• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Na hornej Nitre to boli v sobotu večer v oboch prípadoch zaujímavé stretnutia. Zatiaľ čo v Prievidzi radosť nezavládla, tak v Handlovej sa dočkali fanúšikovia správnej emócie, víťaznej. „Baníci“ skolili posilnených Spišských Rytierov a už po 8. kole majú na konte toľko výhier, ako dosiahli v predchádzajúcom ročníku v celej základnej časti.

Isté paralely medzi dianím v Prievidzi a Handlovej sa nájdu, ale v tomto prípade neprišiel od hostí úspešný obrat. „Baníci“ si však výrazne pomohli druhou štvrtinou, v ktorej dovolili Spišiakom len 9 bodov. „Veľmi dôležité víťazstvo pre nás. Začiatok nám síce nevyšiel podľa predstáv, ale dobrou obranou a rýchlou hrou sme sa dokázali vrátiť do zápasu a do polčasu sme si aj dokázali spraviť dvojciferný náskok. Ukázali sme našu bojovnosť v obrane. Nemalo by sa nám stávať, aby sme mali výpadky, ale každým zápasom sa zlepšujeme a učíme z chýb. Snažíme sa hrať celé stretnutie našu hru. Sezóna je dlhá, máme dosť času, ideme od zápasu k zápasu a za každý úspech sme radi,“ dal dokopy svoje poznatky zo zápasu rozohrávač Handlovej Branislav Pipíška.

Spišiaci pricestovali na hornú Nitru so staronovou tvárou vo svojom tíme – Lautarom Lopezom, ale zároveň aj početnými absenciami. Pre trest chýbal Michael Fusek a dlhšiu dobu sú mimo hry Viktor Juríček a Adam Antoni. Ani krátke zápasové voľno v tomto smere nepomohlo, aj keď šanca na úspech bola v prípade Rytierov viac ako živá.

„Myslím si, že začiatok sme mali dobrý. V dôsledku zranení však nehrajú hráči často na svojich pozíciách, tréner tak musí improvizovať so zostavou. Máme aktuálne hráča na 'štvorke', čo musí hrať pivota, rozohrávača, čo musí zastúpiť na 'trojke', atď., to všetko pri veľkej minutáži. Zranenia majú na našu hru a výkony obrovský vplyv,“ vyjadril sa Daishon Smith.

DSC 6068

Všetko totiž mohlo byť pokojne inak, Handlová mala v druhom polčase zápas jasne vo svojich rukách, ale v dramatickom závere prišla o takmer kompletne vybudované dvojciferné vedenie. „Pokračovali sme v našej hre a možno sme si už mysleli, že Spišskí Rytieri nebudú bojovať, ale nakoniec sme ich vrátili do zápasu, hlavne našimi zbytočnými stratami a nekoncentrovanosťou. Hostia majú skúsený tím, keď zbadali šancu, tak na nás vybehli a my sme nevedeli na to reagovať. Ani sme sa nenazdali a zápas bol skoro vyrovnaný. Musíme hrať našu hru – agresívnu obranu a rýchlo útok dopredu. Sme mladý tím, preto musíme dať zo seba všetko. Víťazstvo sme si už nenechali zobrať, dotiahli sme to do úspešného konca aj za pomoci našich divákov, ktorí nás celý zápas povzbudzovali,“ vyhlásil Pipíška.

„Novovešťania“ mali silný finiš, momentum mali na svojej strane, ale definitívne preklopenie na ich stranu im nevyšlo. Výsledkom už tak bola piata ligová prehra v tomto ročníku Niké SBL. „Myslím si, že sme dali do toho všetko v poslednej štvrtine a do konca bojovali. Nepadli nám strely, keď sme sa mohli dostať do vedenia. Kľúčom bola obrana a protiútok z môjho pohľadu. Aj tak si stále úprimne myslím, že máme na prvé alebo druhé miesto v tabuľke,“ prehlásil Smith.

IMG 7036

Reálnejšie a bližšie k tomuto umiestneniu sú zatiaľ Handlovčania, ktorí tak potvrdzujú mimoriadne vydarenú prvú štvrtinu základnej časti. Dokumentuje ju aj fakt, že už teraz majú na konte toľko výhier, ako za celú základnú časť predchádzajúceho ročníka. Stále sú tak v súboji o prvú priečku, čo postupne čoraz viac zapĺňa handlovskú športovú halu. „Každé víťazstvo je pre nás dôležité. Sezóna je dlhá, bojujeme a necháme vždy na ihrisku všetko, aby sme ku koncu ročníka mali v tabuľke čo najlepšie umiestnenie,“ uzatvoril Pipíška pozápasové hodnotenie duelu.

Foto: Ľuboslav Kurinec, Lukáš Droppan