• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Televízny súboj posledných dvoch tímov, ktoré sa pripojili do Niké SBL, mal všetky potrebné ingrediencie. Nováčik z Nitry hrýzol do poslednej možnej sekundy, čím len potvrdil, že neplánuje byť v súťaži do počtu. Komárno muselo aj pod vplyvom nedávnych zmien bojovať o víťazný vstup do sezóny. Tento plán im vďaka streľbe za tri body a tímovejšiemu výkonu napokon vyšiel.

Krajské derby a obnovenie rivality z minulosti rozhodne nenudilo. Na oboch stranách bolo množstvo mikropríbehov, ku ktorým sa pridala hlavne vyrovnaný basketbal. „Nitra bola náročným súperom. Je to nováčik, ale očakávali sme, že dá do toho dajú maximum. Po polčasovej prestávke sme pritvrdili v obrane. Samozrejme, potrebujeme istý čas na adaptáciu, ale sme spokojní a budeme sa už len zlepšovať. Prvé víťazstvo je nesmierne dôležité, nakopne naše sebavedomie,“ vravel po konečnom výsledku 85:79 hráč Komárna Miljan Markovič.

So spoluhráčmi si víťazstvo museli doslova oddrieť. Nitrania podľa očakávania nemali čo stratiť a tak aj k svojmu debutu v Niké SBL pristúpili. Skúsenosti v podobe Milana Žiaka, Jozefa Vojteka a kombinácia produktívnej legionárskej dvojice Sal Nuhu a James Jordan priniesla polčasové vedenie 43:40.

„Celkovo si myslím, že sme ako tím bojovali. Učíme sa a zohrávame sa každým zápasom. Naše polčasové vedenie a celkovo to, že sme hrali vyrovnanú partiu, vyplývalo z obrany, doskakovania, tranzície a zakončovania v útoku. V tretej štvrtine sme začali byť pasívni, prestali sme hrať agresívne v útoku a z toho vyplývalo len 12 nastrieľaných bodov. Komárno v tejto fáze urobilo korekcie v obrane a zatvorilo priestor pod košom, za čo si zaslúži rešpekt,“ uviedol z nitrianskeho tímu Sal Nuhu.

0M6A9509

Pre domácich bola kľúčová a dá sa povedať, že aj rozhodujúca, tretia štvrtina. V nej dokázali otočiť duel na svoju stranu a náskok už nepustiť z rúk. Síce prišla mierna dráma v závere, ale „diabli“ to zvládli. „Začiatok bol veľmi ťažký, rozbeh bol náročný. Máme nový systém, trénera, takže ja som to aj tak trochu očakával. Boli sme trpezliví a postupne sme krok po kroku pridávali. Myslím si, že každý prvý zápas v novej sezóne je trochu nervózny. Víťazstvo sme ubránili,“ vyjadril sa v televíznom rozhovore pre RTVS: Šport krídelník Komárna Juraj Páleník.

Nedávne hráčske a trénerské rošády na juhu Slovenska vzbudzovali otázku, ako sa vicemajster vysporiada s tlakom úvodného zápasu v sezóne 2023/2024. Proti dravému nováčikovi to vyšlo, čo potešilo aj Páleníka: „Jeho (pozn. trénerov) impulz bol veľmi správny. Našej hre dodal energiu a lepší flow. Je lepšia atmosféra na tréningoch, hráči môžu tvoriť a hrať na 100 percent, nie sú ničím brzdení, máme väčšiu voľnosť, takže za mňa je to lepšie a bude to lepšie v budúcnosti.“

0M6A9611

Tím spod Zobora sa nemá za čo hanbiť, už v prvom stretnutí naznačil, že súperi to proti ním nebudú mať jednoduché. „Aj napriek množstvu chýb, ktoré sme urobili, sme prehrali len o 6 bodov. Rozhodujúcimi faktormi bolo posúvanie lopty, koncentrácia v obrane a straty v nesprávnych momentoch. Pokojne sme tu mohli vyhrať. Toto družstvo môže byť špeciálne, na úvod môžeme byť na seba hrdí. Teším sa už na každý ďalší tréning a zápas s týmito chlapcami,“ uzatvoril Nuhu pozápasové hodnotenie.

Foto: Karol Scholtz