• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Kto vo štvrtok večer bol priamo na mieste, alebo sledoval televízny prenos, tak sa rozhodne nenudil. Rivalita Patriotov Levice a Spišských Rytierov dodala prvému stretnutiu Niké SBL v sezóne 2023/2024 extra šťavu. Trojková šou Adawaya, takmer dokonalý obrat „Novovešťanov“, ale aj vypäté situácie, to všetko priniesol rozhodne zaujímavý duel majstra s víťazom základnej časti.

Televízne kamery pridali tomuto duelu na atraktivite, na oboch stranách bolo cítiť, že chcú odštartovať ligovú kampaň úspešne. Už v prvom čase sa rozohral strelecký súboj domáceho Adawaya s hosťujúcim Smithom, celkovo sa diváci dočkali ofenzívneho basketbalu. „Televízne kamery nám dodali extra motiváciu, k tomu sa pridali hluční fanúšikovia, čiže atmosféra bola skvelá. Dopadlo to dobre. Ako tím sme obetovali veľa v rámci prípravy, teraz sa to však ukázalo. Koncentrovali sme sa len na toto stretnutie a vyšlo nám to, teraz sa môžeme sústrediť na kvalifikáciu Ligy majstrov. Môžeme ísť so správnym mentálnym nastavením do Turecka, keďže sme zdolali kvalitného súpera,“ uviedol s 30 bodmi najlepší strelec zápasu Jalen Adaway.

S vysokým tempom zápasu začali mať postupne už v prvom polčase Spišiaci problémy, Levičanov nechali rozstrieľať za 3 body a navyše dominovať aj pod košom. Po polčase prehrávali o 16 bodov a nič nenasvedčovalo tomu, že by z toho mohla byť dráma. „Bol to veľmi bojovný zápas. Levice majú v lige najlepší tím, čo sme mali možnosť vidieť na vlastné oči. Myslím si, že z našej strany máme dobrú šancu, aby sme niečo mohli dosiahnuť. Streľba za tri body a útočné doskoky boli v tomto stretnutí rozhodujúce. 18 trojok a 19 útočných doskokov, to sa ťažko potom vyhráva,“ uviedol rozohrávač Rytierov Daishon Smith.

DSC 5750

Polčasová prestávka jeho tímu pomohla, domácich basketbalistov dostali pod tlak a v kombinácii s ich nedisciplinovanosťou sa celkom hladko a v priebehu pár minút vrátili do stretnutia. Dokonca v jednom momente hostia stiahli na rozdiel jednej strely. „Prekvapilo ma, ako to bolo intenzívne. Veľmi rýchlo sa otočilo dianie v zápase. Pred záverečnou štvrtinou sme prehrávali len o 3 body a potom to domáci natiahli na 11-bodový rozdiel,“ dodal Smith.

Rozhodujúce okamihy zápasu prišli na začiatku štvrtej štvrtiny, Patrioti sa nadýchli k zlomovému úseku 14:2, ktorým definitívne zlomili odpor Rytierov. Keď sa k tomu pridali vypäté momenty, ako incident Michaela Fuseka a Roba Howarda, keď obaja museli ísť predčasne pod sprchy, tak o výhre domácich (89:74) už nebolo pochýb.

Skvelú streleckú šou predviedol hlavne Adaway. Z dvojbodovej vzdialenosti síce zahodil všetkých 6 pokusov, ale za 3 body ho delil len jeden úspešný pokus od vyrovnania rekordu Niké SBL. Celkovo 9 presných striel z tejto vzdialenosti výrazne pomohlo k zisku prvého víťazstva do tabuľky. Po nedokončenej zastávke v NBA G-League, sa tak vo svojom európskom debute predviedol v skvelom svetle.

DSC 5999

„Môj tím ma nachádzal v správnych pozíciách. Z mojej strany som cítil sebavedomie. Každý deň som vďačný za to, čo môžem robiť. Je to pre mňa 100-percentne satisfakcia za predčasný koniec v G-League. Chcem všetkým ukázať, čo viem. Výhra je nesmierne dôležitá, bol to úvodný duel nového ročníka a aj náš prvý domáci súboj v sezóne 2023/2024. Dodáva nám to vzpruhu do ďalšieho obdobia,“ nešetril chválou po zápase.

Spišiaci aj napriek prehre ukázali svoju kvalitu a potenciál, prirodzene však na začiatku sezóny potrebujú vyladiť niektoré detaily. Možno sa na nich podpísala aj dlhšia nútená prestávka po poslednom prípravnom zápase. „Na ďalších tréningoch už vieme, na čo je potrebné sa zamerať. Som toho názoru, že na konci sezóny budeme patriť medzi najlepšie tímy súťaže,“ uzatvoril Smith pozápasové hodnotenie zápasu.

Foto: Lukáš Droppan