:69. Interisti však vedeli v správnom čase zabrať a držať komfortné vedenie. Najviac sa to ukázalo v záverečnej 10-minútovke, kde síce Patrioti stiahli na rozdiel deviatich bodov, ale viac ich súper už nepustil. „Žiaden tím v súťaži nehrá tak tvrdo, ako Inter. Je ťažké pripraviť sa na niečo také, bola to pre nás prvá skúsenosť v tejto sezóne. Mojich chlapcov to trochu prekvapilo, do ďalšieho zápasu tak budú určite lepšie pripravení a lepšie na to budú reagovať. Tento tím ukázal v aktuálnej sezóne už viackrát, že má charakter a mentálnu silu. Verím im. Aj keď totiž veci nejdú podľa predstáv, tak im verím, že vydávajú zo seba všetko. Snažili sa aj v tomto zápase, ale nestačilo to,“ odprezentoval svoj názor kormidelník Levíc.

Po prvej štvrtine môžu byť oba celky spokojné, Inter je na prvom mieste a pred sebou má sériu štyroch stretnutí doma. „Teraz nás čakajú štyri stretnutia doma. Myslím si, že sme odohrali veľmi dobrú prvú štvrtinu základnej časti. Bol tam akurát jeden horší zápas v Komárne. Verím, že keď začneme dobre druhú štvrtinu základnej časti, tak sa nám bude hrať dobre,“ uviedol Baťka. Levice sú v tesnom závese za nimi, keď prehrali len so svojim sobotňajším súperom a v Komárne. „Som spokojný s prvou štvrtinou základnej časti a výsledkami v nej,“ dodal na záver Hojč.

Čo ukázal zápas: Lepšia streľba domácich, podstatne lepšie doskakovanie a získavanie bodov z tohto priestoru. To všetko zahralo do karát Interu. Levice naproti tomu zahodili až  osem trestných hodov, ale malo na svojom konte menší počet strát a tiež lepšiu produkciu lavičky.

Highlighty zo zápasu Inter – Levice:

Foto: Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan