• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Diváci priamo v hale, ale aj za monitormi sa pri sledovaní súboja Prievidze so Svitom nemohli nudiť. Veľké a časté zvraty dodávali extra náboj, navyše v hre bolo ukončenie čakania na úspech, respektíve natiahnutie úspešnej série. Iskra v tomto smere ukázala skúsenosť a ani za výrazne nepriaznivého stavu nepanikárila, práve naopak, vyčkala si na svoju šancu a z hornej Nitry odchádzala spokojnejšia.

Na jednej strane aktuálne najhoršia fazóna spomedzi účastníkov Niké SBL, na druhej strane najdlhšia šnúra úspechov. Tabuľkové postavenie ako keby nehralo dlho rolu, pretože sa vedenie prelievalo zo strany na stranu. Prievidza sa rýchlo otriasla z dvojciferného manka po prvej štvrtine (12:22), aby na polčas išla s 12-bodovým náskokom. Ani toto však napokon nestačilo na úspech.

„Bojovali sme, čo to dalo a do konca sme sa nevzdávali. Súpera sme pustili do vedenia skrz naše hlúpe chyby, ktoré ale dokážeme eliminovať. Posnažíme sa do budúcna, aby sa niečo také neopakovalo. Čo sa týka Svitu, myslím si, že premieňali svoje strely v správnom čase,“ hovoril s 18 bodmi najlepší strelec domácich Xavier Rhodes.

Hostia sa z pozviechali zo zlej koncovky prvého polčasu, keď v priebehu druhej štvrtiny inkasovali až 34 bodov. Hneď po prestávke odpovedali v podstate rovnakou mincou a už aj bez Dajoura Dickensa kompletne zmazali prievidzské manko. Obrat bol v tomto smere kľúčovým okamihom zápasu, keďže „medvede“ už ďalší úspech do svojej zbierky nepustili z rúk.

pd svit navratka 2

„Bolo to doslova hore-dole. Prvá štvrtina z našej strany výborná, plnili sme všetko, čo sme si pred zápasom zaumienili, ale v druhej štvrtine sme boli hrozní, ako v obrane, tak aj v útoku, v ktorom sme hrali moc individuálne a doslova sme sa rozpadli. Domáci sa dostali do laufu, hnala ich dopredu takmer plná hala a ja som osobne čakal, kedy už 'zazvoní na polčas'. V šatni sme si povedali, že nič nie je stratené, ale že, čo sme si navarili, tak musíme teraz aj zjesť. Bolo treba ďalších 20 minút hrať diametrálne odlišné, v tretej štvrtine sme sa vrátili k našej hre z posledných zápasov – dobrá obrana, padli nám strely a ukázali sme charakter, čo ma ako kapitána najviac teší,“ poskytol svoj pohľad za Svit Róbert Rožánek.

Na Prievidzu sa v prvej štvrtine základnej časti kopí smola, klub už musel reagovať viacerými hráčskymi rošádami a aj pred domácim publikom prišlo k oslabeniu, keď sa hneď v úvode zápasu zranil Lukas Milner. To všetko spolu s doterajšími výsledkami nepridáva na úplnej pohode, preto v tomto smere môže obzvlášť mrzieť dobre rozohraný duel so Svitom, ktorý sa nepodarilo dotiahnuť do úspešného konca.

pd svit navratka 3

„Je to devastačné, keď vidíte, ako prichádza k zraneniam hráčom a vy musíte v úvode sezóny riešiť množstvo absencií. Nie je to výhovorka, musí ich zastúpiť každý ďalší hráč, ktorý je na rade. Čo sa týka nás, musíme sa na tréningoch koncentrovať na drobné detaily a preniesť si ich do zápasov,“ uviedol Rhodes k aktuálnej forme a zdravotnému stavu tímu.

Prievidza prišla o 14-bodové vedenie, napokon doma prehrala 76:86 a zaznamenala už piatu prehru po sebe. Svit má v tomto smere príjemnejšie „starosti“, na svoje konto pridal piate víťazstvo za sebou a pevne sa usadil na prvom mieste tabuľky.

„Na konci sme hrali rozumne, strážili sme náskok a som veľmi šťastný, že sme takýto ťažký zápas dokázali vyhrať. Hlavné bolo, že sme to nezabalili, v ťažkých chvíľach ukázali charakter a dodržiavali trénerove pokyny. Keď sme to začali otáčať, tak rástlo aj naše sebavedomie a boli sme viac v laufe. Vychádzali nám veci a verili sme po celý čas vo víťazstvo. Určite nás povzbudili aj predchádzajúce výsledky. Každý úspech pre nás znamená veľa, o to viac, že je to na súperovej palubovke. Sme mladý tím, je to pre nás vzpruha a motivácia do ďalšej roboty,“ vyhlásil na záver Rožánek.

Foto: Ladislav Szibilla