• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Zaplnená Iskra aréna si užila atraktívnu konfrontáciu „medveďov“ s úradujúcim majstrom. Levice prišli posilnené po úspešnom vstupe do Európskeho pohára FIBA, Svit si plánoval uhájiť svoju pevnosť, takže bolo jasné, že niekto príde o svoju víťaznú sériu. V zápase plnom emócií to lepšie zvládli domáci, v lige tak zostávajú ako jediní bez prehry a naďalej si môžu chváliť úspešný vstup do sezóny.

Strelecky to nebol nejako explozívny, respektíve útočný večer, to však neznamená, že sa nebolo na čo pozerať. Od oboch družstiev bolo vidieť nasadenie a hlavne chuť predĺžiť svoju víťaznú sériu, vďaka ktorej by zostali na najvyšších priečkach. Lepšie sa to po väčšinu času vyvíjalo pre „medvede“, len na malé momenty pustili hostí do vedenia.

„Je to dobrý pocit vyhrať doma nad majstrom, ale treba pokračovať v napredovaní, či už každý jeden v našom tíme, respektíve každý deň. Vždy hladíme len k najbližšiemu zápasu. Kľúčom k úspechu bola obrana, na ktorej si tréner zakladá a myslím si, že nás aj teraz doviedla k víťazstvu. Bola to skvelá možnosť ukázať silné stránky nášho tímu. Nepovažujeme sa za mladé družstvo, sme však pripravení každý večer bojovať,“ hovoril s 23 bodmi najlepší strelec Svitu a aj celého zápasu Bryson Mozone.

Ako sme v úvode napísali, majster prišiel po veľkom víťazstve nad rumunskou Oradeou a aj pod Tatrami chcel pokračovať v dominantných ligových výkonoch, keď v poslednom období deklasoval mnohých rivalov. Tento plán mal však od úvodu trhliny, keď narazil na odpor Iskry. Patrioti sa museli neustály čas doťahovať, čo ich stálo množstvo síl, ktoré v závere chýbali.

DSC 5777

„Nemali sme dobrý vstup do zápasu a ťahalo sa to s nami počas celého prvého polčasu. V druhom polčase sme hrali lepšie, ale u súperov je ťažké otočiť to a vyhrať. Svit hral dobre, premenil niektoré ťažké strely, aj keď sme hrali dobre v obrane. To je basketbal, zaslúžia si kredit a pochvalu. Samozrejme, cestovanie je únavné, ale nemôžeme sa skrývať za žiadnymi výhovorkami, pretože takto to teraz bude a my musíme nájsť spôsob, ako s tým bojovať a každý večer hrať čo najlepšie,“ povedal rozohrávač Levíc Severi Kaukiainen.

Svit v jednej chvíli viedol v tretej štvrtine už o 10 bodov, ale hneď na začiatku záverečnej časti boli mierne na koni Patrioti. Domáci sa však žiadnym spôsobom nesplašili, vedenie si zobrali späť a skúsene ustáli aj záverečné momenty, v ktorých sa hostia nebezpečne približovali. Výhra 74:72 aktuálne znamená, že „medvede“ sú jediným tímom v lige, čo ešte doma neprehrali a tabuľke im patrí 1. miesto.

IMG 0688

„O vedenie sme prišli po našich drobných chybách, ktoré náš súper využil. V koncovke sme si hrali našu hru, opäť bola rozhodujúca obrana. Tá nám pomáhala počas celého priebehu stretnutia. Čo sa týka mňa, zvykám si na európsky basketbal, je fyzickejší,“ uviedol jeden z lídrov Svitu.

Semifinálová repríza tak patrila súperovi spod Tatier, Levičania musia na tento nezdar okamžite zabudnúť, pretože už v stredu pokračuje ich účinkovanie v Európskom pohári FIBA domácim zápasom s Legiou Varšava. „Je to pre nás dobrá lekcia, na každý zápas musíme byť 100-percentne pripravení, bez ohľadu na to, kto proti nám bude stáť. Poučíme sa z tohto a budeme lepší,“ vyhlásil na záver reprezentant Fínska.

Foto: Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan