• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V príprave nenašla Handlová premožiteľa a preto bola na mieste otázka, či vzhľadom na dlhšie čakanie na ostrý zápas, si túto formu prenesie aj do Niké SBL. Obavy sa rýchlo rozplynuli, Svitu totiž nedovolili v priebehu pár minút pomýšľať na druhé vonkajšie víťazstvo.

Počiatočná nervozita zo začiatku sezóny sa na hre „baníkov“ podpísala najmä v prvom polčase, keď dovolili Iskre zobrať vedenie na svoju stranu a hľadať účinný recept. K jeho nájdeniu im výrazne dopomohla koncovka druhej časti, v ktorej stiahli manko len na rozdiel útoku. „Bol to pre nás skvelý test na začiatok sezóny, ktorý sme našťastie zvládli. Mali sme síce za sebou množstvo prípravných stretnutí, ale oficiálny zápas je oficiálny zápas, proste niektoré veci nešli podľa našich predstáv,“ vravel po výhre autor 27 bodov Tomas Balčiunas.

Hra Svitu sa rozpadla ako domček z karát v priebehu pár minút. Na prestávku síce išli za priaznivého stavu 41:38, ale tretiu štvrtinu prehrali o 16 bodov a v ďalšom priebehu sa nedokázali priblížiť svojmu súperovi. Najmarkantnejšie to bolo vidieť v tímovosti (30 vs. 9 asistencií v prospech Handlovej, respektíve 54 vs. 32 bodov spod koša).

„Začiatok zápasu sme úplne nezachytili, domáci na nás riadne naskočili, ale neskôr sme sa dostali do stretnutia, a aj do vedenia. Za mňa nastal zlom v poslednej minúte prvého polčasu, kedy sme namiesto toho, aby sme viedli o 10 bodov, tak sme domácich posadili na koňa a dovolili im stiahnuť na 3 body pred veľkou prestávkou. Druhý polčas sme tiež nezačali dobre, rozdiel sa prepadával stále viac a viac. Domáci už hrali potom v laufe a hala ich hnala dopredu. Trošku sme ešte zariskovali pressingom s dvojovaním, ale bohužiaľ, zápas sme už otočiť nedokázali,“ zamyslel sa nad priebehom Róbert Rožánek z družstva Svitu.

ha svit 2 kolo

„Baníci“ rozbehli útočné motory, v priebehu 10 minút čistého času dokázali vybaviť podtatranské družstvo a vstúpiť do novej ligovej kampane dôležitým domácim víťazstvom. „Ako kolektív sme to zvládli, zatlačili sme na nich a to bol podľa mňa kľúč. Fanúšikovia nás motivovali, sme nesmierne radi, že sme im dali domáce víťazstvo a udali tón do sezóny,“ vyhlásil Balčiunas.

Sviťania mohli na začiatok získať ďalší vonkajší skalp, ale tentoraz dobre rozbehnutý duel nedoviedli do úspešného konca. „Osobne si myslím, že na víťazstvo sme mali, ale odohrali sme katastrofálny druhý polčas. Čo to bolo, to si treba zanalyzovať a poučiť sa z toho. Verím, že sa nám tento mentálny a herný výpadok nebude opakovať. Pozeráme sa ďalej, proti Nitre odohráme určite lepší zápas a pôjdeme za víťazstvom,“ dodal na záver Rožánek.

Foto: Ľuboslav Kurinec