• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Dve štvrťfinálové sklamania sú už zabudnuté, Levickí Patrioti sa po siedmich rokoch predstavia medzi najlepšou štvorkou. V sérii proti Karlovke potvrdil pozíciu papierového favorita, rozhodujúci krok urobili po domácom víťazstve 91:60.

Podobne ako v predchádzajúcich stretnutiach, tak aj v tomto začali zverenci Petra Ivanoviča nebojácne, v 3. minúte viedli 7:5. Lenže potom sa na necelé štyri minúty strelecky odmlčali, zatiaľ čo Levice zaznamenali 12 bodov za sebou. K tomu sa pridala dobrá koncovka a už po prvej štvrtine mali Patrioti náskok 17 bodov.

„Myslím si, že sme odohrali veľmi dobrý zápas, hlavne v obrane. Vieme, ako hrajú, odohrali sme s nimi už dosť zápasov, občas sme mali problémy práve v tejto činnosti. V tomto stretnutí sme to však zmenili, od prvého momentu sme hrali tak, ako hrávame. Myslím si, že boli viac agresívni v obrane. Keď tak nie sme, tak sa ľahšie otvára priestor na palubovke,“ zamyslel sa nad zápasom pivot Levíc Milivoje Mijovič.

„Vysokoškoláci“ ešte skúšali urobiť niečo so zápasom, ale svetlé chvíľky trvali len niekoľko momentov. Inak mali zápas jasne v rukách domáci basketbalisti, na polčasovú prestávku išli s 20-bodovým vedením. „Na začiatok by som povedal, že ťažko sa hľadá motivácia, keď prehrávate 2:0 a idete na súperovu palubovku. Napriek tomu sme sa snažili ešte stále niečo spraviť, no domáci boli v dobrej eufórii. Popadali im ťažké strely, boli hladnejší po víťazstve a zaslúžene si odniesli výhru,“ povedal hráč Karlovky Michal Podhorský.

Definitíva prišla v tretej štvrtine, Levice v tejto časti zaznamenali ďalšiu dvojcifernú bodovú šnúru, tentoraz skórovali jedenásť bodov po sebe. „Levice boli agresívnejšie v útoku na kôš a v obrannom doskoku. Niekedy sa mi zdalo, ako keby sme mali možno koniec sezóny,“ uviedol Podhorský. Zverenci trénera Tea Hojča si tak mohli aj trochu oddýchnuť a rovnomerne rozložiť minutáž medzi všetkých hráčov na zápasovej súpiske. „Myslím si, že sme mali lepší prístup k zápasu. Ak hráme agresívne, tak hráme veľmi dobrý basketbal,“ nadviazal na protihráča Mijovič.

 

Jedno je už isté, Patrioti získali medailu a po siedmich rokoch sú medzi najlepšou štvorkou. Ešte pred začiatkom semifinálovej série s Komárnom majú povinnosti v pohárovej Európe. V utorok ich čaká finále Alpsko-jadranského pohára proti slovinskému Zlatorogu Laško. Aj z tohto pohľadu bolo dôležité, aby štvrťfinálovú sériu s Karlovkou ukončili v najkratšom možnom čase. „Je to pre nás veľmi dôležité, máme viac času na prípravu na semifinálovú sériu s Komárnom a tiež na finále Alpsko-jadranského pohára. Každý vie, že tento zápas chceme vyhrať,“ vyhlásil pivot Levíc.

Karlovka má po sezóne, výsledkami a výkonmi potešili oko nejedného basketbalového fanúšika. Nestratili sa ani v play off, kde sa vrátili po ročnej pauze. V prvých dvoch súbojoch nedarovali svojmu súperovi nič. „Čo sa týka zhodnotenia celej sezóny, sme spokojní. Možno s týmto zápasom až tak nie, ale ja som s celou sezónou určite spokojný,“ dodal na záver Podhorský.

Čo ukázal zápas: Vysoká úspešnosť Levíc za dva body a tiež premieňanie trestných hodov. Z týchto dvoch ukazovateľov vyťažili domáci o 34 bodov viac ako Karlovka. Okrem toho si ustrážili priestor pod košom a opäť nesklamala ani široká rotácia Patriotov.

Hráči zápasu: Druhý zápas po sebe sa darilo Milivoje Mijovičovi, pred svojimi priaznivcami sa prezentoval 20 bodmi, 7 doskokmi a 8 plusovými faulami. U hostí sa snažil zo všetkých síl Dalibor Hlivák, ale ani jeho 12 bodov, 2 doskoky, 3 asistencie a 4 zisky neboli postačujúce.

Highlighty to zápasu Levice – Karlovka:

Foto: Lukáš Droppan