• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Bola to najlepšia možná bodka za prvou štvrtinou základnej časti. V priamom súboji si to Svit s Komárnom rozdal o to, kto bude lídrom Niké SBL a koho víťazná séria bude pokračovať. Diváci sa dočkali pod Tatrami prvého predĺženia v sezóne, v ktorom vicemajster napokon pretlačil „medveďov“ a po víťazstve ich vystriedal na čele ligového pelotónu.

Veľký počet bodov, kvalitné individuálne výkony, vysoké tempo a dráma do samotného záveru, to všetko v skratke charakterizuje duel v zaplnenej Iskra aréne. „Cítil som to tak, že sme už mali víťazstvo vo vrecku. Celý zápas sme mali dobrú obranu a kontrolovali tempo, až na záverečné momenty. Niekoľko strát rozhodlo o tom, že chytili šancu. My musíme lepšie uzatvárať zápasy a nenechať si zobrať takto výhru,“ vyhlásil za domácu stranu Dajour Dickens.

Sviťania mali po väčšinu minút vedenie vo svojich rukách, do záverečnej štvrtiny išli s 10-bodovým náskok a ešte aj 12 sekúnd pred koncom vyhrávali 82:78. Lenže Yusuf Mohamed premenil ťažkú trojku a Komárno ešte dostalo šancu. „Zápas bol extrémne náročný, či fyzicky, alebo mentálne. Našťastie sme ho zvládli. Každý duel je viac-menej taký, že jeden tím urobí nejakú šnúru. Z tohto pohľadu to bolo v tomto stretnutí až neuveriteľné. Koncovka bola hore-dole, už to vyzeralo, že nemáme šancu, ale nakoniec sme to zvládli dotiahnuť do predĺženia, aj keď sme nespravili nič, ako sme sa dohodli na oddychovom čase (smiech),“ hodnotil úspech Martin Danielič.

inter svit 13

Rozhodujúce okamihy sa udiali na konci riadneho hracieho času. Najskôr zahodil Róbert Rožánek druhý trestný hod, práve Danieličovi sa podarilo doskočiť a Juraj Páleník sa veľmi náročnou strelou stal hrdinom, keď pre Komárno vybojoval s klaksónom predĺženie. Do neho vstúpili 10-bodovou šnúrou a Svit sa už na obrat nezmohol.

„Extrémne ťažký zápas medzi dvoma kvalitnými, dobre koučovanými a talentovanými tímami. Ako to už býva občas v basketbale, niekedy sa proste lopta nedostane do vašej moci. V predĺžení sme prestali hrať náš basketbal, ale môžem garantovať, že z toho poučíme. Sezóna je dlhá, budeme už len lepší,“ povedal hráč Svitu Kevin Osawe. Podobne to videl aj Dickens: „Komárno trafilo ťažké strely, ktorými sa dostalo do drobného trháku. Naša víťazná sezóna bola výsledkom budovania chémie, táto situácia len posilní náš charakter.“

DSC 0194 fb

„Diabli“ tak dokazujú, že žiadna situácia ich nedokáže rozhádzať, či už sú to hráčske alebo trénerské zmeny. Pod Tatrami po výsledku 98:92 dosiahli asi najcennejší úspech v doterajšom priebehu ročníka, štvrtou výhrou po sebe sa zároveň vrátili na umiestnenie, ktoré okupovali v úvode sezóny. „Keď mám pravdu povedať, ani si nepamätám, kedy som naposledy vyhral vo Svite. Hrá sa tam veľmi ťažko, či sú prví alebo poslední. Znamená to pre nás veľa. Je super, že po prvej štvrtine vedieme ligu, ale stále je to len prvá časť, takže ešte zostáva veľa roboty. Nový tréner je s nami len niekoľko dní, takže je to ešte stále čerstvé, ale tento zápas bol určitým príkladom toho, ako by sme chceli hrať – tvrdá obrana na loptu, dobré rotácie a následne čo najrýchlejšie zakončenie,“ uviedol na záver Danielič.

Foto: Tony Mark, Vladimír Dorňák