• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Oba nedeľňajšie zápasy na východe priniesli ofenzívne prestrelky. Zaujímavejšia zápletka bola pod Tatrami, kde malo Komárno dlhú dobu na dosah cenný vonkajší úspech. Svit ale udrel v správnej chvíli, po silnom závere uhájil svoju palubovku, poistil si tretiu pozíciu a zároveň dostal možnosť aj naďalej hrať o prvú trofej sezóny.

Oba tímy sa už dlhšiu dobu viezli na víťaznej vlne a preto bolo jasné, že niekto bude mať dvojnásobný smútok po tomto zápase. Okrem konca série si totiž nezahrá v semifinále Slovenského pohára. Bližšie k tomu boli po dlhšiu dobu domáci. „Zápas sme začali podľa mňa dobre, hrali sme hlavne prvú štvrtinu koncentrovane v obrane a v útoku. Myslím si, že ako sa zápas uberal ku koncu, tak sme hrali horšie a horšie. Robili sme hlúpe fauly, dostávali ľahké koše. Svit sa rozbehol a už ho bolo ťažké zastaviť,“ ohliadol sa za zápasom krídelník hostí Samuel Volárik.

Fanúšikovia Svitu neverili možno vlastným očiam, keď videli v druhej štvrtine na tabuli 15-bodové manko. Ako však už neraz „medvede“ ukázali, tak k otočeniu zápasu stačí čo i len malá iskra. Tá sa udiala ešte do polčasovej prestávky, korunkou bol buzzer beater v podaní Xaviera Smitha. „Vedeli sme, že to bude ťažký a fyzický zápas. Bolo aj vidieť, že oba tímy bojujú, pretože to bol dvojzápas. My sme nezačali ideálne, dovolili sme im všetko v útoku a v obrane sme neboli dostatočne tvrdí v defenzíve. Po oddychovom čase sme sa pozbierali a začali hrať s intenzitou. Pomáhali sme si a nútili sme ich k strelám z diaľky,“ poskytoval svoj pohľad domáci Hayden Koval.

DSC 7739

V druhom polčase sa obraz hry zmenil, Komárno už tak herne nedominovalo a postupne sa sily presúvali na domácu stranu. Čím to bolo, vysvetlil Volárik: „Ako sa zápas uberal ku koncu, my sme ako keby strácali energiu. Potom sa stane niečo zlé v zápase pre nás a my prestaneme byť tímom, preto robíme hlúpe chyby, strácame koncentráciu. Musíme sa z toho poučiť, že nesmieme v takýchto zápasoch, ktoré majú play off náboj, vypustiť z koncentrácie ani na sekundu. Na konci to už bol pre nás risk, buď by nám to vyšlo alebo nie. Svit ma kvalitných hráčov, koncovku si ustrážili. Gratulujem im k víťazstvu.“

Svit si chystal na najlepší moment svoj rozhodujúci krok. Táto chvíľa prišla v záverečnej štvrtine, najskôr sa dostali do vedenia a potom definitívne odišli 8-bodovou šnúrou svojmu súperovi. „Necítili sme žiaden tlak, vedeli sme, že pre oba tímy je to rovnako dôležitý zápas. My sme sa snažili hrať najlepšie, ako sa dalo a som rád, že z toho bolo víťazstvo. V ofenzíve sme premieňali ťažké strely, respektíve trestné hody, to nám všetko pomohlo. V obrane sme tiež vedeli zastaviť Komárno,“ popísal Koval záverečné minúty.

DSC 7755

Výsledok 98:90 tak Svitu priniesol samé pozitíva. Opäť si zopakuje účasť na Final Four Slovenského pohára a čo je ešte dôležitejšie, odrazil ďalšieho súpera v boji o 3. miesto. 6 kôl pred koncom základnej časti získal po výhre možno kľúčový náskok na prenasledovateľov. „Je to pre nás veľmi dôležité, čím vyššie budeme, tým lepšie pre nás. Každý zápas musíme brať ako keby bol rozhodujúci, čiže ísť do neho s plným nasadením a koncentráciou. Vždy sa pozeráme len na ten najbližší duel,“ dodal na záver pivot Svitu.

Foto: Daniel Faix